„Těší nás zájem účastníků i organizátorů, zkrátka, že jezdí víc a víc lidí. A to si ještě Temelín a Dukovany dávají prozatím pauzu. V organizačním týmu jsme se poradili a vyhodnotili nápady, už se pilně chystáme na rozjezd,“ říká Simona Davídková, šéfka seriálu.

Vypadá to na dvojnásobnou dubnovou premiéru, prvním závodem seriálu bude Náměšť nad Oslavou v režii zkušených matadorů z Favoritu Brno. „Poptali nás sami, inspirovalo je propojení českého poháru a hobby závodu z loňských Pekel Severu. Okruhová, pro začátek snazší trať,“ představuje nového člena společenství.

Následovat bude double víkend s Pekly Severu Road v půvabném Českém Švýcarsku. „Loni jsme měli úspěch. Dopoledne pojedou hobíci, po obědě na stejné trati elita. Závody jsou zapsány ve více ligách, díky tomu byla účast bohatá už při prvním ročníku a lidi se už v průběhu roku poptávali, jak to bude letos. Máme připraveno 400 čísel a čipů, uvidíme, zda se všechny využijí. Číslo platí společně na oba dny, jen jednotky si ho vzali pouze na neděli,“ vysvětluje Davídková, která je tady i přímou organizátorkou a navazuje na rodinnou tradici.

zeleňák.jpg

Po dvou letech se (snad) vrátí Kraslický šíp v Krušných horách. Ale mají tam stále rozkopané silnice a čekají, jak dopadne zima. „Snaží se, jednají s obcemi, řeší případné objížďky. Chtěli by moc, věříme, že to vyjde,“ drží palce celý tým RoadCupu.

Následují už zavedené kombinace maratonů a kratších tratí na obnovených Sudetech a v Beskydech. Tam oslaví třicáté narozeniny na možná nejhezčích trasách celého seriálu. Nechybí ani gravelovka Tour de Brdy.

Beskyd_1.jpg

Zůstává i vyhlášený Krakonoš z Trutnova na Pomezky, Pražskou boudu atd. Při kolizi termínů s českou L´Étape dokonce dostal přednost především vzhledem k tradici, ale i z důvodu, že řada pravidelných účastníků RoadCupu pro vysoké startovné L´Étape vynechávala. Vzhledem k dohodám s KRNAPem dodrží Krakonoš obvyklý termín druhého červnového víkendu, ale česká verze L´Étape, která se podle pořadatelů vzhledem k dalším akcím v Praze a okolí posunula o týden dopředu, tam bude chybět. Nahradí ji alespoň prázdninová horská verze v Prachaticích.

KCm_1.jpg

 A po loňském povedeném vstupu bude v programu opět i slovenská L´Étape z Bratislavy do Karpat. Ostatně spolupráci s RoadCupem odkývala i mocná ASO.

L_Etape-foto-1.jpg

Následuje druhá gravelovka Lawi tour. Klasický Tour de Zeleňák oslaví dokonce čtyřicítku a jeho dvě trati se budou počítat do dvou různých žebříčků (kratší do RoadRace, delší do RoadMarathonu). Závěrečnou tečku obstará městská korida v Hradci Králové, ochutnávka kritéria i šance dobrat ještě poslední bodíky do celkového pořadí.

26.jpg

V RoadRace se počítá ze 13 závodů 9 nejlepších výsledků, kratší závody mají poloviční hodnocení, aby zůstala zachována co největší objektivita při celoročním hodnocení. V RoadMarathonu se ze 7 závodů započítává 5 nejlepších výsledků. Naopak v Superpoháru se oceňuje výdrž a píle, neztratíte jediný bodík! Stejně jako loni pak v jednotlivých závodech mohou naskočit (a vyhrát samozřejmě) i eliťáci, ale do celkového pořadí nebudou zařazeni. „Jsou na to stále různé názory, ale tohle řešení vyhovuje nejvíce organizátorům,“ hájí rozhodnutí Simona Davídková.

Slavnostní vyhlášení loňského ročníku proběhne jako obvykle na březnovém veletrhu FOR bikes v Praze. Ale letos se chystá novinka – na podzim 2024 by měla společenská akce a neformální setkání proběhnout v Trutnově v nových prostorách galerie firmy Kasper, vytrvalého podporovatele cyklistiky.

Ambasadorem seriálu se stává bývalý československý reprezentant Ján Valach, jeden ze šéfů týmu RRK Group/Pierre Baguette/Benzinol. Ano, toho, jehož barvy oblékne legenda Peter Sagan. Vezme Jano Petra někam s sebou? „Záleží na vývoji jeho kvalifikace na olympiádu na horských kolech, ale nabízí se to a my doufáme, že se to povede,“ usmívá se Simona Davídková. Je třeba připomenout, že RoadCup má letos ještě konkurenci v podobě nového třídílného seriálu Road Classics. Ten se však jedním podnikem na Pálavě kříží ve stejném dni navíc ještě s nedalekým Mamutem, který drží tradiční datum. „Jsme rádi za každý dobrý cyklistický závod a víme, že s termíny je to složité. Ale tenhle přístup nepovažujeme úplně za šťastný,“ mrzí organizátory už zaběhlého seriálu.

Tak vzhůru na osvědčený RoadCup!

PS: Redakce připravuje videopodcast s některými z organizátorů závodů RoadCupu, těšte se na novinky z Pekla Severu, Zeleňáku, Sudet, LAWI Tour, Beskyd Tour a Krakonošova cyklomaratonu :-) 

 

RoadMarathon 2024

18. 5. Sudety tour 170 km (2162 m)

25. 5. Mamut tour 170 km (3250 m)

15. 6. Krakonošův cyklomaraton 135 km (2494 m)

29. 6. Beskyd tour 163 km (3100 m)

17. 8. L´Etape horská Prachatice 102 km (1700 m)

25.8. L´Etape Slovakia 112 km (1700 m)

7. 9. Tour de Zeleňák 106 km (1380 m)

ze 7 závodů se započítává 5 nejlepších výsledků

RoadRace 2024

13. 4. Náměšť nad Oslavou 60 km (810 m) krátká

20. 4. Peklo severu I 62 km (1050 m) krátká

21. 4. Peklo severu II 51 km (1000 m) krátká

8. 5. Kraslický šíp 87 km (1410 m)

18. 5. Sudety tour 101 km (1321 m)

25. 5. Mamut tour 90 km (1250 m)

8. 6. Tour de Brdy 67 km (1252 m)

15. 6. Krakonošův cyklomaraton 93 km (1613 m)

29. 6. Beskyd tour 121 km (2000 m)

25. 8. L´Etape Slovakia 60 km (900 m) krátká

1. 9. Lawi tour Classic 95 km (850 m)

7. 9. Tour de Zeleňák 54 km (690 m)

8. 9. Ráfkárna Hradec Králové 54 km (0) a 24 km (0) velmi krátká

ze 13 závodů se počítá 9 nejlepších výsledků, označení krátká je za poloviční body

Superpohár RoadCup 2024

hodnotí se všechny výsledky, do pořadí budou zahrnuti ti, kdo odjedou aspoň čtyři závody