Colombia Oro y Paz není prvním prestižním a významným závodem v Kolumbii. Tradiční Kolem Kolumbie je velký závod, ale na poměry jižní Ameriky. Profesionálové sem nejezdí. Oro y Paz, česky Zlato a Mír, je poněkud nezvyklý název pro etapový závod, ale už slaví úspěchy, protože se zde předvedou opravdu velké hvězdy. 

Bomberos Salento - cílové stoupání 5. etapy

První tři etapy se pojedou v okolí města Palmira. Úvodní etapa měří necelých sto kilometrů a téměř jistě skončí hromadným dojezdem, na který si brousí zuby Fernando Gaviria. Druhá etapa také začíná a končí v Palmiře, městě s 350 tisíci obyvateli v jihozápadní části Kolumbie ve výšce kolem tisíce metrů nad mořem. Etapa měří přes 180 kilometrů a je už o něco těžší, přesto by pravděpodobně neměla vytvořit rozdíly v celkovém pořadí. A to samé platí o naprosto rovinaté třetí etapě z Palmiry do Bugy, dlouhé 163 kilometry. 

Čtvrtá etapa zavede peloton do kopců. Končí na Alto Boquerón (El Tambo), velmi dlouhém stoupání, které je rozděleno na dvě prémie, nejdříve stoupání Alto Cerrito (7,8 km) a poté cílové El Tambo (4,4 km). Mezitím se sice mírně stoupá, ale oficiálně to jako stoupání není. Ani jeden výjezd není příliš strmý, avšak na El Tambu je maximem až 16,3 %. 

Pátá etapa z Pereira do Salenta měří 164 kilometry a také končí na kopci. Stoupání Bomberos Salento měří jen tři kilometry, ale je hodně těžké. Maximem je 34% stoupání (!) pár set metrů před cílem. 

Chipres - dojezd 6. etapy

A také poslední etapa z Armenie do Manizales je velmi náročná. Končí na dvacet kilometrů dlouhém kopci Torre Chipres s několika strmými pasážemi, překračujícími 15 až 20 %. Celkový vítěz bude znám až zde, na vrcholu poslední etapy. 

Favorité

Závod je rozdělen na dvě části, sprinterskou a horskou, aby se dostalo na všechny kolumbijské hvězdy. V úvodních etapách se hodně očekává od Fernanda Gavirii. Ten sice měl velmi tvrdý pád na Vuelta a San Juan v Argentině, ale měl by být už v pořádku. Gaviria bude mít podporu krajana Alvara Hodega a Argentince Maxe Richezeho, kteří ho mohou i zastoupit a sami vítězit. Quick-Step Floors se zaměřil na sprinty, ačkoliv jede i Julian Alaphilippe. 

Kromě Gavirii startují ostatní špičkoví sprinteři v Dubaji, takže by teoreticky neměl mít konkurenci, nebezpečný může být Andrea Guardini (Bardiani CSF), ale celkově vzato je zde mnohem tvrdší konkurence mezi vrchaři. 

Favoritů na celkové pořadí je spousta. Nairo Quintana zahajuje sezónu, jeho kondice není známá, ale vyhrát první ročník domácího závodu je velkou motivací. To samé platí o Rigobertu Uranovi. Velmi silný tým má Sky, s oběma kolumbijskými mistry Eganem Bernalem a Sergiem Henaem. Nechybí ani Jarlinson Pantano a Darwin Atapuma, kteří startují za národní tým. 

Opravdu všichni kolumbijští profesionálové, kteří mohli, přijeli na Colombia Oro y Paz, zmiňme Winnera Anaconu (Movistar), Edwina Avilu (Israel Cycling Academy)a Daniela Martineze (EF Drapac). Ale Kolumbijců je startovní listina plná. A samozřejmě nechybí domácí závodníci z jihoamerických kontinentálních a prokontinentálních týmů. Například Manzana Postobon, EPM, Medellin - Inder a další. Bylo by dost překvapivé, kdyby nevyhrál Kolumbijec. Ale seznam možných favoritů je velmi široký. 

Foto pořadatelé, Movistar