Recenze: Inza Performance Software 1.1

02.12.2009 | Michal Chadim

Recenze: Inza Performance Software 1.1

Vývoj v řízení a kontrole tréninkového procesu vede ke stále obsáhlejšímu sběru tréninkových dat a jejich stále dokonalejšímu vyhodnocování a interpretaci. Pomyslným vrcholem v současné době je vyhodnocování dat o podávaném výkonu získaných některým z měřičů výkonu (Power Tap, SRM, Polar atd.). Minimálně stejnou, spíše větší, důležitost jako přesné měření výkonu běhen tréninku nebo závodu má jejich vyhodnocování pomocí sofistikovaného softwaru. Základní programy pro tyto účely poskytují samotní výrobci wattmetrů, obvykle ale neumožňují kompletní potřebné analýzy. Proto se jakýmsi „zlatým standartem“ stal program CyclingPeaks WKO+, který v současnosti prakticky nemá srovnatelnou konkurenci. Až nyní se objevuje nový hráč na tomto poli a to dokonce původem z naších domácích vod. Inza Performace Software, jehož autorem je Ing. Tomáš Tichý z univerzity v Hradci Králové, přináší nejen další variantu základních vyhodnocení wattových tréninkových dat, ale i vlasní nové analýzy, založené zejména na srovnávání podávaného výkonu a tepové frekvence v průběhu tréninkových jednotek. Software lze stáhnout na adrese [odkaz=www.i-trenink.com]www.i-trenink.com[/odkaz].

Následující obrazová rercenze se zabývá představením a zhodnocením základních funkcí programu. Na tuto základní recenzi bude navazovat seriál několika článků, ve kterém se budeme zabývat jednotlivými analýzami a jejich praktickým přínosem pro samotný tréninkový proces.

