loading...

Podle Santini je bunda vhodná do teplot mezi 0 a 10 stupni celsia a to odpovídá i mým poznatkům ze zimního testování. Bunda je ušita z lehkého materiálu a navíc má poměrně úzký střih, takže do silného mrazu je lepší použít bundu ze silnější látky, ale ve výše zmíněném teplotním rozmezí funguje přesně tak, jak má. 

Má totiž několik zásadních vlastností. Tou první je voděodolnost. Vega je vyrobena z nepromokavé tkaniny Powershield Pro od společnosti Polartec a zvládne až 5000 mm vodního sloupce. Tkanina je tvořena třívrstvým laminátem, který se skládá z vnějšího hydrofobního materiálu, prodyšné membrány a měkkého vnitřního materiálu s mřížkovým vzorem. Mikroporézní membrána podle Polartecu uvolňuje přebytečné teplo a vlhkost, abyste zůstali v suchu uvnitř i venku. 

Chrání a dýchá 

Což platí, bunda je opravdu nepromokavá, což kromě materiálu zajišťují i utěsněné a svařené švy. A dýchá, kromě některých částí, které jsou vyrobeny z materiálu připomínající měkký plast, jde o tkaninu Superoubaix s fleecovou podšívkou a vnější polyuretanovou vrstvou, která odpuzuje vodu. Ven nepustí nic, především na zakončení rukávů si toho brzo všimnete, protože zde je vaše pokožka mnohem více zpocená. Ale jemný chlup na vnitřní straně na pokožce hřeje. 

Ze stejného gumového materiálu je také prodloužený šos, a prostřední kapsa. Tyto části bundy jsou nejvíce v kontaktu s vodou stříkající od zadního kola, pokud zrovna nemáte blatníky. Ochráněná před vodou je díky tomu i malá kapsa na zip, umístěná uprostřed. 

Jistým nedostatkem je odlišný odstín oranžové na dvou různých materiálech. To se týká pouze mnou testované barevné varianty, která je kompletně oranžová. Pogumovaný materiál je o něco sytější, než zbytek bundy, což možná může někomu nevyhovovat, ale je to opravdu pouhý detail a navíc je možné vybrat si z dalších třech barev. 

Já však doporučuji právě tuto oranžovou, která má jednu zásadní výhodu a tou je viditelnost ve zhoršených světelených podmínkách. V pošmournu jsem zářil do dáli a to je v provozu výhra, vždyť už také profesionálové jezdí ve speciálních svítivech setech dresů, určených pouze pro trénink. Výrazná barva nenahradí blikačku, ale doplní ji. 

Santini na bezpečnosti záleží, proto jsou detaily na rameni, zádech a logo z reflexního materiálu. 

Střih a velikost 

Bunda je vyráběna v sedmi velikostech od XS po 3XL. A protože jde o italský kousek, velikosti jsou trochu menší, než je běžné. Sám jsem při svých 175 cm a 67 kilogramech zvolil velikost M. A sedí perfektně. Vega má závodní, vypasovaný střih Slim Fit, na těle je užší, zatímco rukávy jsou trochu volnější. 

Většinou jsem pod bundou vozil pouze jedno teplé tričko s dlouhým rukávem, díky tomu jsem měl skvělou volnost pohybu, nebyl jsem nijak stísněný a nepohyblivý. Materiál od Polartecu je pružný, neomezuje v pohybu. Manžety z polyuretanu jsou těsné, což mi vyhovuje, protože mám hodně úzké zápěstí. Délka rukávů mi také sedla.

V nepříznivých podmínkách, pro které je určena, vyniká. Poznal jsem to během této zimy několikrát. Ani v mokru mi v ní nebyla zima a pomohla mi sednout na kolo častěji a jezdit více, než v letech minulých.  

Vega Multi je prémiový výrobek, jaký byste od Santini čekali, čemuž odpovídá také cena 6499 korun, ovšem nyní ve slevě za 4889 korun na mojekolo.cz.