Jen těžko byste hledali závod v podobných kulisách, jehož okruh vede skrz ruiny bývalého antického přístavu. Slunce a výhled na moře dodaly obnovenému Sunshine Cupu ten pravý nádech středomoří.

Do závodu nastoupilo celkem 40 závodníků ze 40 zemí, což organizátoři hodnotí - vzhledem k obrovské konkurenci XCO závodů ve světovém kalendáři - jako dobré.

1.jpg

V závodě žen nenechala Anne Terpstra nikoho na pochybách, že právě ona je favoritkou číslo jedna. Na paty jí sice šlapala česká šampionka Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix), ale v závodě na jedno zaváděcí a čtyři řádné okruhy, je nakonec v cíli dělilo téměř 40 vteřin. Bronzovou medaili si vyjela další reprezentantka Nizozemska Lotte Koopmans (KMC-Ridley), jež na vítězku ztratila minutu a půl.

3.jpg

„Je to příjemné být zase zpátky na Kypru, mám to tady moc ráda. Jezdila jsem sem pravidelně od roku 2014, takže jsem tu strávila už docela dost času. Je super, že se po pauze zase podařilo obnovit závody a my můžeme znova závodit. Já jsem si to dnes moc užila a jsem ráda, že se mi podařilo zvítězit,“ vypověděla třiatřicetiletá vítězka z Nizozemska.

I Jitka Čábelická vzpomínala na své začátky na Kypru a pochvalovala si fakt, že se mohla opět na oblíbená závod vrátit. „Moc dobře si to tady pamatuju, už je to hodně dlouho, co jsem tady byla poprvé, ale naposledy jsem tady závodila v roce 2020. Ráda se sem vracím, i když vím, že je to těžký závod. Byl to první závod sezony a 2. místo, což je super začátek. Člověk nikdy neví, co od sebe čekat, ale dneska mě to mile překvapilo,“ řekla Jitka.

Závod mužů ovládl třiadvacetiletý mladík z Izraele, jehož jméno není nijak známé. Zatím. Ale možná si ho dobře zapamatujte: Gil Ly Gonen. Izraelský mistr a padesátý muž UCI žebříčku ukázal, že jeho jarní forma je parádní. Druhému v cíli Oleksandru Hudymovi z Ukrajiny (KMC-Ridley) nadělil 1:44 min!

4.jpg

„Krásný okruh, ale těžký. Každopádně je to pro mě perfektní zahájení sezony, asi bych si nemohl přít lepší. Už se těším na příští týden, pevně věřím, že se mi znovu bude podařit,“ uvedl po závodě Gil Ly.

Bronzovou příčku a další dvě místa pak obsadili závodníci z Česka. Nejvíce sil měl v závěrečném sprintu Jan Sáska, jenž se pro letošní rok představil v nových barvách týmu Subterra Santa Cruz.

„Byl to první závod sezóny, takže jsem byl zvědavý, jak to půjde, zejména po loňské sezoně, kdy to moc nešlo podle plánu,“ vypověděl třetí Jan Sáska, jenž dojel těsně před svými Lukášem Kobesem a Janem Škarnitzlem z celku GAPP System Kolofix.

Zbývající dva závody minisérie Cyprus Sunshine Cup jsou na programu v sobotu a v neděli.

Výsledky jsou k dispozici na oficiálním webu závodu