gallery



Mohlo by vás zajímat


Diskuze k článku

Pro přidávání příspěvku se prosím přihlaste


JuraJ
Moc pěkné, Michale. Nad některýma grafama jsem taky přemýšlel, že by nebylo špatné je mít (když jsem ještě wattmetr vozil :-)) - a tady je borec má :-)
03.12.2009 6:49:21
analíza
a máš i dialízu? [br] [br]ja se na kole kochám i když rvu tvrde švihy
03.12.2009 7:56:53
standa
Krásná diplomka, ale je tady spousta nepodložených hypotéz, aby zbytečně nedošlo ke zmatení uživatele záplavou málo spolehlivých dat a množstvým limitních předpokladů....
03.12.2009 9:42:48
OndraVojta
Teda Michale, máš u mě sto kladných bodů za evidentně objektivní recenzi! :-) A měl bych ještě jeden námět nebo náměty. Jednak zkus orecenzovat i freeware Golden Cheetah (www.goldencheetah.org) - aby to nevypadalo, že ho propaguju, tak hlavně proto, že mě nefunguje, po první instalaci a naimportování záznamu mě padá, a to i poté, co jsem ho dost radikálně a nadstandardně odinstaloval a nainstaloval znovu, takže bych se rád dozvěděl, co vlastně umí :-). A pak udělat velkou srovnávačku všech dostupných software tohoto typu, počínaje Power Agentem a Polar 5 a konče třeba Inzou a WKO+. To by byl opravdu hodnotný článek! :-)
03.12.2009 10:17:52
OndraVojta
U číty mě padala první windousovská verze, právě koukám, že vydali update, tak jdu hned na ní! :-)
03.12.2009 10:20:14
standa
Krásná diplomka, ale je tady spousta nepodložených hypotéz, aby zbytečně nedošlo ke zmatení uživatele záplavou málo spolehlivých dat a množstvým limitních předpokladů....
03.12.2009 21:14:12
kolo
Zlatá doba Jana Veselého a Jaroslava Cihláře, kdy se na kole prostě jezdilo, trénovalo, závodilo. Docela bych chtěl vidět, jak si tenhle deníček vyplňuje někdo, kdo na kole něco dosáhl, např. Graeme Obree :D
04.12.2009 7:31:21
David K.
Tak nyní asi Vaše stránky nebudu nějaký čas navštěvovat, neboť zde probíráte záležitosti, které jsou pro běžného amatérského sportovce naprosto nepodstatné. A především pro nás, amatérské cyklisty by měli Vaše stránky sloužit. Samozřejmě zde vidím skrytou reklamu tvůrců softwaru a dovozců wattmetrů. Vždyť vezmete v potaz kolik profesionálních cyklistů používá tyhle technologie. Ano, je jich hodně, ale kolik z nich pracuje se získanými daty? Dalo by se spočítat na prstech jedné ruky. Když vezmu v potaz kolik peněz musíte obětovat na koupi tohohle zařízení a potom několik hodin týdně sedět u počítače a vyhodnocovat data. A když pak nakonec tím něco získáte (např. vaši oblíbenou 20ti km časovku zajedete o 20 vteřin lépe než jindy), tak zjistíte, že tahle investice se vám nikdy nevrátí. Ještě musím uvést jeden argument, který mám stále na mysli. V roce 1972 E.Merckx zajel v hodinovce 49,4 km [wattmetr, sporttester??? :-)], po 33 letech O.Sosenka najel za hodinu pouze o 300 metrů více (v době, kdy podpůrné prostředky jsou na daleko vyšší úrovni, používání sporttesterů atd.). Dále nemusím mluvit o tom na jak rozdílném materiálu oba borci jeli (galusky je možné hustit na vyšší tlaky, složení má lepší odval. vlastnosti, rámy jsou tužší, oblečení aerodynamičtější atr.) Vše by se dalo změřit a vypočítat, ale to by bylo tak na doktorskou práci, ale ne v "Plzni". Tak že přátelé, mějte ze sportu hlavně radost a nepropadejte marketingovým nástrahám.
04.12.2009 11:37:17
Beeda
to:david.k (jmenovec?:-) [br]srovnavejte veci srovnatelene:-) E.M. byl ve sve dobe spicka a O.S. jen prumer, ne-li min....navic zvysit prumer o 1km v 40km/h je mnohem snadnejsi nez o 1km pri 49km/h.... [br]
04.12.2009 13:03:27
Libor (RC)
Davide, nechápu, proč by něco takového, jako je tento článek, nemělo být na našich stránkách. Mám pocit, že to dost lidí zajímá, zářným příkladem je sám autor, amatérský cyklista, kterého to zajímá. A skrytá reklama, je co? Co se před kým skovává?
