Tolik citace ze svazových stránek. A hodně překvapivé sdělení. Český závod Visegrádské čtyřky se nepojede, protože ho nemá kdo uspořádat. Přitom to musí být pro pořadatele lukrativní záležitost. Závod V4 má zajištěno financování, podle zveřejněných uzávěrek Českého svazu cyklistiky měl svaz v roce 2016 od fondu na závod 1 480 000,- Kč, předloni sice jen 523 000,- (rok 2018 pochopitelně ještě není zveřejněný), ale pořád to jsou peníze pro pořadatele jednodenního závodu hodně zajímavé. S případnými sponzorskými financemi, nebo penězi od měst a regionů, je to vyloženě lukrativní.

Bohužel až sem klesla organizační neschopnost silniční komise, na jejíž špatnou práci se vlastně odvolává zpráva ČSC. Je to smutné, každý domácí závod mezinárodního charakteru podporuje cyklistiku a pomáhá také naší cyklistice v mezinárodních žebříčcích. Doma je snadnější a pro kluby a týmy levnější získávat body UCI. Vloni zde vyhrál Alois Kaňkovský - 40 bodů, čtvrtý byl Matěj Zahálka - 20 bodů, sedmý Martin Boubal - 5 bodů, osmý Karel Hník - 3 body, devátý Pavel Gruber, také 3 body. Celkem 71 vzácných UCI bodů.


Poslední dva ročníky se jely na okruzích ve Valticích a byly organizačně solidně zajištěny. A že zde peníze nechyběly, dokazuje loňské zabezpečení. Možná by se chtělo říci, že se rozhazovalo financemi k nepotřebným věcem, v kontextu neuspořádání letošního ročníku je to vyloženě smutné.

Vloni se i zde angažoval, vedle organizátorů závodu, i pan Kopecký, majitel několik "marketingových" společností dodávající "služby" Českému svazu cyklistiky. 

Michal Kopecký, ten s křížem na zádech

Byl zde kamión pro potřeby VIP, který přijel z Roudnice nad Labem (připomínáme, že závod se jel na jižní Moravě ve Valticích), byl zde catering z Prahy. Ale scházeli VIP hosté.

Byla zde velkoplošná obrazovka, ale scházeli diváci a především scházelo něco, co by se na obrazovce dalo ukazovat.


Pohled zezadu obrazovky na jediného diváka

V průběhu závodu se mohli fanoušci cyklistiky dívat na velkoplošnou obrazovku, nebo pootočit hlavu doleva a dívat se na cílovou rovinku živě.

Na velkoplošné obrazovce nic jiného neběželo, jen přenos z cílové rovinky snímané kamerou instalovanou pod velkoplošnou obrazovkou.

Jediná kamera na okruhu, byla jen ta pod obrazovkou


Občas problikl záběr z dronu, ale bez jákékoliv informace, co se vlastně děje na trati. Přenosu scházel i jakýkoliv komentář.

Kolik tohle stálo a jaký to mělo význam? Prostě propagace podle not Českého svazu cyklistiky. Možná by se to zdálo jako nějaká legrace, ale ne, byla to skutečnost. A letos to tedy nebude, z hlediska mediální podpory cyklistiky to není žádná škoda. Pro české závodníky, kluby a postavení České republiky na žebříčku UCI, možná škoda nastane.

V Maďarsku, Polsku a na Slovensku závody V4 pokračují.

Foto Jan Brychta/SvětCyklistiky.cz, Libor Matějka