ELEGANTNÍ CYKLODRESY

Možná si pamatujete, když se ve světě cyklodresů začala odlišovat společnost Rapha. Vystoupila z dosavadních trendů, kdy cyklista kvůli mnoha nápisům a obrázkům na každé volné ploše oblečení vypadal jako formule 1 polepená reklamou. Rapha začala hledat novou cestu, jak má vypadat dres pro silniční cyklisty. Na impuls jít neokoukanou, elegantní a přitom funkční cestou navázala také francouzská značka CAFÉ DU CYCLISTE, která své cyklo oblečení vyrábí výhradně v Evropě.

“Baví mě na lidech jejich výraz, když k nám přijdou na návštěvu. Koukají a bývají překvapení, v dobrém – Ty jo, tady je to úplně jiné než v obchodech, které známe,” usmívá se Vlasta Kuryl, který stojí za úspěšným rozjezdem studia VELOKLASIK. “Hned je zaujme, že vidí tolik cyklo dresů od jediné značky, navíc v neotřelém designu,” podotýká s tím, že sám si značku nejprve oblíbil jako uživatel při toulkách na jihu Francie. Až následně se ji rozhodl nabízet v Česku.

Značka CAFÉ DU CYCLISTE je odlišná od mainstreamu, z designu vyzařuje francouzský šarm, zároveň je plně funkční díky využívání prémiových materiálů. V obchodě v pražském Braníku najdou zákazníci dresy na silniční cyklistiku i vyjížďky mimo zpevněné cesty typu gravel. Možná je to překvapivé, ale do stejných dresů se občas oblečou i příznivci horských kol. Prostě se jim cyklo oblečení této značky natolik líbí, že jsou ochotni změnit zaběhnutý “cyklo dress code”.

Podle Vlasty Kuryla je překvapivá univerzálnost dresů CAFÉ DU CYCLISTE při zachování individuálních potřeb. “Osobně si pochvaluji letní extralehké dresy a doporučuji je všem, kteří honí každý gram hmotnosti. Mám rád ale i volnější dresy typu gravel na své toulky mimo zpevněné cesty,” říká zkušený cyklista, jehož zatím posledním silničním bicyklem do sbírky je krásný kousek od české společnosti Festka.

Pokud nejste začátečníkem, můžete tento odstavec přeskočit. Jeho tématem je: “Co velí silničářská etiketa ohledně oblečení?” – Je třeba mít dres upnutý na tělo, protože při sportovní jízdě jde především o funkčnost při zachování komfortu. “Jezdí se rychle a dres přiléhá na tělo, aby nevlál a zbytečnými vzduchovými kapsami nebrzdil. Čím menší odpor, tím menší námaha,” popisuje Vlasta a připomíná třeba takovou drobnost, jako kolik wattů ubíral závodnímu jezdci o kousek jinde umístěný magnet dnes už přežitého drátového cyklistického komputeru.

Pokud se do obchodu z jakýchkoliv důvodů nemůžete vypravit osobně, prohlédněte si nabídku na eshopu. Zaujmou vás alespoň virtuálně silniční dresy letní i zimní, uvidíte kolekci Audax určenou pro extrémně dlouhé vzdálenosti a ideální pro bikepacking, či sadu Arriere-Pay určenou pro trávení volného času. V tomto období doporučujeme prozkoumat jarní kolekci, která právě přichází na trh.

 

NAŠE CYKLOVYJÍŽĎKY

VELOKLASIK není jen obchod, ale i komunita podobně smýšlejících lidí s láskou k jízdě na kole. Celý koncept vychází z myšlenky propojovat nadšence pohodové i sportovní cyklistiky na silnici i v lehčím terénu. Rostoucí komunita příznivců si proto od jara do podzimu může užívat nejen tréninků, při kterých jde o výkon, ale i klidnějších vyjížděk – někdy jen pro muže, jindy pro ženy, pak zase společně.

“Tradiční čtvrteční vyjížďky bývají na pohodu. Vždy začínáme a končíme u Veloklasiku tady v Praze 4. Máme už vyzkoušené trasy, abychom se vyhnuli automobilové dopravě ve špičce a pozorujeme jejich vzrůstající oblibu,” říká Vlasta Kuryl, který prozrazuje i plány na pořádání čistě dámských pondělků. Pohodovou cyklistiku doplní sobotní nezávodní vyjížďky společné pro muže i ženy začínající v 9 hodin ranní kávou. Dají se čekat tří až pětihodinové jízdy, zhruba 70 až 120 km, s plánovanými zastávkami na občerstvení.

Na své si přijdou každé úterý i příznivci ostřejší silniční cyklistiky. Jde spíše o tréninky pro jezdce v dobré kondici, které VELOKLASIK pořádá ve spolupráci s Čistým sportem Ivana Rybaříka. “Ivan je přirozený a příjemný chlap. Líbilo se mi třeba, že vyhrál jeden z největších a nejtěžších závodů na světě Crocodile Trophy. Znám jeho práci i díky účasti na jarním kempu v italském Toskánsku. Jeho tréninky mě před pár lety velmi posunuly,” vypráví Vlasta Kuryl. Ve vedení úterních cyklotréninků se střídají veloklasičtí kamarádi Pepa Babický s Vojtou Marešem, štíhlým silničářem, který ve 40 letech vyhrál ve své kategorii na horském kole Krále Šumavy.

 

KÁVA VELOKLASIK

Silniční cyklisté jsou do kávy blázni, to je známá věc. A VELOKLASIK jim v jejich zálibě vychází vstříc. Ještě když obchod začínal v roce 2019 v menší verzi v sousední pražské čtvrti Modřany, čekalo na účastníky před jízdou a po jízdě kapslové Nespresso. S nedávným přesunem do Braníka je však k dispozici profesionálně připravená výběrová káva. V covidových časech je v nabídce alespoň z prodejního okénka, připravena jsou však místa uvnitř a s teplem i na venkovní zahrádce.


Když si to shrneme. VELOKLASIK znamená elegantní oblečení na kolo a další výbavu k tomu od CAFÉ DU CYCLISTE. Nabízí příjemný prostor s kavárnou, kde můžete posedět, popovídat nebo se přenést skrze televizi do děje cyklistických závodů. Můžete se zde seznámit s podobně naladěnými lidmi nebo nemusíte nic. Byla by ale škoda nedozvědět se o veloklasických novinkách. Jednou z nich je plánovaný seriál cyklotras, který nabídne lákavé ceny pro účastníky. O tom ale někdy příště.

 

Zatím můžete dění kolem Veloklasiku sledovat na účtech na Facebooku a Instagramu, ale i na blogu, kde se každý týden objeví něco nového.