Úvodní etapa Paříž - Nice vyvrcholila dojezdem na kopci u observatoře v Meudonu. A souboj o etapu svedli dva závodníci, kteří se asi nikdy dřív neutkali. Arnaud Démare (Groupama - FDJ) ve fotofiniši porazil Gorku Izagirreho (Bahrain Merida). Třetí skončil Christophe Laporte (Cofidis), jehož souboj s Timem Wellensem (Lotto Soudal) také musela rozhodnout cílová kamera. 

Špatné počasí v těchto dnech závodníky pronásleduje v celé Evropě. I první etapa Paříž - Nice byla deštivá a chladná. Do úniku vyrazila silná trojice Pierre Rolland (EF-Drapac), Jurgen Roelandts (BMC) a Pierre-Luc Perichon (Fortuneo - Samsic). Byli dostiženi ještě před začátkem cílového, dva kilometry dlouhého stoupání v Meudonu. Zde si to měli rozdat klasikáři typu Juliana Alaphilippa (Quick-Step Floors) a Tima Wellense, ale udržet se v čele dokázal i francouzský šampión Arnaud Démare. 

Výjezd to ale rozhodně nebyl snadný, v nejstrmější části zaútočil Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale) a ujel pelotonu, ale soupeři ho na rovinatější části před cílem zase dostihli. Arnaud Démare zahájil spurt, ale bylo to příliš brzo, Gorka Izagirre Francouze předjel a Démare musel hodně zabrat, aby se dokázal vrátit do čela. Přesto nebylo jasné, kdo zvítězil. Démare, vítěz první etapy P-N v posledních dvou letech, si myslel, že skončil druhý a radovat se začal až po informaci do sluchátka. 

,,Když mi řekli, že jsem vyhrál, byl to výbuch radosti. Byl jsem si jistý, že jsem druhý, hodil jsem kolo na pásku spíš už jen ze zoufalosti.", řekl v cíli Démare, který vybojoval první vítězství pro svůj tým pod novým názvem Groupama - FDJ. 

Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) dojel na 19. místě se ztrátou dvou sekund. ,,Byla to typická počáteční etapa Paříž - Nice, bylo špatné počasí, ale tým pracoval skvěle, zejména Mathew Hayman a Christopher Juul-Jensen, kteří nás drželi v popředí, když to začalo být hektické. A vyplatilo se to, protože se to po sjezdu roztrhlo a moc nás tam vepředu nezbylo. V posledním kopci jsme se trochu koukali po Matteu Trentinovi, ale nezorganizovali jsme se, abychom mu udělali správný leadout. To je trochu škoda, ale je důležité, že jsem já, Esteban Chaves a Simon Yates byli v popředí a neztratili jsme čas. Teď nás čekají dvě stresující etapy s větrem, takže určitě nic jednoduchého, ale máme opravdu kvalitní tým a měli bychom to přečkat bez úhony.", svěřil se Roman po etapě. 

Problémy měli někteří favorité. Rui Costa (UAE Emirates) dvakrát upadl, dojel poslední s velkou ztrátou a není jisté, zda nastoupí do druhé etapy. Tejay van Garderen (BMC) dokonce vzdal a naději na úspěch už nemá Ilnur Zakarin (Katusha Alpecin), protože ztratil přes pět minut. 

Foto ASO