Pokud to ještě netušíte, pak vězte, že právě u nás najdete nekonečné možnosti pro vaše cyklistická dobrodružství. Britská cyklistika Sarah Bentley se nechává slyšet, že “od dobré nálady vás dělí jedna jízda”. Tak si to pojďme otestovat na vlastní kůži. K dobré náladě je to už jenom kousíček.

Vyberte si tu nejlepší cyklotrasu: Nejlepší pro vás

Česká republika je díky své malebné krajině a bohaté historii ideálním místem pro cykloturistiku. Jedním z největších pozitiv je, že české cyklotrasy jsou velmi rozmanité a najdete je prakticky napříč všemi kouty země. Může si tak vybrat zkušený cyklista i jezdec začátečník. Vyzkoušet můžete třeba:

  • zlatou stezku Českého ráje
  • moravskou vinařskou stezku
  • okruh Nízkým Jeseníkem
  • cyklostezku Podyjí

Elektrokolo umožňuje cyklistiku i těm, kteří by ji jinak vynechali

Ačkoliv si náročnost trasy můžete přizpůsobit, přesto může být pro mnohé náročnější, ať už mají omezenou fyzickou kondici nebo zdravotní problémy. Většinu těchto neduhů ale pomůže vyléčit elektrokolo. 

Jedná se o kola, která mají zabudovaný elektrický motor. Ten pomáhá cyklistovi při šlapání. Elektrokolo tak otevírá brány cyklistiky i těm skupinám, kteří by si na výlet na kole jinak netroufli. Navíc jsou ideální pro náročné terény. Jedná se rovněž o ekologičtější variantu cestování, než jsou třeba auta.

Objevte přírodní rezervace a parky

Pobyt na čerstvém vzduchu, pohyb i zajímavá turistická destinace v sobě nesou hlavní výhody cykloturistiky. Do srdce české přírody vás zavedou mnohé trasy, které vám umožní prozkoumat za krátkou dobu přírodní rezervace a parky, které byste pěšky procházeli o poznání déle. 

Ideálním místem pro cyklistiku je Šumavský národní park, zejména Šumavská magistrála vede přes nejkrásnější část Šumavy. Zamilujete se ale určitě i do Českého ráje na cyklotrase kolem Adršpašsko-Teplické Skály. A pokud si fandíte na nejdelší krkonošskou cykloturistickou trasu, která spojuje východ se západem, vyrazte na Krkonošskou diagonálu.

Informujte se dopředu

Než vyrazíte na jakoukoliv trasu, informujte se dopředu, kudy trasa povede, jak bude dlouhá, jaká úskalí vás na cestě mohou potkat. Spoustu informací pochytíte také v lokální cyklistické komunitě na webových stránkách či diskusích. 

Nebývá také na škodu označit si na mapě seznam míst, kde se můžete ubytovat nebo zastavit na něco dobrého k snědku. Když už se hlad hlásí o slovo, hledání optimálního podniku totiž může být poměrně stresující záležitostí, tak ať vás nic nepřekvapí.

Na co nezapomenout, než vyjedete 

I pro zkušené cyklisty, natož začátečníky, by měla platit důkladná příprava, než vyrazíte objevovat malebné kouty naší krajiny. To spočívá zejména v kontrole a přípravě kola: dotažení šroubů a pedálů, seřízení řídítek, dofouknutí plášťů, namazání řetězu a kladky v zadní přehazovačce či kontrola brzdových destiček. Nebo si usnadněte práci a nechte přípravu na specializovaném servisu. Ti už se o vaše kolo postarají.

Dbejte i na to, aby vám kolo nikdo neodcizil. Pomůže neviditelný mikročip, kvalitní zámek i uzamykatelná vložka na stojan. Mnozí cyklisté se však ani na tyto bezpečnostní vychytávky nespoléhají a nechávají si své dopravní prostředky pojistit. Více o tom, jak pojistit své kolo se dočtete na webu Srovnator.cz. 

 Tak co, už víte, kam se příště na kole vydáte?