Desetikilometrová časovka v Benedetto del Tronto tradičně uzavírá etapový závod Tirreno - Adriatico. Už loni zde zvítězil australský šampión Rohan Dennis (BMC) a pověst největšího favorita potvrdil i letos. Druhý Jos van Emden (LottoNL Jumbo) ztratil 4 sekundy, třetí Jonathan Castroviejo (Sky) zaostal o 8 sekund. Zaujali mladíci na čtvrtém a pátém místě, Mads Pedersen (Trek-Segafredo) a Gianni Moscon (Sky). 

Jezdcům na celkové pořadí později na trať pršelo a také proto nebojovali o nejvyšší příčky v etapě, ale jejich byl i tak velice napínavý. Prvních dvanáct závodníků totiž dělila jen necelá minuta. Před časovkou nebyl definitivně jasný vítěz, ani pódium a ani první desítka. A k několika posunům došlo. Michal Kwiatkowski (Sky) zvládl chronometr skvěle, ztratil jen 20 sekund Rohana Dennise a mezi favority na vítězství byl nejrychlejší. Damiana Carusa (BMC) porazil o 21 sekundu a navýšil náskok v celkovém pořadí na konečné 24 sekundy. Ale Caruso byl se svým výkonem a výsledkem spokojený, udržel druhé místo, což je jeden z jeho nejlepších výsledků v kariéře. 

Geraint Thomas (Sky) se chtěl posunout na finálové pódium a povedlo se. Na Mikela Landu (Movistar) ztrácel před časovkou jen 6 sekund a baskický vrchař chronometr nezvládl a propadl se až na šesté místo. Kromě Thomase se před něj dostali i Tiesj Benoot (Lotto Soudal) a Adam Yates (Mitchelton-Scott). Což bylo trochu překvapení, protože ani Benoot a Yates nejsou špičkoví časovkáři. 

Pro Benoota je to další výjimečný úspěch. Kromě čtvrtého místa vyhrál i bílý dres pro nejlepšího mladého závodníka a v celkovém pořadí WorldTour se posunul na druhé místo za Daryla Impeyho (Mitchelton-Scott). Vítěz Strade Bianche na jaře září. 

Sedmé místo celkově připadlo Davide Formolovi (BORA-hansgrohe) a ukázal, že má výkonnost na roli lídra německého týmu. Osmým místem celkově překvapil Jaime Roson (Movistar), navíc to snadno mohlo být i lepší, má totiž stejný čas jako Formolo. Devátý skončil George Bennett (LottoNL Jumbo) a až desátý Rigoberto Uran (EF-Drapac). Kolumbijský cyklista předvedl největší propad v první desítce, z pátého místa spadl o pět příček. V celkovém pořadí ztratil 1:22. 

Foto RCS sport