Jízda na kole má mnoho výhod, přispívá ke zdravému životnímu stylu, a navíc šetří životní prostředí, má však i své stinné stránky. Rizika, která jízda na kole představuje, by si měl každý cyklista uvědomovat a pokud je to možné, tak je i co nejvíce eliminovat. Řidiče aut v případě nehody jistí povinné ručení, nebo také případně havarijní pojištění, avšak cyklisté většinou pojištění nejsou. 

Škody způsobené cyklisty se pohybují i v řádech milionů Kč ročně a patří mezi nejčastější důvody plnění v rámci pojištění odpovědnosti z činností v běžném občanském životě. Nejčastěji se jedná o plnění za újmu na zdraví a také o škody na majetku. 

Z tohoto důvodu je na místě zvážit, jak se proti nečekaným karambolům chránit. Řešením může být pojištění odpovědnosti od Slavia pojišťovny, to vás bude jistit i v dalších nemilých situacích všedních dní. 

A jak může vypadá taková typická nehoda? Cyklista jede rychle, v zatáčce nebo při předjíždění nezvládne řízení a srazí se s autem nebo jiným cyklistou projíždějícím v protisměru. Odškodnění je po viníkovi požadováno jak v případě, kdy cyklista poraní chodce nebo dalšího cyklistu na cyklostezce, tak v situaci, kdy se střetne s motorovým vozidlem v běžném dopravním provozu na silnici. 

Cyklisté by si měli dávat pozor také na konzumaci alkoholu. Je důležité mít na paměti, že pokud způsobíte škodu pod vlivem alkoholu, pojišťovny mají právo své plnění krátit nebo náhradu neposkytnout. 

Pojištění odpovědnosti, které cyklisty před uvedenými riziky dokáže ochránit, nabízí většina pojišťoven a pohybuje se v řádech stokorun za rok. Proto je vhodné uvážit, zda riziko nepojistit se stojí za následky, které mohou pro cyklistu nastat v případě způsobených škod. 

Přicházející slunečné dny jsou ve znamení zahájení cyklistické sezóny. Proto je rozhodně důležité nepodcenit přípravu. Pro posílení bezpečnosti a předcházení nehodám je důležité, aby byl cyklista dobře vidět. Na kolo oblékejte pestrobarevné oblečení, používejte reflexní pásky a před cestou zkontrolujte povinnou i doporučenou výbavu kola.

Jízdní kolo by mělo být před zahájením jízdy vybaveno:

  • zadní odrazkou červené barvy, která může být kombinována se zadní červenou svítilnou
  • přední odrazkou bílé barvy
  • odrazkami oranžové barvy na obou pedálech
  • na paprscích kol nejméně jednou boční odrazkou oranžové barvy na každé straně kola
  • dvěma na sobě nezávislými účinnými brzdami s odstupňovaným ovládáním brzdového účinku, dětské kolo pro děti předškolního věku by mělo být vybaveno protišlapací brzdou – nemusí být vybaveno přední brzdou
  • volné konce řídítek musí být zaslepeny
  • matice nábojů kol musí být uzavřené, nejsou-li křídlové případně rychloupínací.

Doporučené vybavení jízdního kola:

  • účinné blatníky
  • zvonek
  • kryt řetězu

Více informací o pojištění odpovědnosti z činností v běžném občanském životě naleznete na webu Slavia pojišťovny.