Na letošní Mistrovství světa se připravují především specialisté na kopcovité klasiky a vrchaři. Už víme, kdo bude chybět. Geraint Thomas a Chris Froome se do Rakouska nechystají, už nejsou ve formě. Nepojedou samozřejmě ani sprinteři, Fernando Gaviria, Dylan Groenewegen, Nacer Bouhanni a mnozí další. Trochu překvapivější je, že se nedostalo ani na klasikáře Michaela Matthewse a Jaspera Stuyvena, ačkoliv mají vynikající formu a vítězí. Jenže trať jim nevyhovuje (to je u Matthewse trochu diskutabilní), proto zůstanou doma.   

Který tým bude v Rakousku nejsilnější? Podle nás to bude výběr Francie. Hlavním lídrem bude Julian Alaphilippe, čerstvý vítěz Okolo Slovenska a Kolem Británie a především specialista na ardenské klasiky, který nepochybně zvládne délku závodu, poziční jízdu, strmé stoupání Gramartboden i technický sjezd do Innsbrucku a může vyhrát ve spurtu. Není příliš unavený, ale je dostatečně rozzávoděný. Vypadá jako ideální favorit. 

Navíc bude mít k ruce vynikající závodníky. Ke startu se chystají Romain Bardet a Thibaut Pinot, kteří umějí zajet i jednorázový závod. Dále jede Tony Gallopin, vítěz etapy na Vueltě a 11. muž celkového pořadí. Francouzský mistr Anthony Roux, Rudy Molard (držitel červeného dresu na Vueltě), Pierre Rolland a o zbylé místo usilují čtyři závodníci, včetně Warrena Barguila. 

Kolumbie nasadí hvězdnou sestavu

Kolumbijci mají letos velkou příležitost výrazně ovlivnit závod a případně ho rozhodnout. Na start se postaví Nairo Quintana, Miguel Angel Lopez, Rigoberto Uran, Sergio Henao, Sebastian Henao, Daniel Martinez, Winner Anacona a Rodrigo Contreras. Chybí nemocný Esteban Chaves a samozřejmě sprinter Fernando Gaviria. Ivan Sosa se pokusí získat titul v kategorii U23. Kdo ale bude lídrem? Nejvíce zkušeností mají Uran a Sergio Henao. Uran má i nejvíce dobrých výsledků z jednorázových závodů a na Vueltě se zlepšoval. Ale ambiciózní určitě bude i Lopez.  

Británie spoléhá na Yatese

Velká Británie slaví obrovské úspěchy v etapových závodech, ale v jednorázových už to tak slavné není. Geraint Thomas a Chris Froome Innsbruck vynechají, což je překvapivé zejména u Thomase, který má s jednorázovkami dost zkušeností. Ale po Tour si chtěl vydechnout a zbytek sezóny jen dojíždí. Velká Británie tedy sází na bratry Yatesovi. Oba budou velkými favority. Simon má velké sebevědomí i vynikající formu, Adam zase většinu Vuelty šetřil síly a možná bude za čtrnáct dní v lepší kondici. Vyhrát můžou oba. Hugh Carthy, Tao Geoghegan Hart, Pete Kennaugh, James Knox, Ian Stannard a Connor Swift budou pomáhat. 

Valverde lídrem Španělů

Španělsko patří k favoritům všech těžkých světových šampionátů. Ale tituly jim chybí. Alejandro Valverde patří k hlavním favoritům, ale vzpamatuje se z Vuelty? To bude těžké. Valverde je jasným lídrem, je to historicky nejlepší specialista na ardenské klasiky, několikanásobný medailista MS a jediný Španěl s ideální charakteristikou pro težkou jednorázovku. Finální osmička se vybere z tohoto výběru: Pello Bilbao, Jonathan Castroviejo, David de la Cruz, Rubén Fernández, Omar Fraile, Jesús Herrada, Ion Izagirre, Mikel Landa, Enric Mas, Lluis Mas, Mikel Nieve, Marc Soler, Alejandro Valverde.

Belgie bez favorita

Belgičané jsou vždy nebezpeční a vynikající klasikáři, ale závodníci do kopců jim chybí a projeví se to i v nominaci na Mistrovství světa. Jedním z lídrů bude Greg Van Avermaet, který doufá, že si vzpomene na Rio de Janeiro a v kopcích se udrží nejlepších. Jenže v Innsbrucku to bude těžší. Největší šanci ale má nejspíš Tim Wellens, kterému by vyhovovaly obtížné odmínky a déšť. Zajímaví by mohli být i Tiesj Benoot a Dylan Teuns. Doplní je Laurens De Plus, Ben Hermans, Xandro Meurisse a Serge Pauwels.

Silné Nizozemsko

Velmi silnou sestavu připravují Nizozemci. Tom Dumoulin, Bauke Mollema a Wout Poels jsou velice konkurenceschopná trojice lídrů. Dumoulin se připravuje na časovku, ale i na silniční závod, Mollema byl aktivní na Vueltě a umí zajet jednorázovku a Poels je ve formě, což ukázal svým vítězstvím v etapě Kolem Británie. Kdyby někdo z nich získal titul, bylo by to překvapení, ale budou patřit k nejlepším.    

Přetlak domácích

Jet světový šampionát na domácí půdě je obrovskou motivací. Rakousko vybojovalo šest míst, čtyři místa berou jezdci BORA-hansgrohe: Patrick Konrad, Gregor Mühlberger, Felix Großschartner a Lukas Pöstlberger. Zbylá dvě místa obsadí Georg Preidler a Michael Gogl. Smůlu mají vrchaři Hermann Pernsteiner a Riccardo Zoidl. Lídrem bude Patrick Konrad, kterému se dařilo na kanadských závodech.

Bude Nibali silný?

Italové chtějí po deseti letech titul, ale budou to mít těžké. Vincenzo Nibali měl být velkým favoritem, jenomže ho zastavil pád a zranění na Tour de France a formu stále hledá. Bude to mít mimořádně těžké. Fabio Aru nemá nominaci jistou, protože se mu nedaří. Jistou nadějí je Gianni Moscon, který se po disciplinárním trestu vrátil vítězstvím na Coppa Agostoni. Italové stále doufají, ale bez silného Nibaliho je titul v nedohlednu.  

Ostatní

Peter Sagan se pokusí o čtvrtý titul v řadě, ale je proti němu trať, slabá týmová podpora a také jeho vlastní forma. K velkým favoritům nepatří. Ambiciózní jsou Poláci s Michalem Kwiatkowskim a Rafalem Majkou. Mezi široký okruh favoritů můžeme zařadit i Jakoba Fuglsanga z Dánska, Mateje Mohoriče ze Slovinska, Daniela Martina z Irska a také Romana Kreuzigera. Uspět chtějí Primož Roglič a Richie Porte, ale nemají za sebou žádné úspěchy v jednorázových závodech a budou to mít těžké, ale třeba se dočkáme velkého překvapení. 

Foto Sirotti