158 km a 2146 výškových metrů. To podstatné koncentrováno do posledních 50 km. Nejprve první RP, poté za sebou tří vrchařské trojky - mezi druhou a třetí druhá RP - v délce 2,5-3 km se sklonem 5,7 až 8,5%, ta nejprudší s vrcholem 9 km před cílem, kam vedl už profilově snadný terén.  

Do denního úniku se dostalo šest lidí: Reuben Thompson (Groupama-FDJ), Louis Meintjes (Intermarché-Wanty), Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies), Mikel Retegi (Equipo Kern Pharma), Joseba López (Caja Rural-Seguros RGA) a Karel Vacek (Burgos-BH).

Mentjesovi jedoucími v dresu nejlepšího vrchaře šlo o vrchařské body, první příležitost byla už na 41. km (6,2km, 6,2%) a on si ji nenechal ujít. Dalších 6 bodů na vrchařské dvojce.

Uprchlíkům bylo povolena až 6:30 min. Pak začal peloton pracovat na zkracování náskoku.

Když do cíle zbývalo 36 km a uprchlíci měli k dobru ještě 2:15 min., došlo v pelotonu ve sjezdu v pravoúhlé pravotočivé opačně klopené zatáčce ke karambolu, který zastavil celý závod!

První se sesouval k zemi jezdec Lidl-Trek, jedoucí kolem třetí pozice. A nastala řetězová reakce. Cyklisté létali mezi balvany, stromy, končili v betonovém příkopu, zaráželi se o betonový propustek a navzájem o sebe.

Lehlo kolem dvanácti lidí, a jelikož to bylo úplně zepředu, na zemi skončili i Remco Evenepoel, Primož Roglič a Jonas Vingegaard. Ten vypadal ze tří jmenovaných nejhůř. Sedřená záda, nutná opora krku, podáván kyslík, ale při vědomí. Nezvedal se ale ani Jay Vine. Minimálně pět lidí skončilo v nemocnici. Všichni tři top favorité skončili!

Protože všechny sanitky byly povolány k pádu, závod byl zastaven. Nakonec bylo rozhodnuto, že šestice z úniku si to může rozdat o etapu, zbytek dojede volně do cíle, kde se nebudou udělovat ani bonusy, ani ztráty.

Karel Vacek patřil v posledním stoupání k nejaktivnějším, jeho zásluhou se nejprve oddělila trojice, v níž kromě něj byl Thompson a Meintejs. Poté odpojil i Francouze. Zkušený Jihoafričan si pak sólově dojel nejen pro další vrchařské body, ale i pro etapu.

Thompson si po rovině Vacka dojel a v závěru ho odsunul na třetí místo.

O zdravotním stavu především těch, co skončili v nemocnici, se budeme dozvídat postupně.

Vyšetření odhalilo, že si dánský vítěz Tour de France zlomil klíční kost a několik žeber. Remco Evenepeol má zlomenou klíční kost a lopatku. Primož Roglič vyvázl bez zlomenin.

Ke zdravotnímu stavu Jay Vinea uvedl lékař týmů: „Jay Vine utrpěl zlomeniny krční páteře a dvě zlomeniny obratlů hrudní páteře. Naštěstí bez neurologického postižení, přičemž neexistují žádná další velká zranění nebo trauma hlavy. Jay zůstane v nemocnici na neurologickém pozorování. Čekáme na spinální ortopedické vyšetření a další léčbu.“

Obdobně se vyjádřil tým TotalEnergies k aktuálnímu stavu Steffa Crase: "Po dalších vyšetřeních má Steff pravý pneumotorax, několik sdružených žeberních fraktur, dvě zlomeniny páteře, dva lehké nitrobřišní hematomy bez organických lézí a několik ran a dermabrazí (sedření kůže). Náš závodník bude pár dní hospitalizován."

Novým lídrem závodu je Mattias Skjelmose (Lidl-Trek).