O snaze společnosti ASO informoval francouzský deník Le Monde. ,,Tour de France se chce za každou cenu vyhnout situaci, ve které se nachází Giro ďItalia. Vítězství Chrise Frooma je zatíženo pochybnostmi," napsal Le Monde. 

ASO se odvolává na článek 28 svých vlastních pravidel, který umožňuje zabránit ve startu týmu, nebo členovi týmu, který by svojí účastí mohl poškodit pověst společnosti ASO a Tour de France. Tým Sky se ihned odvolal k Francouzskému olympijskému výboru a slyšení k případu proběhne v úterý 3. července. Rozhodnutí padne o den později. 

Tým Sky věří, že tato událost nezabrání Chrisi Froomovi startovat na Tour. ,,Jsme si jistí, že Chris Froome pojede Tour de France, protože víme, že neudělal nic špatného," sdělil tým webu Cyclingnews.com. Podle současných pravidel Mezinárodní cyklistické unie (UCI) může Chris Froome závodit. 

Christian Prudhomme, ředitel Tour de France, už dříve vyjádřil nespokojenost se současným vývojem kauzy Salbutamol. Podle něj by měla být pravidla jasná, buď je někdo pozitivní a poté by neměl závodit, nebo není pozitivní a závodit může. Frooma na Tour nechce, protože není jasné, zda by jeho potenciální vítězství vydrželo. Pokud se rozhodne o případu Salbutamol až po Tour, mohl by Froome být zbaven všech výsledků od pozitivního testu na Vueltě. 

Pořadatelé Tour už dříve zabránili startovat týmu Astana kvůli nebezpečí poškození dobrého jména závodu. Stalo se tak v roce 2008. Kazašský celek nebyl na Tour pozván, ačkoliv měl v sestavě obhájce vítězství Alberta Contadora. Španělský cyklista proto startoval na Giro ďItalia a Vueltě a oba závody vyhrál. 

V roce 2009 se ASO snažili zabránit ve startu Tomu Boonenovi, který měl pozitivní test na kokain. Podle ASO by jeho přítomnost poškodila pověst závodu. Boonen byl nakonec očištěn a mohl startovat. 

Tým Sky zatím neoznámil osmičku startujících na Tour, ale zákaz startu patrně hrozí pouze Froomovi, nikoliv celému týmu. Jasněji bude ve středu, kdy o případu rozhodne Francouzský olympijský výbor. 

Foto Sirotti