Společnost byla založena lidmi, kteří mají cyklistiku doslova v krvi. Jiří Trávníček, jeden ze zakladatelů a současně jednatel společnosti, je bývalý cyklistický reprezentant a celý svůj život se pohybuje v cyklistické branži. Druhý společník, který také stál u zrodu společnosti, je Bernhard Lange, majitel společnosti PAUL LANGE & Co, která již od roku 1949 významně ovlivňuje cyklistický průmysl nejen v Německu, ale i v dalších osmi evropských zemích.

Ve svém počátku se firma usídlila v okrajové části Ostravy, kde v prostorách bývalé prodejní jednoty vybudovala reprezentativní a skladové prostory. Tehdy skladová plocha činila cca 200 m2 a mimo vedení, se na chodu společnosti podíleli další 4 zaměstnanci.

V roce jejího založení navštívil Ostravu a sídlo společnosti Mr. Yoshi Shimano, potomek zakladatele značky Shimano, pro kterou společnost PAUL LANGE – OSTRAVA, s.r.o. získala výhradní zastoupení pro Českou republiku.

Společnost se postupně rozrůstala a stála u vzniku bezpočtu výrobců kol, cyklistických prodejen či specializovaných servisů. První Shimano Servis Centrum vzniklo v roce 1997 a ve své době se jednalo o průlomový projekt, který neměl obdoby. K dnešnímu dni máme celkem 16 Shimano Servis Center napříč celou Českou republikou, přičemž nejstarší z nich - Cyklosport Kerda, stále existuje.

V roce 2000 se rozvoj společnosti posunul na další úroveň, když společnost spustila své webové stránky a zároveň i B2B, které k nákupu komponentů a příslušenství v té době využívalo přibližně 30 obchodníků. B2B společnosti PAUL LANGE – OSTRAVA dosáhlo pomyslné první příčky – byl to první online obchod v cyklistickém odvětví.

Posledním milníkem, který stojí za to zmínit, je přesídlení společnosti do městské části Ostrava – Svinov, kde sídlí dosud. V sídle společnosti jsou prostory zajišťující nejen administrativní chod firmy, školící centrum, ale také skladové prostory, které zvládají pokrýt poptávku po cyklistických komponentech a příslušenství.

Společnost zaměstnává 35 zaměstnanců, přičemž 4 z nich byli zaměstnáni již v počátečních letech existence firmy, což z nich činí opravdové znalce oboru.

PAUL LANGE – OSTRAVA, s.r.o. po celou dobu své existence dosáhla několika milníků, ale jejím hlavním posláním je obecně rozšiřovat povědomí o všech formách cyklistiky a jejím zdraví prospěšném vlivu, nejen, co se týče fyzické kondice, ale i psychické pohody.

Cyklistika není jen sport, ale nedílná součást zdravého životního stylu. Neustále pracujeme na šíření této myšlenky a nečiníme tak pouze formou obchodních vztahů. Jsme moderní společensky a politicky uvědomělou společností, která je mimo jiné členem AVDK (asociace vývozců a dovozců kol). Dlouhodobě a aktivně podporujeme nejen profesionální cyklistické týmy, ale také mládežnické talenty, které na svou příležitost teprve čekají. Všechny naše spolupráce mají jedno společné, sdílení a vyznávání stejných hodnot v oblasti cyklistiky, která je všem zúčastněným blízká a součástí jejich životů.

Naše společnost zastupuje či dováží značky:
SHIMANO - generální zastoupení značky pro ČR
PRO
PEARL IZUMI
LAZER
ELITE
FEEDBACK SPORTS
MOTOREX
SCHWALBE
SPINNER
AXA
VAR