Karel Vacek skončil při své premiéře v loňském roce na čtvrtém místě celkového pořadí. Ze závodníků, kteří byli v juniorské kategorii prvním rokem byl nejlepší a suverénně vyhrál nejtěžší etapu do Altenbergu. V této etapě poprvé přesvědčil veřejnost o svém potenciálu. Během sto kilometrů dlouhé etapy museli závodníci dvakrát překonat obávané stoupání na Komáří Vížku. Vacek při druhém výjezdu zaútočil a sám si dojel pro vítězství s náskokem 45 sekund na druhého Itala Andreu Bagioliho. 

Vacek se díky této etapě posunul do popředí celkového pořadí a závod nakonec dokončil na čtvrtém místě a hned slíbil, že se o vítězství pokusí další rok. A letos je už největším favoritem, nejen díky loňskému výsledku, ale také kvůli jarním výkonům na dalších závodech v Itálii a v Evropě. 

Letos už stihl několikrát dojet na pódiu a především vyhrál Trofeo Citta di Loano, závod 1. kategorie Mezinárodní cyklistické unie. O formě proto není pochyb a Vacek může myslet na příčku nejvyšší. Posledním významnou akcí před Závodem míru juniorů byla Gran Premio Liberazione v Itálii, kde byl jako obvykle velmi aktivní a dojel na druhém místě. Už před tímto závodem si Karel pochvaloval kondici a myslel na domácí etapový závod. 

47. ročník Závodu míru juniorů začne 3. května etapou se startem i cílem v Litoměřicích. V pátek na mladé závodníky čekají dvě půletapy, nejdříve velmi důležitá časovka v Třebenicích a odpoledne etapa s hromadným startem v Roudnici. Sobota je tradičně nejtěžší den, peloton vyrazí z Teplic, dvakrát překoná stoupání na Vitišku a cíl je stejně jako loni v německém Altenbergu. Závěrečná etapa je tentokrát také velmi náročná, startuje v Benešově nad Ploučnicí a končí v Terezíně. 

Pro celkový úspěch je důležitá podpora týmu. Kromě Vacka nominoval Tomáš Konečný, trenér národního týmu, tuto pětici nadějných cyklistů: Vojtěch Řepa (TJ Favorit Brno), Jakub Bouček (CK Příbram - Fany GASTRO), Jakub Ťoupalík (Cycling Academy Tábor), Petr Kelemen (Dukla Praha), Jan Kašpar (Mapei Merida Kaňkovský). 

Konkurence bude obrovská, účastní se 23 národní týmy: Belgie, ČR, Dánsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Kazachstán, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Rusko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Švédsko, Ukrajina a USA. 

Pokud by se Vackovi podařilo zvítězit, ukončil by dlouhé čekání na dalšího českého vítěze Závodu míru juniorů. Naposledy vyhrál v roce 2006 Martin Hačecký. O dva roky dříve se radoval pozdější juniorský mistr světa Roman Kreuziger. I na něj by Vacek rád navázal, včetně triumfu na Mistrovství světa, které se letos koná na vrchařské trati v rakouském Innsbrucku. 

Zatímco junioři budou závodit na severu Čech, kadeti mají ve stejném termínu 42. ročník Závodu míru nejmladších v Jevíčku. Od 4. do 6. května se zde sejde velmi bohatá konkurence nejlepších kadetů. A pojede i Matthias Vacek, mladší bratr Karla a také velmi talentovaný závodník. Karel Vacek vyhrál v Jevíčku před dvěma lety, letos je českou nadějí Matthias, vloni druhý. Závod míru nejmladších má podobně bohatou historii, jako Závod míru juniorů, zvítězili zde slavní profesionálové Bernhard Eisel, Simon Špilak, Matthias Brändle, Matej Mohorič a především Peter Sagan. 

Rodina Vacků tedy bude na roztrhání, při dvou Závodech míru budou Karel a Matthias bojovat o vítězství jako největší favorité.

Foto Patrik Pátek/www.patress.cz, Karel Vacek a Josef Vaishar/cycling.photography