04.12.2009 13:27:14
OndraVojta
To je zajímavý - já znám dva Davidy K a oba jezděj s wattmetrem. A teď třetí na něj nadává. No není to nějaká divná statistická anomálie? :-)))
04.12.2009 13:50:29
Beeda
ja ted spis merim kolik watu ma vysavac nebo pracka :-))
04.12.2009 14:05:59
OndraVojta
Tak golden cheetah ver 1.2. funguje bezvadně. Dokonce umí i hromadný import z mnoha formátů - polar, tcx, wko, srm, i powertapový csv. Umí zase některé jiné grafy než wko nebo tutaj Inža, především kvadratní analýzu výkon/kadence, o které sám velký Coggan píše, ale ve WKO jí z nějakého důvodu nemá. Takže všem wattmetristům doporučuju vyzkoušet! [br] [br]www.goldencheetah.org
04.12.2009 14:20:18
Robert
Pravda je, ze 99% ctenarum je wattmetr k nicemu a staci jim "spravne" vedeny trenink na zaklade nejakych obecnych pravidel. Na druhou stranu jako technofil bych si tohle zarizeni ihned poridil, kdyby byla cena polovicni. Ale i to bude casem. Taky kdyz powertap prisel s nabidkou zapujceni vubec jsem nevahal a tyden pak cumel jen na zlutou krabicku na riditkach :-) [br]Zminka o skryte reklame je uplne mimo. O cem by pak RC mel psat? Mely by byt clanky jen v podobe naprosto vyvazenych testu vsech dostupnych vyrobcu testovaneho materialu? Kupujici je ten kdo bude platit a zalezi jen na nem podle jakych kriterii se rozhodne. Jestli mu staci jeden clanek ke koupi, je to jeho "blbost". [br]RC je prece jen zameren na zavodni oblast a proto sem takovy clanek jednoznacne patri a dekuji za nej.
04.12.2009 17:06:50
MichalCh (RC)
David K.: [br] [br]No vidíš, já bych řekl, že je to přesně naopak. Kdybych byl profík a měl prakticky neomezený čas ne trénink a regeneraci, tak asi ani wattmetr nebudu potřebovat. Ale právě že jsem hobík a mám toho času na trénink málo a na regeneraci ještě míň, můžu díky wattmetru využít smyslupně každou minutu jízdy na kole. [br] [br]A řeči okolo toho jestli je to drahý nebo není mně přijdou skoro směšný, pro většinu z nás je to koníček a tudíž počty jestli se to vyplatí jsou naprosto irelevantní. 90% hobíků jsou k ničemu nejnovější karbonový rámy, karbnonový kola atd. a stejně je většina má, často můžeme vidět na amatérských závodech lepší materiál, než na jakým kdy většina profíků bude jezdit. :-) Nemluvě o desetitisících ročně co stojí účast na závodech...
04.12.2009 19:20:34
OndraVojta
MichalCh: [br] [br]Ne často - vždycky. Proti II. balíku UACu je sportlajf krámek s kolama v Užhorodu za časů Nikoly Šuhaje :-)
04.12.2009 20:29:50
David Koňarik
Já se na celou broblematiku dívám z pohledu normálního člověka, který řeží racionální problémy jako zaměstnání, bydlení a rodinu. A jestli má někdo takové příjmy, že může kolem sebe rozhazovat desetitisícema, tak to se nebudu snažit pochopi neboť se mě to vůbec netýká.
04.12.2009 21:48:27
kolo
Je to prostě provokačka jak Brno - česká klasika. To je jako ty jejich "testy-netesty" kol ála bikeradar.com. "Kolo jede dobře dopředu, má dobrou torzní tuhost, kola jsou pevná, kulatá, dráty rovné, lak hezký, lanka napnutá, jen jediné bych kolu vytknul - omotávku a sedlo :D" [br]Nakonec se těch lidí zeptáš, kde oni koupili své zimáky na C50 s PowerTapem a vyleze z nich, že to dostali za desetinu nákupky atp. Prostě no comment. Ale za rok mají závratných 890km, z toho 800km spinning :D
05.12.2009 8:28:55
JuraJ
No tak zrovna recenzent Michal Chadim je člověk, na kterého tvůj popis fakt sedí!!! Při úspěšném rozvoji firmy i v dobách krize dokáže najezdit a natrénovat to, co většina lidí nedokáže ani když má zaměstnání 8h typu čistá hlava a 800km má za dva měsíce odjeto jenom na závodech, ty chytrej! A i kdyby to měli ti dotyční, o kterých píšeš, zadarmo, tak je to jejich problém. Pokud jim závidíš zimáka C50, je to ubohý. Nakonec je stejně vždycky na člověku, aby si těch potřebných informací našel tolik, aby si udělal alepsoň pseudo-relevantní obraz. A jestli jsi to nepostřehl, tento článek není ani o wattmetru, ani o rámech, ale o přístupu k tréninku a zpracování informací!!!
