Bahamontes zářil především v nejtěžších horských etapách na Tour de France, Giro d'Italia a Vueltě a jako první v historii vyhrál vrchařskou soutěž na všech těchto závodech. S šesti triumfy v soutěži o puntíkatý trikot byl dlouho rekordmanem, Belgičan Lucien Van Impe se mu vyrovnal v roce 1983, ale o sedmé vítězství se už nepokoušel, protože k Bahamontesovi vzhlížel a nechtěl překonat rekord svého vzoru. Až Richard Virenque v roce 2004 Bahamontese překonal a připsal si sedmé vítězství v soutěži.

Vždy velmi sebevědomý Bahamontes nikdy nepovažoval Virenquea za pravého vrchaře. Před rokem odmítl přijít na předávání cen pro nejlepší vrchaře historie Tour, kterou vyhrál, protože Virenque se také umístil mezi prvními.

Bahamontes však zůstává rekordmanem v počtu vítězství ve vrchařské soutěži na třítýdenních závodech s devíti triumfy, společně s Ginem Bartalim. Pouze Bahamontes a Kolumbijec Lucho Herrera dokázali vyhrát vrchařskou soutěž na všech třech Grand Tours. Jako první Španěl vyhrál celkové pořadí Tour de France. V roce 1959 vyhrál horskou časovku na Puy de Dome, kde se po mnoha letech závodilo také letos, a druhého Henryho Angladeho porazil o 4 minuty. 

Další vítězství na Grand Tours už nepřidal, ale v roce 1963 skončil celkově druhý a o rok později třetí, pokaždé za legendárním Jacquesem Anquetilem. V roce 1957 obsadil druhé místo na Vueltě. 

Od smrti Francouze Rogera Walkowiaka na začátku roku 2017 byl nejstarším žijícím vítězem Tour. Tím je teď Jan Janssen. Nizozemci, vítězi Tour de France z roku 1968, je 83 let.