Závod začíná v Kufsteinu a po zvlněném začátku se dorazí ke stoupání Gnadenwald, které bylo důležité například v závodě juniorů, ale pro muže nebude podstatné, protože je příliš daleko před cílem. Okruhů v Innsbrucku absolvují hned sedm a poslední bude prodloužený o extrémně strmé stoupání Höttinger Höll. Ani zde se nemusí rozhodnout, z vrcholu zbývá do cíle ještě technický a rychlý sjezd a krátký průjezd městem. 

Základní okruh, který si vyzkoušely všechny ostatní kategorie, je náročný, stoupání Igls je velmi dlouhé, má 8 kilometrů, ale většinou je mírné. Útočit se zde dá, ale hlavní favorité nejspíš nebudou chtít, protože musejí šetřit síly na Höttinger Höll.

Höttinger Höll má maximálně 28 % a připomíná stoupání Mur de Huy, na kterém se dojíždí klasika Valonský šíp. Jenže Mur de Huy měří jeden kilometr a Höttinger Höll 2,8 kilometru. Přesto odhadujeme, že se zde bude nejvíce dařit cyklistům, kteří mají s Valonským šípem zkušenosti a dojíždí na této jarní klasice v popředí. 

Následuje technický sjezd s několika rychlými zatáčkami, do kterých není dobře vidět. Závodníci si trať několikrát projížděli a vědí, co je čeká, ale dobrá jízdní technika bude velmi důležitá. Poté se trať napojí pět na základní okruh. Poslední kilometry kolem vody jsou velmi rychlé a stahovat zde i malý odstup už moc nepůjde. 

Favorité

Trať v Innsbrucku vyžaduje několik důležitých vlastností. Ideální cyklista by měl mít hodně zkušeností se závody nad 250 kilometrů (to vyřadí většinu velmi mladých cyklistů), má za sebou kvalitní výsledky na jednorázových závodech (to by mělo vyřadit například Primože Rogliče), zvládá dlouhé i strmé kopce a závody s velkým převýšením (to bude problém pro Petra Sagana a ostatní specialisty na klasiky na kostkách), má dobrou techniku (problém pro Thibauta Pinota a Michaela Woodse) a spurt (sprinterským soubojům by se rádi vyhnuli Vincenzo Nibali, Roman Kreuziger, Domenico Pozzovivo a mnozí další). 

Vhodnými typy jsou Julian Alaphilippe a Alejandro Valverde. Proto jsou největšími favority. Alaphilippe měl lepší přípravu, na Kolem Británie a Kolem Slovenska se jen rozjížděl, ačkoliv oba závody vyhrál. Valverde bojoval až do konce Vuelty o pódium a moc sil mu nezbylo. Čtrnáct dní od poslední etapy je docela dost času na regeneraci a Valverde má schopnost si rychle odpočinout, ale čerstvější bude Alaphilippe.  

Možná to bude pro Francouze příliš těžký závod, v tom případě by se role lídrů ujali Thibaut Pinot a Romain Bardet. Španělé spoléhají jen na Valverdeho.  

Do desítky největších favoritů podle nás patří oba bratři Yatesovi. Simon Yates má po Vueltě velké sebevědomí, ale podobně jako Valverde už může být unavený. Adam se většinu Vuelty šetřil a taková příprava by mohla být ideální. Navíc má na jednorázových závodech lepší výsledky, vyhrál Clasicu San Sebastian. Ale oba mají radši etapové závody. 

Italové jsou pokaždé považováni za favority na titul, jenže poslední získali před deseti lety. Letos je opět největší hvězdou týmu Vincenzo Nibali, ale ani on sám neví, jak na tom teď fyzicky je. Role jediného lídra se vzdal. Italové ale mají dva černé koně v sestavě. Ve skvělé formě jsou Gianni Moscon a Domenico Pozzovivo. Pro Moscona bude závod pravděpodobně příliš těžký. Pozzovivo zase potřebuje dojet do cíle sám, ve spurtu ho porazí kdekdo.

Lídrem Kolumbie bude pravděpodobně Rigoberto Uran. Vueltu dokončil v dobré formě a dlouhé jednorázovky má v oblibě. Nairo Quintana a Miguel Angel Lopez by měli útočit dříve, zatímco Uran se bude šetřit na poslední kopec. Ve spurtu příliš rychlý není, proti Alaphilippovi a Valverdemu nemá šanci a proto musí útočit. 

Michal Kwiatkowski zajel velmi dobrou časovku a má zřejmě výbornou formu. Jenže těžké a kopcovité klasiky mu v posledních letech nevychází. Titul v roce 2014 získal na mnohem jednodušší trati. Bude to mít těžké. Podobně je na tom Tim Wellens, asi nejnadějnější závodník z belgického týmu. Ambice má i Greg Van Avermaet, rád by zopakoval svůj magický den z Olympiády v Rio de Janeiru. Ale je to nepravděpodobné. 

Silný kolektiv mají Nizozemci. Tom Dumoulin, Bauke Mollema a Wout Poels jsou dobří i v jednorázových závodech, ale patří mezi outsidery. K těm se řadí i Daniel Martin. Irský vrchař a klasikář je specialistou na podobné závody, ale na Mistrovství světa se v posledních týdnech moc nesoustředil. Z Vuelty odjel brzo, protože se mu narodily dvojčata. Možná mu to dodá extra motivaci, ale formu pravděpodobně ideální nemá. 

Český tým se spoléhá na Romana Kreuzigera. První desítka je reálný cíl, nepřekvapilo by nás ani lepší umístění. Bohužel takovou formu, jakou měl letos na jaře, pravděpodobně nemá, jinak by patřil k favoritům. Höttinger Höll bude pro něj těžkou zkouškou.  

A Peter Sagan? Pokud vyhraje počtvrté na této trati, bude to jeden z největších sportovních výkonů historie. 

Favorité Mistrovství světa v Innsbrucku:

∗∗∗∗∗ Julian Alaphilippe

∗∗∗∗ Alejandro Valverde

∗∗∗ Adam Yates, Rigoberto Uran

∗∗ Simon Yates, Romain Bardet

∗ Michal Kwiatkowski, Domenico Pozzovivo, Gianni Moscon, Tim Wellens

Další: Nibali, Sagan, Kreuziger, Konrad, Van Avermaet, Dumoulin, Fuglsang, Costa, Woods, Martin, Poels, Roglič, Pinot, Majka. 

Foto Sirotti