Kolem Kalifornie startuje už v neděli v Long Beach. Kalifornie je oblíbeným závodem cyklistů, kteří se zaměřují na Tour de France a v Americe se vrací do závodního nasazení po odpočinku po jarní sezóně. Pravidelně sem míří například Peter Sagan, který po Amstel Gold Race odpočíval a nyní začíná přípravu před Tour de France. 

Úvodní etapa v Long Beach je dokonale rovinatá. Okruh městem se pojede dvanáctkrát, celkem 134,5 kilometru. Den pro nejrychlejší sprintery. 

Nejtěžší vrchařskou etapou je překvapivě hned druhá. Etapa z Ventury končí na vrcholu stoupání Gibraltar Road ve výšce 1062 metry nad mořem. Cílový výjezd je dost dlouhý, měří 12 kilometrů a průměrné stoupání je 8 %. Velmi těžký kopec a důležitá etapa pro celkové pořadí. 

Třetí etapa z King City na slavný automobilový a motocyklový okruh Laguna Seca má těžký, klasikářský závěr. Tři těžká stoupání těsně za sebou mohou ovlivnit i celkové pořadí závodu. Etapa měří téměř 200 kilometrů a výrazně se projeví na celkové únavě cyklistů. 

Individuální časovka v San José letos měří skoro 35 kilometrů a je jasné, že o mnohém rozhodne. Časovka je rovinatá a pro vrchaře tím těžší. 

Pátou etapu si opět užijí sprinteři. Dojezd do Elk Grove je absolutně rovinatý, na širokých amerických silnicích bez zatáček to mají uprchlíci těžší, než kdekoliv jinde. Hromadný dojezd pelotonu je nevyhnutelný. 

Do hor se závod vrátí v šesté etapě vedoucí z Folsomu k jezeru Tahoe. Zvláštní na této dlouhé etapě je úvodní část. Skoro 130 kilometrů se totiž bude mírně stoupat. V této části etapy je pět vrchařských prémií, ale žádný sjezd, stále se pojede výš a výš. Zatímco Folsom je 120 metrů nad mořem, prémie Carson Pass je ve výšce 2615 metrů nad mořem! Následuje velmi dlouhé klesání, příjezd do Nevady a další dlouhé stoupání Daggett (12,7 km, 6,1 %) a krátký dojezd na South Lake Tahoe. Zde už budeme znát celkového vítěze Kolem Kalifornie. 

Poslední etapa v Sacramentu je placatá a pro sprintery. Těch však do Kalifornie přijelo dost a ne na každého se dostane.

Favorité 

Zatímco trasa závodu se zdá být o něco atraktivnější, startovní pole není nabité hvězdami. Pět týmů WorldTour do Kalifornie vůbec nepřijelo. Favoritem celkového pořadí je Egan Bernal, kolumbijský vrchař týmu Sky, který má velmi dobrou formu, je excelentním vrchařem, umí si poradit s podmínkami ve vysoké nadmořské výšce a má i slušnou časovku. Také bude mít kvalitní týmovou podporu vrchařů Pavla Sivakova, Sebastiana Henaa, Taa Geoghegana Harta a dalších

Blízko vítězství byl Rafal Majka už loni, ale nakonec prohrál souboj s Georgem Bennettem. Zatímco Novozélanďan bojuje na Giro ďItalia, Majka se vrátil do Kalifornie. Pokud bude ve formě, je jedním z největších favoritů, ale záležet bude i na časovce, která je jeho slabou stránkou. Loni s Bennettem prohrál docela výrazným rozdílem 35 sekund, letos si určitě chce polepšit. 

Po zdravotních problémech se k závodění vrací Adam Yates a povede sestavu Mitchelton-Scott. Yates dlouho nezávodil, už od Kolem Katalánska v druhé polovině března. Těžko předvídat jeho formu, ale Yatesovi se většinou umí pouhým tréninkem připravit do špičkové formy. 

Tejay van Garderen se po loňském experimentu s Girem vrací do Kalifornie. Vítěz z roku 2013 je dobrý vrchař a výborný časovkář a nelze ho podceňovat. Na americké půdě zajíždí lepší výsledky, v Evropě je často příliš nervózní, ale v Americe umí vyhrávat. Tým BMC má k němu v záloze spolehlivého Brenta Bookwaltera. 

Závod je důležitý především pro americké sestavy, EF Drapac přivezl ambiciózní tým v čele s Kolumbijcem Danielem Martinezem. Trek-Segafredo zase dá příležitost Peteru Stetinovi, ale na celkové pořadí pravděpodobně pojede i Portugalec Ruben Guerreiro. Katusha Alpecin by mohla jet na Američana Iana Boswella. 

Kolem Kalifornie je vrcholem sezóny pro čtyři americké prokontinentální týmy Rally, Hagens Berman Axeon, Holowesko a UnitedHealthcare. Loni zářili jezdci Rally, vyhráli totiž dvě etapy. Zvědaví jsme především na časovkáře Brandona McNultyho. Podobně jako v týmu Hagens Berman Axeon na dánského časovkáře Mikkela Bjerga. 

Velmi atraktivní by měly být hromadné dojezdy pelotonu. Peter Sagan, Marcel Kittel, Mark Cavendish, Fernando Gaviria, Alexander Kristoff a Caleb Ewan patří ke světové špičce. Daniel McLay, Álvaro Hodeg, Jasper Philipsen, Nikias Arndt, John Murphy a další jsou zase ambiciózní rychlíci připraveni překvapit. 

Foto Sirotti