loading...
Endura v modelové řadě Pro SL nabízí hned několik výrobků. Už jsme testovali vestu Pro SL Lite a také helmu Pro SL Koroyd. A oba výrobky se řadí k tomu nejlepšímu, co jsem na kole kdy používal. A stejnou kvalitu přináší také dres Pro SL II. Dres byl vyvinut ve spolupráci s profesionálními závodníky, dřív Endura sponzorovala a spolupracovala s týmy Movistar a NetApp, dnes do vývojového týmu Endury patří i slavný sprinter Marcel Kittel. A tomu odpovídá střih, který je ryze závodní, přiléhavý a perfektně aerodynamický. 

Sám jsem otestoval velikost S a ta mi při mých 175 centimetrech a 65 kilogramech sedí skvěle. Dres je vyroben z několika různých látek. Na těle je použita italská látka s ochranným faktorem 50 proti slunečnímu záření. Rukávy jsou vyrobeny z lycry a jsou bez zakončení, látka je pouze hladce uříznuta. Ovšem z vnitřní strany rukávu nechybí pogumované proužky, které zabrňují vyhrnování. Rukávy jsou hodně dlouhé, což je v posledních letech moderní u závodníků a už také mezi amatérskými cyklisty. Dlouhé rukávy na krátkém letním dresu mají svá pro a proti. Prodloužená délka opticky zužuje a to se na kole hodí vždy, ale klasické cyklistické opálení se posunuje až téměř k loktům a to někomu nemusí vyhovovat.

V podpaží s nachází několik laserem vyříznutých malých otvorů, ty teoreticky zlepšují odvětrávání. Na zádech jsou tradiční tři kapsy z odvětrávaného materiálu. Pravá kapsa je dvojitá, kromě klasického horního otvoru má také kapsu z boku, která je uzavíratelná na zip. Je to drobnost, ale zásadní, pokud vezete něco, o co opravdu nechcete přijít. Kapsy jsou velmi dobře střižené, nehrozí, že by vám věci v kapsách přepadávaly na bok těla, nebo že by vypadávaly ven. Zdá se to jako prkotina, ale každý takový detail má vliv na jízdu a pohodlí. Pokud do dresu investujete peníze, ať to stojí za to.

Skotové si dávají záležet na kvalitě zpracování. Bylo to zřejmé už u vesty Pro SL Lite a stejné je to s dresem Pro SL II. Spodní okraj vpředu je zakončen zažehlením, zadní strana má uvntiř gumové proužky, aby nedocházelo k vyhrnování dresu, ale vzhledem ke střihu dresu to snad ani nehrozilo. Špičkový, drobný a přitom velmi pevný je celorozepínací zip YKK. 

Někomu u letního dresu nemusí vyhovovat límeček, mně osobně nevadí, je dobře střižený, není příliš vysoký a sedí těsně u krku. Obecně vzato existují i mnohem lehčí dresy, v opravdu vysokých teplotách jsou oblíbené téměř průhledné materiály. Endura Pro SL II k těmto dresům nepatří, ale materiál rychle odvádí pot a rychle schne. Nenasaje vlhkost a na jezdci neztěžkne. Na těle je příjemný.

Design je nenápadný, pokud pomineme testovanou barvu. Tento dýňový odstín nenápadný opravdu není, ale aspoň jste na silnici dobře vidět. Pokud přesto chcete něco méně svítivého, není to žádný problém, Endura nabízí i černou barvu a tlumenou modrozelenou. Oceňuji, že loga jsou téměř úplně ztracena a nikde nenarušují čistý vzhled. Přitom jich je na dresu docela dost. Jeden nápis je na srdci, druhý na pravém rukávě, logo je na límci a na kapsách. A přes prsa nechybí pro Enduru typické asymetrické pruhy, ale ty jsou už hodně ztracené, na oranžovém dresu nejsou skoro vidět.

Endura Pro SL II je dres pro cyklisty, kterým záleží na aerodynamice a mají rádi úzké závodní střihy. Zároveň je komfortní a jednoduchý a především perfektně zpracovaný. 

Cena dresu Pro SL II na českém trhu je 2399 korun.  

Připravujeme také test kraťasů Endura Pro SL, které patří do stejné řady a kvalitou dres snad ještě předčí.