Úrazové pojištění vám může s mnoha věcmi pomoci, ale musíte je mít správně nastavené, a neprodělat při jeho placení kalhoty. S obojím vám zkusíme poradit. 

Co zvážit při nastavení pojištění

Určete skutečné náklady na ochranu vašeho příjmu

Příjem je kritickou složkou vaší životní úrovně. Sečtěte splátky hypoték, studentské půjčky, dluhy na kreditních kartách a další životní náklady, stejně jako úspory na vysokou školu a důchod, a je pravděpodobné, že většinu své výplaty každý měsíc využijete. Spočítejte si však také, kolik peněz vám bude chybět, pokud o svůj příjem přijdete. A položte si následující otázky: 

  • Na kolik měsíců mi vystačí finanční rezerva, pokud přijdu o práci? 
  • O kolik korun měsíčně se sníží můj příjem, když nebudu chodit do práce - a kolik mi tedy bude každý měsíc chybět? 

Pochopte rozdíl mezi krátkodobým a dlouhodobým postižením


Existují krátkodobá a dlouhodobá postižení a pojištění se mohou značně lišit, pokud jde o podmínky. Vědět, jaké máte krytí, je důležité pro udržení ochrany a zabránění mezerám v příjmech.

Krátkodobá nemoc či úraz  je obecně zaměstnavateli definována jako spadající do 14 - 365 dnů a je často placena zaměstnavatelem. Pokud jste OSVČ, může vám pomoci přispět stát, ovšem jen když si platíte dobrovolné nemocenské pojištění. 

Jste-li v pracovní neschopnosti déle než rok, jdete před posudkovou komisi a rozhoduje se o tom, zda budete mít nárok na invalidní důchod. A právě invalidita, nebo trvalé následky úrazu, jsou dlouhodobá postižení. 

Vyhodnoťte krytí, které již máte


Seznamte se brzy s podrobnostmi o svém stávajícím pojistném krytí, začněte s těmi, které nabízí váš zaměstnavatel, a zhodnoťte, zda je dostatečné. Podívejte se na své aktuální pojištění, vyhodnoťte riziko po riziku a přepočítejte si, jaké částky byste pro jednotliví rizika potřebovali pokrýt. 

Obecně platí, že:

  • pro krátkodobé záležitosti (denní odškodné při pracovní neschopnosti nebo úrazu) se potřebná částka odvíjí od měsíčního propadu vaší domácnosti.
  • pro dlouhodobé záležitosti (trvalé následky, invalidita, smrt) vycházíme především z počtu let, který potřebujete zajistit. Tedy než například budou děti dospělé, než bude čas odejít do důchodu a podobně. 
  • Pro pojištění invalidity a trvalých následků úrazu se nebojte v rámci pojištění jít do několika milionů - zajišťují léta vašeho života. 

Nechte si spočítat různé varianty  

V době internetu můžete využít možnost srovnání úrazového pojištění online. každá pojišťovna je totiž trochu jiná a rizika, která by jedna vyhodnotila na tisíce, můžu u jiné vyjít na několik set korun. Při vybírání pojištění na to tedy jděte stejně, jako na nákup auta. 

Rozhodněte se, který model chcete, jakou by měl mít výbavu a kolik jste za něj maximálně ochotni měsíčně platit. Pak projděte autobazary a podívejte se, za kolik kde vaše auto prodávají. A až najdete to správné, kupte je. 

S pojištěním je to stejné. Ujasněte si, co by měla vaše pojistka obsahovat a kolik by maximálně měla stát. Nicméně počítejte s tím, že pokud budete chtít zajistit hypotéku, děti do dospělosti, a ještě i svůj příjem, budete se pohybovat v několika tisících měsíčně. Nakonec si nechte provést srovnání u různých finančních ústavů a nechte si čas na rozmyšlenou.