Kdo je na Giro ďItalia momentálně nejlepší, je zřejmé. Simon Yates v každé těžké etapě navyšuje náskok na čele celkové klasifikace a pomalu demoralizuje soupeře. Šest etap před koncem Gira mu zbyli jen tři vážnější soupeři. A z nich jen jeden je mimořádně kvalitní časovkář. Yates se obává především Toma Dumoulina, který je nejlepším časovkářem na světě a mistrem světa. 

Od Toma Dumoulina se čeká vynikající čas, ale nikdo netuší, jak zajede Simon Yates. Lídr závodu je ve skvělé formě, neprojevuje žádné známky únavy, v nedělní etapě do Sappady byl neuvěřitelně silný, vytrvalý a výbušný. Vede s náskokem 2:11 a přesto tvrdí, že mu to nestačí. Celý náskok se prý může rozpustit během 34 kilometrů mezi Trentem a Roveretem. 

Časovky ve třetím týdnu dlouhých etapových závodů bývají zrádné. Papírové předpoklady často nevyjdou, protože specialisté jsou unavení a nedokážou podat svůj obvyklý výkon. V tom je naděje pro Simona Yatese, Dumoulin nemusí zářit. A náskok před dvě minuty je na 34 kilometry dlouhou časovku dostatečný. 

Očekáváme, že něco z náskoku Simon Yates ztratí, ale růžový trikot udrží. Časovka není příliš dlouhá a Yates se v chronometru zlepšil. Spousta lidí ovšem očekávala postupný ústup Brita z předních příček. Třetí týden prý nemůže vydržet v takové formě. Ale zatím tomu nic nenasvědčuje. Navíc i loni na Tour de France měl Yates dobrý i poslední týden. Už od 5. etapy střídal 6. a 7. místo  a nakonec obsadil 7. příčku. V posledním týdnu nezářil, ale ani nerupnul. 

Vloni v  těžké časovce v Marseille na 22 kilometrů ztratil 1:34 na vítězného Macieje Bodnara, ale to neměl současnou formu a sebevědomí. Zatím nikdy nezajel mimořádně dobrou časovku, nejlepší výkon vlastně předvedl v úvodní časovce Gira v Jeruzalémě. Na technické trati skončil sedmý se ztrátou 20 sekund. V Jeruzalémě se jelo na 10 kilometrů, takže když odstup od Dumoulina ztrojnásobíme, vyjde nám ztráta jedné minuty a to by Yates rozhodně bral. Pochopitelně jsou tyto dvě časovky Gira odlišné a těžko ze srovnání něco předem vyvozovat. 

Zatímco Simon Yates je před časovkou nervózní ale plný naděje, Tom Dumoulin je dost pesimistický: ,,Muselo by se stát něco šíleného, abych ještě dokázal vyhrát. Yates je silný, když nastoupil, ani na okamžik jsem neuvažoval, že bych mohl jet s ním.", řekl po nedělní etapě. A má pravdu. Pravděpodobnost vítězství se po víkendu hodně snížila. Ve dvou etapách ztratil 1:24 na Yatese a v kopcích mu prostě vůbec nestačí. Po časovce následují tři velmi těžké horské etapy, i kdyby Dumoulin převzal dres lídra po časovce, dokázal by v horách konkurovat Yatesovi? 

Nikdo další na celkové vítězství už vlastně ani nejede. Chris Froome by rád, ale skvělý výkon na Zoncolanu byl nejspíš výjimkou. Už v neděli zase ztratil spoustu času a na Yatese mu přebývá skoro pět minut. Předvádí nevyrovnané výkony, ale kdyby se do závěru vzpamatoval, může skončit na pódiu. To není příliš daleko, jen něco přes dvě minuty. 

V kopcích jsou silní Domenico Pozzovivo a Thibaut Pinot, jenže pro oba by bylo úspěchem i pódium a do odvážných úniků se pouštět nebudou. Ani jeden z nich není špičkovým časovkářem, Pinot je většinou o něco lepší, ale i Pozzovivo občas předvede nečekaně dobrý výkon. Přesto neočekáváme, že by mohli ztrátu na Yatese výrazně snížit. 

Simon Yates má závod pod kontrolou. Je ve vynikající formě, má slibný náskok a skvělý tým. Jede za vítězstvím. Ale italské hory dokázaly potrápit i mnohem zkušenější borce. Rozhodnuto není, čeká nás fantastický poslední týden Giro d'Italia. 

Foto Sirotti