Omloop Het Nieuwsblad - přecenění svých sil

Peter Sagan bývá v únicích velice aktivní, to je známé, ale někdy na škodu cílového finiše, kde už mu sily schází. Na první klasice sezóny už podruhé v řadě prohrál s Gregem Van Averametem ve spurtu. Van Avermaet měl ve finiši mnohem více sil a proto zvítězil, ačkoliv Sagan je papírově rychlejší. Belgičan zde zahájil svoji sérii vítězství.

Strade Bianche - pád

Zatím mu tento krásný italský závod není souzen, i když to už mohlo být několikrát zlomeno. Vloni jej vyřadil velký pád. I zde bude v letošním roce velkým favoritem.

Milano-Sanremo - podcenění soupeře

Na prvním monumentu scházelo k triumfu jen několik centimetrů, Peter se cítil silný, ale Michal Kwiatkowski je zkušený a chytrý závodník a mistra světa porazil. Pro Sagana je Sanremo trochu nešťastné, ale má všechny předpoklady zde jednou zvítězit. 

Gent-Wevelgem - je nutné udržet nervy

V cíli se počítá umístění, ne potrestání jakéhokoliv soupeře. To je poučení, které si odnesl Peter z tohoto závodu v sezóně 2017. Sagan chtěl donutit Nikiho Terpstru a Sorena Kragha Andersena sřídat v úniku, ale skončilo to vítězstvím Grega Van Avermaeta. Potrestal pouze sám sebe.

Kolem Flander - příliš velký risk

Peter Sagan jel na špici pelotonu na slavném hellingenu Oude Kwaremont, volil si stopu, ale přehnal míru rizika a dostal se do kontaktu s bundou položenou na plůtku, následoval pád a konec šancí na vítězství. Příští rok bude opět velkým favoritem, nejspíš největším. Ale Greg Van Avermaet bude težkým oříškem. 

Paříž-Roubaix - defekty

Královna klasik je prozatím pro slovenského cyklistu zapovězena, letos ho ze hry vyřadily defekty v rozhodujících momentech. Na Roubaix nebyl nikdy blízko vítězství, ale rychle se zlepšuje. Na další ročník jsme velmi zvědaví.

Jaro prostě nevyšlo, i když by za podobné výsledky mnozí závodníci zaprodali svou duši. Jedno klasikářské vítězství, druhá místa na Sanremu a Omloopu, třetí na Gent - Wevelgem. To není málo pro normálního závodníka, ale na Sagana jsou samozřejmě kladeny větší nároky. Letos je aspoň jedno vítězství na monumentální klasice nutností. Možná jsou dvě i tři vítězství na klasikách nejvyšší úrovně. Ale konkurence bude velmi těžká.

Tour de France - hloupá kauza

Vítězství ve třetí etapě a zbytečná diskvalifikace v etapě následující. Následně se kauza táhla až do konce roku a vyvolala mnoho zbytečných emocí. Ale Tour už je taková, přitahuje spoustu pozornosti, mnohdy neoprávněně.

Mistrovství světa - potřetí!

Vše zachránil světový šampionát v Norsku. Ještě nikdo jiný nedokázal vyhrát tři světové šampionáty v řadě a Peter je v duhovém trikotu jako doma. Až historie prokáže, jak mu bílý trikot s duhovými proužky sluší a jak obrovské množství fotografií doprovodí jeho kariéru. Tak jak známe z fotografií Eddyho Merckxe především ve žluté a ne v barvách týmů, tak si budeme pamatovat Sagana v duhovém.

Mimo trikotu mistra světa nebylo daleko k zisku dvou monumentů, na Sanremu a ve Flandrech. Mohl přidat nějaké to vítězství v etapách Tour a přidat další zelený trikot při TdF. Vedle dvou monumentů mohla reálně přijít vítězství na dalších třech klasikách z kategorie WorldTour. Blízko byl i vítězství na BinckBank Tour, ale Tom Dumoulin a další byli nakonec lepší.

Když se zbaví v roce 2018 smůly a chyb, tak to může být jeho rok. Loni získal Greg Van Avermet obrovské sebevědomí a byl jednoznačně nejlepším klasikářem roku, ale rok 2018 může být rokem Petra Sagana. Už se těšíme.

Foto BORA-hansgrohe a Sirotti