05.12.2009 9:14:41
kolo
Hele,nech si ty 3 vykřičníky na doma nebo do hospody a jdi se z toho záchvatu vyjezdit, hormone.
05.12.2009 9:18:21
Honza (RC)
Panové, prosím klid. Koho článek zajímá, tak si jej přečte, koho nezajímá, nepřečte, naprosto nechápu co komu může vadit...
05.12.2009 9:41:29
Jan Herda
ať si každý jezdí na čem chce a trénuje na čem chce! sám jsem vyzkoušel tepák a chvliku i powertap a musím říct, že bych radši jenom watty než tepy. Teď radši nevozím nic, ale článek si klidně přečtu, i když mi je též proti srsti vyhodnocovat hodinový trénink 3hodiny ještě s trenérem po tel :-)
05.12.2009 14:52:19
PavelM
Prave ze vtip je v tom, ze diky tem statistikam a analyzam nemusis bezny trenink rozebirat dalsi 3 hodiny, ale staci ti tak 5-10 min, pokud vis co a kde mas hledat. Pak muzes dostat dalsi z odpovedi na to, jak jsi trenoval / zavodil. Zamerne pisu dalsi, protoze tam patri take osobni pocity, tepovka atd. Je jasny, ze protoho, kdo kolo pouziva jen jako dopravni prostredek a nebo “trenuje” od hospody k hospode watmetry asi velky uzitek mit nebudou, ale je sousta amaterskych cyklistu, kteri k treninku pristupuji zodpovedne (nekdu az moc) a pro ty to smysl ma. Jo je to drahy, ale to byly tepaky pred 10-15 lety taky a dneska jej maji v Lidlu za par korun. [br] [br]Jeste k tomu Merckxovi a dalsim. Myslim si, ze kdyby meli tenkrat tu moznost, tak urcite watmetry pouzivaji. Je dobry si uvedomit, ze ti borci tenkrat take trenovali a vyuzivali vsech “nejmodernejsich” poznatku a materialu jaky v te dobe byly k dispozici. [br]
05.12.2009 17:10:23
kolo
No právě že vtip je v tom, že můžeš mít jako někteří naježděno 150 000km, na plečkách nebo top-strojích, s tepákem a wattmeterem, nebo bez nich, a úspěchy v cyklistice na amatérském poli tě míjí. Pak přijde kadet-ka a sfoukne tohohle technofila či jezdce-punkera jako svíčku. Zkrátka 60% jsou nohy, 30% psychika, 10% štěstíčko, kterýmu, jak říká Ivánek, je třeba jít trošku naproti :D
06.12.2009 9:56:40
MichalCh (RC)
"Nemáš-li odpověď na argumenty druhého, není ještě nic ztraceno - stále mu ještě můžeš vynadat." -- Elbert Hubbard [br] [br];-)
06.12.2009 11:48:54
Robert Kleiner
Michale, díky za zajímavý článek, závěry si myslím umí udělat každý sám, protože pro každého to znamená něco jiného, pro někoho například vůbec nic, takže to ani nečte. A pak jsou ti druzí, co ani v neděli dopoledne na kole nejezdí,takže hledají jak by se zavavili, když je politická diskuze v televizi už nebaví, :) takže ty je třeba ignorovat. Nic jiného na ně nefunguje :-/ Nenech se prosím znechutit, protože až toho necháš, tak budou jedním dechem prudit, že nikdo nic nepíše nad čím by se dalo prudit :D
06.12.2009 13:10:22
Jirka J.
Cituji: "Pro instalaci tohoto programu se musite prihlasit jako administrator" :-(((
08.12.2009 15:11:16
Břeťa Moucha
Myslím že recenze podobných programů a HW udělátek sem patří. Konec konců to přece neznamená, že je musí používat každý ne? [br] [br]Naopak sem docela rád, že sem viděl ten program v "akci". Výstupy jsou zajímavé ale grafická stránka programu orientovaného na grafy je teda dost slabota. Co ty fonty? Přijde mi že jako freeware by to bylo celkem omluvitelné, ale u komerčního sw v ostré verzi?
09.12.2009 7:57:37
Jirka Hradec
Kolik takovejch utilitek do roka vznikne, který amatér "nutně" musí mít, aby nebyl "k smíchu"? 20, 30 programů? Neni prostě lepší jezdit, zvlášť u nás amatérů s nějakými směšnými 10-15000km za rok?
09.12.2009 13:48:09