Teprve 26letý nizozemský terminátor Youri Keulen zde dosáhl největšího triumfu kariéry, druhý zase skončil poslední plavec Sam Long. Australanka Ashley Gentleová ve svém prvním letošním startu zopakovala loňské prvenství. Dlouho vedoucí na tratích 2-80-18 havajská královna Lucy Barclay-Charlesová ztratila vedení až čtyři kilometry před cílem. Česká premiantka na tomto podniku Radka Vodičková-Kahlefeldt obsadila 11. místo po sedmém nejlepším běhu.

Program se tentokrát rozdělil, v sobotu jely ženy, v neděli muži. Podmínky ještě zhoustly… Teplota vzduchu 34 stupňů, vody v Marina Bay 31 a vlhkost až 78 %. Navíc dobrovolníci na občerstvovacích stanicích nebyli vycvičeni při podávání lahví – řada závodníků ji nechytila na kole ani z osmi rukou a zůstala jeden desetikilometrový okruh bez čerstvé vody… Už první den nedokončila třeba bývalá havajská šampionka Chelsea Sodarová či India Leeová, vítězka prvního T100 z Miami, přesto se dostala už na třetí místo na kole.

435679849_851590806984201_3290871349692155165_n.jpg

Na čele odplavaly podle předpokladů Barclay-Charlesová a Lucy Buckinghamová. Vydržely spolu i na kole, i když druhá překonala křeče. Barclay-Charlesová vyběhla první, měla konzistentní tempo, nedalo se nic vytknout… Jen Gentleová běžela o šest minut rychleji! A tak ji dotáhla a předstihla. Třetí skončila Els Visserová, nizozemská vítězka novozélandského Ironmana. Vodičková se na kole lehce propadla, ale sedmým během (1:17) se vytáhla na 11. pozici.

„Až surreálná představa tady zase znovu vyhrát,“ divila se sama 33letá Gentleová, v cíli za 3:44:23. „Našla jsem znovu svůj balanc a cítím se tak silná,“ dodala. „Pro mě trošku hořkosladké pocity… Nejtěžší závod seriálu. Podala jsem lepší výkon než v Miami, mnohem lepší než tady loni, ale Ash byla neuvěřitelná,“ gratulovala druhá žena vítězce. Barclay-Charlesová (56) vede průběžné pořadí před  Lucy Biramovou (36) a oběma vítězkami Leeovou a Gentleovou (po 35).


Podle očekávání chyběl mužům Magnus Ditlef, dánský vítěz z Miami, který si tady při pádu na kole ve středu zlomil ruku v zápěstí. Plavání s jedním výběhem z vody – australským exitem odtáhl Aaron Royle (24:24), poslední Sam West ztratil čtyři minuty. Na kole se dokázal z čelní skupinky ve stoupání někde ve třetině trati odpoutat Youri Keulen a na čele si trpělivě budoval náskok. Neudrželi ho ani Mika Noodt, Kyle Smith či dvojnásobný olympijský vítěz Alistair Brownlee. 

Ten pak při seskakování z kola dopadl nohou pár centimetrů za linii depa a dostal 30vteřinovou penalizaci. Což ho rozhodilo, navíc ho pak začaly trápit křeče a bolavý kotník, a smutně zabalil. Už předtím udolaly kruté podmínky Sama Laidlowa, Bena Kanuteho nebo Daniela Baekkegaarda. 

T100-Singapore-2024-Men-JG-0863.jpg

Keulen běžel jako mašina, neztrácel tempo. V zimě si najal mentálního kouče, teď jel nový speciál od Pinarella. Mocně stahoval Long (běh 1:04:12, o dvě minuty lepší než třetí čas Keulena). Jeho pobyt v penalty boxu nezastavil – trest dostal za neuložení plaveckých potřeb do krabice v depu, a dozvěděl se o něm až na poslední chvíli.   

Keulen skončil v cíli okamžitě v péči lékařů, na slova už mu nezbylo sil. A když pořadatelé dali na facebook obrázek Ashleigh Gentleové před závodem a po něm, jen požádal: „Mně takhle radši neukazujte…“

Sam Long si naopak finiš užíval a vyskočil i na cílovou bránu. „Asi se budete smát, ale já jsem byl i s plaváním spokojený,“ povídal. „Pak jsem jen poslouchal svoje tělo, abych se nepřehřál, jel si svoje a dělal svoji práci. Proto jsem na kole asi nepředvedl tolik, na co mám. A ta penalta? Snad mě tolik nedostala. Přestože jsem musel překonávat tři šoky: Zaprvé, když jsem se o ni dozvěděl, pak při hledání místa, kde musím zastavit a nakonec, že mě zrovna dva kluci předběhli. Ale hned jsem se vrátil před ně a řekl si: Ok, jsem zpátky na pódiu. Moc se mi tady líbilo, diváci mi dodali sílu.“ 

Třetí belgický showman Peter Heemeryck, svěřenec českého trenéra Luboše Bílka, který tu loni doběhl druhý, hodnotil svůj výsledek takto: „Bylo to sice o něco horší, ale asi proto, že ještě nejsem v takové formě, v jaké bych si přál být. Ale sezóna bude dlouhá, s více závody je to mnohem zábavnější, a já chci být při tom i za rok. Druhý a třetí tady v Singapuru považuji za něco speciálního. Příští rok si přijedu pro vítězství.“ 

V průběžném pořadí vede Keulen (57) o bod před Longem (56), třetí je Ditlef (35). Příště se jede Útěk z Alcatrazu 8. a 9. června v San Francisku, sledujte opět na Eurosportu.

Kompletní výsledky najdete na stats.protriathletes.org.