Mikkel Bjerg byl velkým favoritem časovky U23. Už loni v norském Bergenu si oblékl duhový dres a letos nedal nikomu jinému naději pomyslet na zisk titulu. Bjerg, závodník týmu Hagens Berman Axeon, vedl na mezičase po 18 kilometrech před svým krajanem Mathiasem Norsgaardem Jorgensenem s náskokem 24 sekund. Belgičan Brent Van Moer, který byl nakonec pro Bjerga nejvážnějším soupeřem, zde ztrácel už 38 sekund.  

Belgičan Van Moer skvěle zvládl posledních deset kilometrů časovky. V klesavém závěru byl nejrychlejší ze všech, Jorgensena zde porazil o 20 sekund a dostal se v cíli před něj. Na Bjerga to ale nestačilo. Ztrátu stáhl jen o 5 sekund a prohrál o celkem 33 sekund.

„Celá sezóna byla přípravou na dnešek. Přijel jsem sem minulý týden a trať jsem viděl každý den. Je to skvělé, moje pocity během závodu byly mimořádné. Dalším krokem mojí kariéry bude zlepšit se v silničních závodech," řekl hned po dokončení časovky vítěz závodu.  

Stříbrný Brent Van Moer

Jorgensenovi ztráta 38 sekund stačila na bronzovou medaili a porazil tak hned několik favorizovaných soupeřů. Zklamaný byl Australan Callum Scotson (10.), také Američan Brandon McNulty nezajel podle očekávání, měl být nejvážnějším soupeřem pro Mikkela Bjerga, ale to se nepotvrdilo. Už na prvním mezičase ztrácel 40 sekund a v cíli nabral téměř 53 sekundy.  

Patrně největší zklamání musel zkousnout Ital Edoardo Affini. Mistr Itálie se stal mistrem Evropy letos v létě v Brně. Ale v Innsbrucku soupeře našel. Na prvním mezičase byl třetí se ztrátou 26 sekund a udržoval naději na medaili, ale v cíli se před něj dostal Van Moer a Affini skončil bez drahého kovu. 44 sekundy ztratil na Bjerga a pouze 6 sekund na třetího Jorgensena. 

Český reprezentant Jakub Otruba startoval v elitní skupině jako devátý od konce. Na mezičas na 18. kilometru dorazil se ztrátou 53 sekund na Bjerga a byl průběžně 18. V cíli měl ztrátu 1:11 a klesl na konečnou 19. příčku. 

Bronzový Mathias Norsgaard Jorgensen

Otruba měl mimořádně náročný program, protože v neděli startoval s týmem Elkov Author v časovce družstev a hned druhý den nastoupil do individuální časovky. I vzhledem k tomu je 19. příčka a ztráta 1:11 slibným výsledkem do budoucna: „Trať byla velmi rychlá. Kromě prvních pěti minut foukalo do zad. Po rovině se jelo kolem 50 až 55 kilometrů za hodinu a o výsledku rozhodla jízda v kopcích. Bylo třeba co nejvíce udržet rychlost a pak se zase vrátit do vysokých rychlostí, zase se rozjet po rovině a z kopce. V cíli mám průměr 49 kilometrů za hodinu, dal jsem si za cíl padesátku, ale po včerejšku jsem trochu cítil únavu, v časovkách mívám maximálky kolem 200 tepů a dnes jsem měl nejvíc 187, ale výsledek je dobrý," okomentoval Jakub Otruba svůj výkon hned za cílovou páskou. 

Foto Josef Vaishar/Cycling.Photography