Co je to termoaktivní prádlo a pro jaké sporty jej stojí za to používat?

Termoaktivní prádlo je druh speciálního oblečení, známého jako technické nebo funkční prádlo. Používá se především pro provozování sportu na čerstvém vzduchu, ale hodí se rovněž na trénink uvnitř. Jeho úkolem je zajistit nejen teplo, ale také tepelný komfort za každých podmínek a přizpůsobit se jak tělesné teplotě, tak i jejímu okolí. Reguluje ji tak, aby zůstávala na stejné úrovni. Na základě výzkumů bylo zjištěno, že organismus se cítí nejlépe a nejefektivněji pracuje při teplotě 37°C. Kolísání zhoršují výsledky a má negativní vliv na pociťování. Díky dobře zvolenému termoaktivnímu prádlu je nám tak teplo v mrazu i při odpočinku. Také se nepřehříváme, když je trénink velmi intenzivní nebo když se náhle změní počasí.

Kdy je vhodné nosit termoprádlo a při jakých sportech se osvědčí nejlépe? Můžete jej vlastně používat každý den, např. v chladných dnech jako oteplovací vrstvu. Hodí se také na procházky nebo delší túry jako součást outdoorového oblečení. Nejčastěji se používá při provozování:

  • lyžování a skitouringu;
  • běhání a trailu (běhání v terénu);
  • jízdy na kole;
  • fitness;
  • jógy.

Obvykle se používá v podzimním a zimním období, ale s ohledem na jeho ventilační vlastnosti a regulaci tělesné teploty je vhodné některé části termoaktivního prádla nosit i ve vedrech.

Zvláštním druhem termoaktivního prádla je rovněž kompresní oblečení. Nejenže má výše zmíněné vlastnosti, ale díky kompresi (je možné zvolit stupeň komprese podle vaší úrovně pokročilosti a preferencí) umožňuje rychlejší regeneraci svalů a lepší sportovní výkon.

Jak zvolit dámské a pánské termoaktivní prádlo? Čemu je vhodné věnovat pozornost při nákupu?

Termoprádlo je speciální oblečení, proto se vyplatí vsadit na vysokou kvalitu. Tu lze poznat podle vlastností, které mají vliv na parametry oblečení tohoto typu. Jaké termoprádlo zvolit a co je nejdůležitější? 

  • Materiál

Termoaktivní prádlo by mělo být vyrobeno ze speciálních vláken, která umožňují dosažení dokonalých parametrů tepelné izolace, ventilace a pohodlí za každých podmínek. Značky specializující se na šití technických oděvů tohoto typu používají přírodní merino vlnu, která má tyto vlastnosti a je také velmi hygienická, nepřenáší zápachy a je antibakteriální. Alternativou jsou speciální syntetická vlákna, která rychle schnou a umožňují použití nejnovějších technologií. Příkladem je materiál Retina® od X-Bionic, který má termoregulační zóny umístěné v klíčových oblastech, nebo elastická příze Dryarn® od Dynafit, která dobře odvádí vlhkost.

  • Použité technologie

Značky se předhánějí v hledání stále lepších řešení pro zvětšení pohodlí během aktivity. Proto mnoho z nich pracuje v laboratořích a do spolupráce zapojuje profesionální sportovce za účelem ještě lepšího přizpůsobení parametrů svého termoaktivního prádla. Při nákupu se vyplatí zjistit, na co daná značka sází a zvolit oblečení podle podmínek tréninku a preferencí.

  • Ventilační systém

Dobré termoaktivní prádlo má nejen chránit před chladem, ale také dobře odvádět vlhkost a zabraňovat přehřátí. Za to je zodpovědný specifický materiál, ale také autorské ventilační systémy používané jak u triček, tak i legín či termoaktivních podprsenek.

  • Úroveň komprese nebo zónová komprese

Pokud nám záleží na zlepšení výsledků a rychlejší regeneraci svalů, můžeme zkusit kompresní termoaktivní prádlo. V takovém případě je nutno zjistit úroveň komprese nebo se rozhodnout pro oblečení se zónovou kompresí zaměřující se pouze na vybrané části těla.

  • Hygiena

Termoaktivní prádlo může mít také antibakteriální vlastnosti. Jedná se o přirozenou vlastnost vlny, například merina a speciálních vláken používaných některými značkami. X-Bionic používá technologii SKIN NODOR®, která uvolňuje ionty neutrální pro pokožku. Tím se potlačuje rozvoj bakterií a nepříjemných zápachů. 

  • Ploché švy

Díky použití plochých švů prádlo neodírá a je pohodlné i při intenzivním tréninku.

Druhy termoaktivního oblečení – nejlepší značky

Z dílů termoaktivního prádla je možné vytvořit celou soupravu, která bude základní vrstvou sportovního, outdoorového či pohodlného oblečení do nepříznivých povětrnostních podmínek. K dispozici jsou:

  • pánské a dámské boxerky;
  • sportovní podprsenky;
  • trička a topy;
  • legíny, legíny na kolo a šortky;
  • celé termoaktivní kombinézy;
  • kompresní termoaktivní prádlo.

Mezi nejznámější a nejdoporučovanější spodní prádlo patří X-Bionic, Icebreaker, On Running, Dynafit, Falke, POC, Salewa, Compressport, Chervo, Perfect Moment. Za pozornost stojí také termoaktivní oblečení od LaMunt, Assos, Fusalp, Adidas by Stella McCartney.