Rovinatá 19. etapa končila 17 kilometrů dlouhým výjezdem na Coll de la Rabassa.  Velké odstupy se neočekávaly, ale opak byl pravdou. Simon Yates (Mitchelton-Scott) nadělil Alejandru Valverdemu (Movistar) přes minutu a zdá se, že je o celkovém vítězi rozhodnuto.  

O všem se rozhodlo až v cílovém výjezdu. Movistar kontroloval průběh etapy, nenechal ujet žádnou velkou skupinu, pouze trojici Benjamin Thomas (Groupama - FDJ), Jonathan Castroviejo (Sky) a Tom Van Asbroeck (EF - Drapac). Van Asbroeck vepředu dlouho nezůstal a vrátil se do pelotonu a zbylí dva byli dostiženi pod kopcem. Movistar zkusil rozjet terezín 35 kilometrů před cílem, ale nefoukalo dost a nic důležitého se neudálo.

V cílovém stoupání se začalo naplno závodit velmi brzo. Movistar rozjel ostré tempo, po nich to vzal tým LottoNL Jumbo a 13 kilometrů před koncem etapy zaútočil Nairo Quintana (Movistar). Drželi se s ním jen George Bennett (LottoNL Jumbo) a Steven Kruijswijk (LottoNL Jumbo). Bennett záhy odstoupil a dopředu si dojel Thibaut Pinot (Groupama - FDJ). 

10 kilometrů před cílem nadoraz zaútočil Simon Yates a okamžitě se vzdálil soupeřům a dojel k vedoucí trojici. Quintana radši počkal na druhou skupinu, kde pomáhal Valverdemu. Yates jel velmi ostré tempo a Kruijswijk a Pinot měli problém se za ním udržet. 

Vedoucí trojice postupně navyšovala náskok, ve druhé skupině se při práci střídali Quintana a Pello Bilbao (Astana), útočili Wilco Kelderman (Sunweb) a Tony Gallopin (AG2R La Mondiale), ale Valverde, Miguel Angel Lopez (Astana) a Enric Mas (Quick-Step Floors) se drželi u sebe.  Pro všechny to byla velmi špatná situace, protože neujížděl jen Yates, ale také Kruijswijk.  

6,5 kilometru před cílem měl Nairo Quintana defekt a měnil celé kolo. Přesto se do skupiny vrátil a opět udával tempo. Mezitím narostl odstup mezi Yatesovou a Valverdeho skupinou na jednu minutu a bylo jasné, že si britský cyklista jede pro velký časový zisk.

4,5 kilometru před cílem zaútočil Lopez, ale bez efektu. 2 kilometry před cílem to zkouší podruhé, po něm zrychlil i Mas a Valverde odpadl. Španěl se viditelně trápil, síly chyběly, ale stále bojoval. Čelní skupina se mezitím rychle blížila do cíle, kilometr před cílem odpadl Steven Kruijswijk a s Yatesem zůstal jen Pinot.  

Francouz šetřil síly na závěr, dokázal zrychlit a snadno si s náskokem 5 sekund dojel pro druhé etapové vítězství na letošní Vueltě. Yates dojel druhý a získal 6 bonusových sekund. Kruijswijk ztratil pouze 13 sekund a sebral poslední bonifikaci.

Rigoberto Uran (EF - Drapac), Miguel Angel Lopez a Enric Mas dojeli společně se ztrátou 52 sekund. Kelderman zaostal o 1:03 a Valverde projel cílem se ztrátou 1:12 na Pinota. V součtu odstupu a bonifikace ztratil 1:13 na Simona Yatese a je už daleko od prvního místa, ačkoliv udržel průběžnou druhou příčku. 

Yates suverénně v čele, Kruijswijk na pódiu

V celkovém pořadí je vše jinak. Simon Yates vede před poslední horskou etapou s náskokem 1:38 před Alejandrem Valverdem. Španělský veterán bude mít velký problém udržet konečné pódium, protože Steven Kruijswijk na něj ztrácí jen 20 sekund.    

Enric Mas opustil průběžné pódium, na čtvrtém místě ztrácí 2:15, na Kruijswijka mu chybí 17 sekund a na Valverdeho 37 sekund. Miguel Angel Lopez je pátý se ztrátou 2:29. Nairo Quintana odvedl excelentní práci domestika, ale Movistar přesto prožil velmi špatný den. Kolumbijec je šestý a ztrácí 4:01.

Thibaut Pinot si pomohl o dvě místa, na sedmém místě má odstup 5:22. Těsně za ním je Uran, dvě místa ztratil Ion Izagirre (Bahrain Merida) a desítku uzavírá Tony Gallopin. Etapa nevyšla Emanuelu Buchmannovi (BORA-hansgrohe), který ztrácí na Top 10 a Gallopina 1:33. 

Zelený dres stále patří Alejandru Valverdemu. V kombinvané soutěži je nyní první Simon Yates.  Nejlepším vrchařem zůstává Thomas De Gendt (Lotto Soudal) a o této soutěži se rozhodne v sobotní etapě s šesti prémiemi. 

Foto Sirotti