„Mám velkou radost, že vedle sebe budu mít legendu freestyle BMX. Od Berryho (Berana) se toho můžu naučit hodně. Vždyť je to jezdec, který vymyslel i vlastní triky,“ připomíná Miculyčová, která kromě olympiády právě o vlastním triku také sní. 

Miculyčová jako současná a Beran jako bývalá tvář českého freestyle BMX si uvědomují, že mohou mladý olympijský sport v českém prostředí posunout o obrovský kus dál. Toto spojení se stalo možným díky novému generálnímu partnerovi české závodnice, kterým se stala společnost Sazka. 

„Chceme podporovat zajímavé trendy a také nadějné sportovce, kteří inspirují ostatní. Iveta je silná osobnost, která si našla cestu k BMX sama. S obdivuhodnou odvahou se pouští do prozkoumávání limitů této disciplíny i sebe sama. Chceme ocenit její píli a moc rádi ji budeme doprovázet na cestě za sportovními sny,“ řekl ke spolupráci Petr Jonák, ředitel Vnějších vztahů a udržitelnosti společnosti Sazka. 

V konkurenci velkých freestylových zemí, jakými jsou USA, Čína, Velká Británie nebo Austrálie, není snadné držet krok. Vždyť na posledním mistrovství světa se v ženské kategorii seřadily od druhého po šesté místo Číňanky. 

Miculyčová_2.jpg

„Dnes si jezdci vozí na závody trenéry, mechaniky, fyzioterapeuty a někteří i dokonce kuchaře. Je to úplně jiný svět oproti době, kdy jsem začal já,“ vysvětluje čtyřiatřicetiletý Beran, který zažil dobu, kdy freestyle BMX ještě nebyl olympijským sportem. Partnerství se Sazkou je naprosto zásadní v tom, jak se tomuto světu přiblížit. 

Miculyčové nové partnerství dělá radost hned z několika důvodů. „Pro mě samotnou je to skvělá příležitost, jak rozšířit tým a mít možnost se učit od nejlepších. Stejně velkou radost mi dělá to, že u Sazky vidím podobnou vášeň pro freestyle BMX, jako mám já. Navíc chtějí pomoci posunout náš sport, což je super.“ 

Beran se na spolupráci s extrémně talentovanou sportovkyní, která Česko reprezentovala v mládežnických kategoriích také ve fotbale, hodně těší. „Ivet má obrovský potenciál a talent. Pořád ji říkám, že vůbec neví, jak dobře může jezdit. Naštěstí to vidím a vím, že má strop hodně vysoko,“ říká Beran.  

K tomu potřebuje trénovat na těch nejlepších, a hlavně nejnáročnějších skateparcích na světě. Ty ale bohužel nejsou v Česku k dispozici. „Všude ve světě vznikají čím dál náročnější skateparky. U nás je největší skatepark v Pardubicích, který není vůbec špatný, ale podle zahraničních měřítek patří mezi průměrně náročné. My potřebujeme více. Věřím však, že společně s Ivet a silnými partnery v zádech postupně i toto dokážeme zlepšovat,“ říká Beran. 

I po letošním mistrovství světa, na kterém skončila Miculyčová po pádu ve finálové jízdě devátá, se experti shodli, že česká reprezentantka neměla dostatečný čas, aby se přizpůsobila velikosti a náročnosti překážek.  

To se ale v příštích měsících změní, protože Miculyčová společně s Beranem plánují vyjet na zahraniční tréninkové kempy. „Díky podpoře Sazky se mi otevírají úplně nové možnosti. S trenérem řešíme program na podzim a v plánu jsou soustředění v Anglii i na dalších místech. V příštích týdnech mě pak čekají závody ve Švýcarsku a Číně, které jsou klíčové pro olympijskou kvalifikaci,“ připomíná Miculyčová. 

Ve hře je vzhledem k náročnosti nominace hodně, ale Miculyčová má svou budoucnost pevně v rukou. Od srpna se začala připravovat také pod dohledem fitness trenéra Matěje Rajnocha, který v minulosti působil jako kondiční trenér fotbalového Hradce Králové.  

„Zvykám si na to, ale vím, že mě kondiční příprava může zase posunout hodně dopředu. Na kole potřebuju sílu a výbušnost, která se dá natrénovat. Hlavní je, abych po celou dobu minutové závodní jízdy vydržela jet naplno,“ vysvětluje Miculyčová.  

A na jakém místě by česká olympijská naděje ráda v příštích měsících zlepšovala? „Vysněný mám americký Woodward, ale je na trenérovi, jestli tam vyrazím. On ví mnohem lépe, jak skateparky vypadají a jaké jsou možnosti. To nechávám na něm,“ dodává Miculyčová.