Jelo se 109 okruhů o celkové výměře 163 km s centrem v Popelíně. Ihned po startu se pokoušeli jezdci dostat do úniku, což bylo charakteristické pro většinu etapy. Skutečně vydařené byly tři. 

Po 40 minutách odjela dvojice Poláků Michal Glanz (TTS.Coach) a Adam Kus (Lubelskie) a najela na peloton víc jak minutu. Po dvou hodinách se na čele vytvořila pětičlenná skupina ve složení Michal Glanz, Antoni Muryj (Lubelskie), Tomáš Bakus (ČEZ Cyklo Team Tábor), Daniel Vysočan (Pierre Baguette) a Filip Řeha (ATT Investments). 

image3.jpg

Najeli kolem minuty, a když začalo jít o vrchařské body na třetí prémii, osamostatnili se na čele posledně dva jmenovaní, přičemž úspěšnější byl na vrcholu Daniel Vysočan.

A na začátku třetí hodiny závodu bojoval osamoceně před hlavní skupinou s náskokem převyšujícím minutu německý jezdec Bela Wawro (MaxSolar), za nímž se vydal Polák Patryk Gieracki (Lubelskie).

Pět kilometrů před cílem ale byla hlavní skupina pohromadě a šlo se do spurtu. Ten vyhrál dráhař Filip Prokopyszyn, který v minulosti jezdil za polské kontinentální Mazowsze a Voster a loni za TUFO Pardus Prostějov. Letos přestoupil do polského klubového Luks Trójka Piaseczno. Vítězstvím získal do držení zelený dres nejlepšího v bodovací soutěži.

image4.jpg

Hned za ním si pro další bonifikační sekundy dospurtovali Šimon Vaníček a Tomáš Jakoubek (oba ATT Investments). Šimon, který dojel ve včerejší časovce třetí, tak stáhl na průběžně druhém místě odstup od vedoucího závodníka Kacpera Gieryka (TC Chrobry), držitele i bílého trikotu pro nejlepšího v kategorii U23, na 7 sekund, s nimiž vstoupí do zítřejší, profilově výrazně náročnější závěrečné etapy.

Tým Pierre Baguette se zaměřil mj. na vrchařské prémie, čárou prvních dvou projeli na čele Martin Voltr a Tomáš Kalojíros, což Martinovi vyneslo puntíkatý dres nejlepšího vrchaře. V soutěži týmů zaostávají Pierre Baguette na druhém místě o 30 sekund za vedoucím ATT Investments.

image1.jpg

Startovní pole po dnešku dost prořídlo, jelikož u 40 jezdců je uvedeno DNF. Zítra tedy v 11:00 hodin odstartuje v Českém Rudolci do poslední porce tohoto velmi pěkného etapáku 80 závodníků.

Jarda Friede: "Pomýšleli jsme na vítězství, ale Polák byl rychlejší. I tak máme dvě umístění na pódiu, ale hlavně Šimon stáhl ztrátu v průběžném pořadí, což je důležité do zítřejší etapy, v níž chceme uspět a získat žlutý dres."

Výsledky.

loading...