Tom Dumoulin nebyl úplně spokojený s výsledkem na Giro ďItalia. Při obhajobě vítězství skončil druhý za Chrisem Froomem a rozhodl se zkusit jet na celkový výsledek i na Tour de France. Poprvé v kariéře se soustředí na dvě Grand Tours. Nedává si jasné cíle, především ho zajímá, jak zvládne druhou dlouhou a intenzivní zátěž během krátké doby. Přesto skoro všichni očekávají kvalitní výkon a dobrý výsledek, minimálně první desítku. 

Sunweb se snaží nevytvářet na Dumoulina žádný tlak: ,,Nikdy jsme nejeli Tour de France na celkový výsledek. Bude to pro nás úplně nová zkušenost a dlouhodobá výzva," řekl k ambicím trenér Tom Veelers. ,,Vybrali jsme nejsilnější možnou sestavu. Přišli jsme o Wilca Keldermana, bude nám chybět v týmové časovce a v horách, ale máme Laurense Ten Dama jako náhradníka," dodal Veelers. 

Wilco Kelderman se dlouho léčil ze zranění ramene, které si způsobil na Tirreno - Adriatico. Poté objel jen Kolem Švýcarska, kde skončil pátý celkově a zejména v kopcích si vedl velice dobře. Jenže na domácím šampionátu opět spadl a poranil si klíční kost. To jej vyřadilo ze sestavy pro Tour de France. Kelderman měl být hlavním pomocníkem Toma Dumoulina a sám se měl připravovat na Vueltu, kde chce na finálové pódium. Místo něj pojede zkušený vrchař Laurens Ten Dam. 

Druhým lídrem Sunwebu je sprinter Michael Matthews, který obhajuje dvě etapová vítězství a zelený dres pro vítěze bodovací soutěže. Aspoň jednu etapu s těžkým klasikářským dojezdem si přeje vyhrát i letos, ale konkurence bude obrovská. 

Do rychlých sprinterských dojezdů by se měl pouštět i Němec Nikias Arndt. Rychlý je také Belgičan Edward Theuns, který by měl pomáhat rozjíždět spurty a pomáhat Dumoulinovi na rovinách a kostkách. Specialistou na kostky a roviny je také mladý Dán Søren Kragh Andersen, al dokáže se prosadit i v úniku. Na Kolem Švýcarska vyhrál těžkou kopcovitou etapu. 

Všestranným pomocníkem je velmi zkušený Němec Simon Geschke. Američan Chad Haga má za sebou Giro ďItalia, ale práci bude mít i červenci. Haga je velmi kvalitní vrchař a společně s Ten Damem by měl v těžkých etapách vydržet s Dumoulinem nejdéle. 

Je však jasné, že v kopcích Tom Dumoulin s velkou podporou počítat nemůže. Sestava Sunwebu je vhodná především na roviny a sprinty. Ale velmi silná by měla být i týmové časovce. 

Foto Sunweb/Cor Vos