V sobotu se Bikemaratonem v Berouně se rozjede 25. ročník seriálu Kolo pro život. Prolog obstará páteční Dětský den i letní kino. „Je to jako moje cyklistická kariéra, začínal jsem tam a vždycky se tam rád vracím. Ke kolu přivedl spoustu lidí,“ říká Kristián Hynek, vítěz Cape Epiku i medailista z mistrovství světa v maratonech na horském kole. 

25 let na kole. Pro život

Na premiéru do Berouna teď přijede závodit medailista ze světových šampionátů Martin Stošek, člen jeho týmu Canyon/Sidi. Objevit by se měl i úřadující český šampion v XC Marek Rauchfuss (ČS/Accolade). Čeká je 51 km s 1352metrovým převýšením včetně vrcholu Děd (492 m). Kratší nabízí 33 km a 733 m.

„Ještě víc se ale chceme zaměřit na celé rodiny, to je cíl číslo jedna,“ říká Svatopluk Fořt z organizačního týmu. Těšit se můžete na Fyzio a Rehab zónu. Plánují se i Tripy, nesoutěžní projížďky na gravelech a elektrokolech. Ta berounská má 43 km a vynechá dva velké kopce, naopak můžete se kdekoliv zastavit a dát si chvilku pauzu.

438097911_949384830529504_8818474988737781268_n.jpg

Letošní program čítá osm závodů. Odry se nově stěhují do zázemí v Nošovicích. Poté, co v roce 2019 skončil po 25 letech ikonický závod Pražské schody pod Hradem (založili ho Roman Čermák a Robert Bakalář… a přestože šéf nových majitelů značky David Trávníček tehdy říkal, že si dává jen na dva roky pauzu, pozn. aut.), vypadly pro letošek z kalendáře Brdy, Orlík, Zadov a Králický Sněžník. Nejede se ani v Novém Městě na Moravě.

„Pečlivě jsme tuhle redukci zvážili a rozhodli jsme se pro ni s přihlédnutím na trendy a vývoj v cyklistice. Menší počet akcí nám dá možnost zaměřit se ještě více na detaily, takže všichni účastníci budou mít ještě větší komfort,“ vysvětlil Pravenec. „Chystáme nové aktivace a formáty. Nechceme, aby se z Kola pro život stala pro cyklisty rutina, proto budeme častěji obměňovat lokality s tím, že letos máme poprvé Tošovice, a nadále si budeme hýčkat nejoblíbenější destinace, jako je Beroun, Hluboká či Znojmo.“

Program: 27. 4. Beroun, 11. 5. Mladá Boleslav, 8. 6. Bikefest Hluboká, 29. 6. Bikemaraton Drásal Holešov, 24. 8. Železné hory, 7.-8. 9. Burčák tour Znojmo, 21. 9. Oderská Mlýnice Tošovice, 28. 9. Ralsko tour

Nejkomplexnější bike disciplína? Enduro! 

Česká enduro série vstupuje do dvanácté sezony koncem května 26.-28. 5. v Koutech. „Ze začátku to byl otloukánek našich projektů, teď se rozrostl na poměrně slušné celovíkendové akce,“ říká člen původního organizačního týmu Tomáš Hykl. „Ze sta lidí na startu jsme se vyšplhali na šest set a jsme natěšeni na další,“ doplňuje ředitel série Marek Oravec. Skiareály v letošní nezimě uzavřeli dřív, mu nám nahrálo. „Jsme v šesti nejlepších areálech, které nabízejí ježdění na kole,“ říká hrdě.

Nově bude součástí závod e-enduro. „Mně to baví, objedu na elektrokole dvakrát tolik i do kopce. Přijeďte si to užít s námi,“ dodává Hykl. „Je to nejuniverzálnější disciplína horských kol,“ láká přední závodník Jakub Říha. Což potvrzuje i Matěj Charvát: „Je na skutečně velikým vzestupu a posouvá se mezi lidi. Máme tady v Česku na enduro výborný podmínky i z pohledu zábavnosti.“

Program: 24.-26. 5. Ski Kralíčák Stříbrnice, 21.-23. 6. Klínovec, 19.-21. 7. Kouty Desná mistrovství ČR, 30. 8.-1. 9. Morávka, 12.-14. 9. Špičák 

L´Etape má už dva závody a chystá ještě rovinu

Na letošní L´Etape Czech, přijede 15. 6., jak známo Alberto Contador (psali jsme zde). Zdeněk Štybar se chystá opět vyrazit i s tátou, který si stáhl plán z webu L´Etape, a syn ho bedlivě kontroluje. Má víc času, neboť v únoru ukončil svoji velkou kariéru. „Hledám si pořád svůj režim. Ale jezdím už jako důchodce. Nemám čas, všechno mě bolí, materiál je drahý…,“ usmívá se.

letape-czechia-by-tdf-josef-vaishar-033-ve-velke-velikosti-photo-pg-3466-1920-.jpg

Po třech letech se přidává L´Etape horská etapa v Prachaticích (17. 8.). „Chtěli jsme nabídnout něco náročnějšího, ale zase se příliš neliší od té nejdelší středočeské,“ říká Přemysl Novák, šéf projektu. „Ano, i okolo Prahy jsou kopce, to jsem teď poznala,“ dodala Tereza Huříková ze šumavského Vimperka, která se projela v pondělí část trati s Contadorem. „Taky už sedm let nezávodím, jsem máma dvou dětí, které pořád chtějí, abych je tahala za sebou ve vozíku. Občas se na kolo dostanu, objedu i stovku, je to pro mě motivace. Dá se to objet i z dvouhodinových tréninků, ale je potřeba přidat na intenzitě, potvrdil mi to můj bývalý trenér Karel Martinek.“

Letos budou nabitější programy vesniček L´Etape na Strahově a na historickém renesančním náměstí v Prachaticích. Čeští organizátoři uzavřeli novou dlouhodobou smlouvu s ASO i Škodou až do roku 2027, navíc s povolením třetí akce. „Chybí nám rovinatá trasa, poohlížíme se po vhodném místě,“ prozrazuje Novák.

Program: 15. 6. L´Etape Czech Praha, 17. 8. Horská L´Etape Czech Prachatice 

Gravel series se připojuje k osvědčeným destinacím

Třetí ročník chystá Gravel series, spojená s už osvědčenými závody, ať už Kola pro život nebo partnerských podniků. Její součástí jsou závody typu start-cíl s měřenými úseky, ultra distance i pohodové nezávodní vyjížďky. Právě hnedle v prvním díle v Mladé Boleslavi, startujícím v 11.05,  jsou na trati 51 km dlouhé s převýšením 604 metrů tři měřené úseky. Vyhlašují se čtyři kategorie: muži i ženy do 39 a 40+.

Program: 11. 5. Mladá Boleslav, 1. 6. Gravel Malevil cup Lužické hory, 22. 6. Gravel Fanatik Plzeň, 29. 6. Gravel Drásal Holešov, 1. 9. Lawi tour Classic, 7.-8. 9. Znojmo Gravel fest, 28. 9. Ralsko Gravel Ride.