Opravdu horské etapy se doposud jely jen dvě. Sicilská s dojezdem na Etně a vysokohorská s cílem na Campo Imperatore v Gran Sasso d'Italia. Z toho důvodu nejsou mezi prvními závodníky nijak velké časové rozdíly. Jenže Simon Yates dokáže dělat rozdíly i v méně náročných etapách. Yates má velmi silný nástup, v klasikářských etapách díky tomu získal na pomalejší soupeře dost času, i díky bonifikacím.

Druhý Tom Dumoulin ztrácí 47 sekund. Což pro něj není nesmazatelná ztráta, zejména v časovce. Bude se však muset snažit i v těžkých kopcích. Hodně se ukáže v sobotu na Monte Zoncolan. Pro Dumoulina je pozitivní postupné zlepšení formy. A ví to i Simon Yates: ,,Radši bych dnes získal víc času na Toma.", řekl v cíli 11. etapy. ,,Sjížděl mě celou dobu až do cíle. Vypadá v prudkých stoupáních lépe. Myslím, že se průběžně zlepšuje a to pro mě není dobrá zpráva."

A potvrdil to i sám Dumoulin: ,,Nevyhrál jsem, ale jsem super spokojený. Cítím se velmi dobře, nejlépe od Jeruzaléma. Víkend bude extrémně těžký a udělám vše, co je v mých silách, abych uhájil svou pozici. Do Říma je ještě dlouhá cesta." 

Souboj Yatese s Dumoulinem by mohl být velmi zajímavý. Ale ještě je tu i Thibaut Pinot, další velmi ambiciózní závodník. Pinot se snaží působit nenápadně, stále se drží v popředí a nyní ztrácí 1:05. Potenciál Thibauta Pinota odhalí dojezd na Zoncolan. Teoreticky by měl být v dlouhých a těžkých kopcích lepší, než jsou Yates a Dumoulin. A od Pinota se očekává zlepšení v průběhu závodu, ve třetím týdnu by měla jeho forma vrcholit, protože toho před Girem moc nenazávodil. Absolvoval jen 14 závodních dní. Naopak od Yatese se očekává v třetím týdnu ústup ze současné slávy. Přesto jsou Pinotovy šance v porovnání s Yatesem a Dumoulinem o něco menší. 

Od nikoho dalšího se útok na celkové vítězství nedá očekávat. Domenico Pozzovivo je blízko prvnímu místu, ztrácí jen 1:18 a je možná i v životní formě, ale jeho nejlepším výsledkem v celkovém pořadí je zatím páté místo z roku 2014. Na pódium dosáhnout může, přáli bychom mu ho, ale vítězství? Vzhledem ke konkurenci a časovce je velmi nepravděpodobné. 

Pátý Richard Carapaz se bude soustředit na eliminaci ztrát, šetření sil a zejména uhájení bílého dresu. Šestý George Bennett má za úkol udržet první desítku, Rohan Dennis, Pello Bilbao a Patrick Konrad podle nás postupně ztratí a budou mít problém udržet se v Top 10. Fabio Aru, Chris Froome a Miguel Angel Lopez nejsou v ideální kondici, mají ztrátu přes tři minuty a útok na vítězství je nereálný. A přiznávají to i sami. 

S ohledem na současnou situaci hodnotíme šance lídrů na celkové vítězství takto: 

⭐⭐⭐⭐⭐ Simon Yates, Tom Dumoulin

⭐⭐⭐⭐ -

⭐⭐⭐ Thibaut Pinot 

⭐⭐ -

⭐ Domenico Pozzovivo

Ale to nejdůležitější ještě přijde. Dojezd na Zoncolan, časovka a tři vysokohorské etapy. Je na co se těšit. 

Foto Sirotti