Závod Kolem Romandie býval přípravným závodem na Giro ďItalia, ale už tomu tak není. Favorité Gira radši zvolili Okolo Alp a jiné závody. V Romandii se objeví spíše závodníci zaměřující se na Tour de France. 

Romandie začíná prologem ve Fribourgu na 4 kilometry. Trať je krátká, ale technická a částečně po kostkách a nezáleží jen na wattovém výkonu, ale také na jízdních dovednostech. 

První etapa zamíří do kopců. Startuje ve Fribourgu a po 166 kilometrech končí v Delémontu. Na trati jsou čtyři vrchařské prémie 2. a 3. kategorie, ale cíl je za sjezdem z posledního stoupání. 

Také druhá etapa je náročná, ale pravděpodobně ne rozhodující. Startuje se v Delémontu a cíl leží v Yverdon-les-Bains. Pravděpodobný je sprint skupiny, nebo menšího pelotonu. Závěr totiž příliš těžký není. Sprinteři do Romandie zrovna nespěchají, takže den pro Michaela Matthewse, Sonnyho Colbrelliho, Eliu Vivianiho? 

Velmi důležitá je třetí etapa z Ollonu do Villars. Jedná se o časovku do vrchu dlouhou 9,9 kilometru, z 473 metrů nad mořem do výšky 1258 metrů nad mořem. Očekáváme velké časové rozdíly. 

Čtvrtá etapa okolo města Sion měří 149 kilometrů. Důležitý bude výjezd na Les Collons, 13 kilometrů dlouhé stoupání s průměrem 6,4 %. Jenže z vrcholu zbývá do cíle 27 kilometrů převážně ze sjezdu. Vzniknou větší rozdíly? Je to poslední příležitost ke změně celkového pořadí. 

Poslední etapa z Mont-sur-Rollé do Ženevy je nejdelší, měří 182 kilometry. A pravděpodobně skončí hromadným dojezdem, protože v druhé polovině je rovinatá. 

Favorité 

Nejdůležitější etapou pravděpodobně bude časovka do vrchu, z toho se odvíjí výběr největších favoritů. Vítězství obhajuje Richie Porte a je jedním z velkých favoritů, protože na časovky do vrchu je expert. Jenže letošní sezónu mu zatím ničí nemoci. Je to jeho první vážný test formy. BMC má v záloze ještě Tejaye van Garderena a Rohana Dennise. 

Pravděpodobně největším favoritem je Primož Roglič. Na Kolem Baskicka byl neporazitelný, silný v kopcích a nepřekonatelný v časovce. Bude mu vyhovovat časovka do vrchu? Předpokládáme, že ano. Horské etapy bez dojezdu na kopci jsou pro něj také vhodné. Romandie je pro Rogliče posledním velkým závodem první části sezóny. 

Bahrain Merida nasadí Iona Izagirreho a jeho bratra Gorku, díky časovkám by měl být lepší Ion, který bude pravděpodobně lídrem. Skončil čtvrtý na Paříž - Nice a třetí v Baskicku a také v Ardenách byl silný. Je jedním z velkých favoritů prologu. 

Astana letos chce vyhrávat a daří se jí. Na Okolo Alp vyhráli jezdci kazašského týmu tři etapy z pěti, ale v Romandii se nejspíš soustředí na celkové pořadí. Lídrem bude Jakob Fuglsang. Hodně bude záležet na jeho výkonu v časovkách. Ale po dobrých výkonech v Ardenách je evidentně ve formě. 

Tým Sky vyhrál mezi lety 2012 a 2014 třikrát za sebou, ale poslední tři sezóny jim vítězství uniklo. Zodpovědnost za výsledek má Geraint Thomas, kterému letos nepřeje štěstí. K dispozici bude mít silnou sestavu vrchařů. 

Na celkové pořadí pojedou také Daniel Martin, Guillaume Martin, Emanuel Buchmann, Steven Kruijswijk, Pierre Latour a Simon Špilak. Sprinteři Romandii většinou vynechávají, v minulosti zde slavil spoustu vítězství klasikář Michael Albasini, ale ten letos není ve formě. Letos jedou Elia Viviani, Fernando Gaviria (vrací se po zranění), Michael Matthews a Sonny Colbrelli. 

Foto Sirotti