Reprezentační družstvo startovalo ve čtyřdenním etapovém závodě dříve známém jako Trofeo Karlsberg ve složení Jakub Bouček, Petr Kelemen, Vladimír Mikšaník, Vojtěch Řepa, Jakub Ťoupalík a Karel Vacek. Čeští mladíci o sobě dali vědět už v první etapě a počínali si od začátku velice aktivně.

„V rozhodujícím úniku první etapy, ze kterého si dva závodníci udrželi náskok až do cíle, byl také Petr Kelemen. Ke konci ho ale začaly trápit křeče a vrátil se zpět do skupiny. Karel pak vyhrál spurt balíku a dosáhl tak na třetí pódiové místo,“ popisoval první etapu reprezentační trenér Tomáš Konečný.

Následující den byla na programu etapa na 99 kilometrů a české barvy byly opět vidět. Vacek vyprovokoval únik pětičlenné skupiny, která si držela až do samého závěru náskok před pelotonem. Etapa ale byla hodně nervózní a tři kilometry před cílem došlo k velkému hromadnému pádu. Závod byl zastaven a rozhodčí učinili rozhodnutí zachovat pěti závodníkům z úniku dvanáctivteřinový náskok, který v době karambolu měli. Závod tak neměl konkrétního vítěze, Vacek se přesto vyhoupl do čela průběžné klasifikace. Navíc posbíral body na sprinterských prémiích a oblékl také dres pro nejlepšího sprintera.

„Druhá etapa byla bohužel trochu smutná vinou velkého pádu, naštěstí se ale nestalo nic vážného, jak to zprvu vypadalo. Karel ale předvedl výborný výkon, zaútočil v místě, na kterém jsme se domluvili a vyšlo to,“ dodává Konečný.

Třetí den závodu byla na programu etapa na 80 kilometrů a časovka jednotlivců. Český výběr nastupoval do etapy s cílem ubránit dres lídra, což nebylo ve členitém profilu etapy vůbec lehké. Etapu navíc postihl další hromadný pád, do kterého se připletl i Vacek s Kelemenem. Naštěstí k němu došlo až v ochranné zóně pár set metrů před cílem, takže neztratili drahocenné vteřiny. Nejlepším Čechem ve druhé etapě byl na 8. místě Jakub Ťoupalík.

Díky týmové práci se ale podařilo dres uhlídat a Karel tak nastupoval v netradičně zeleném dresu pro lídra závodu i do odpolední časovky, ve které obsadil výborné 2. místo. V celkovém pořadí na něj před poslední etapou ztrácel druhý Nor Soren Waerenskjold čtyři vteřiny.

„Karel v časovce předvedl excelentní výkon. Myslím si, že Nory trochu překvapil a nepočítali s tím, že dres udrží i po časovce. Celkově trať závodu nebyla úplně pro něj, je to výborný vrchař, ale tyhle trasy seděly spíše klasikářům, přesto bojoval každý den, využil každé příležitosti...“ chválil výkony Vacka trenér.

Do závěrečné etapy tak oblékl dres lídra Vacek a tým opět čekal nelehký úkol. Čeští junioři měli závod pod kontrolou, od hlavního pole se odpoutalo šest závodníků, závodníci ale hlídali časový rozestup, aby žádný z uprchlíků nemohl ohrozit Karlovo vedení. V závěru etapy ale šestici závodníků docházely síly a přestávali spolupracovat, takže se jim začal peloton přibližovat. Ještě kilometr před cílem to vypadalo, že náskok přeci jen udrží, nakonec se to ale podařilo pouze Američanovi Quinnovi Simmonsovi, ostatní závodníci byli 300 metrů před cílem předstiženi. Sprint skupiny pak vyhrál Nor Waerenskjold, který před závěrečnou etapou ztrácel na Vacka čtyři vteřiny, druhým místem v etapě ale získal bonifikaci šesti vteřin a stal se tak celkovým vítězem. Karel Vacek tak obsadil celkově druhé místo v celkovém hodnocení, do první dvacítky se vešel také na 12. místě Petr Kelemen a na 14. Jakub Bouček.

„Musím kluky moc pochválit. Skvělé výkony dnes podali hlavně Bouček, Kelemen a Mikšaník, který po odvedení své práce padl vyčerpáním. Tak má práce pro tým vypadat. Celkově měli dnes naši závodníci etapu pod kontrolou, Norové byli paradoxně dost pasivní a spíše měli štěstí, že byla skupina dostižena. Ve spurtu pak byl Nor silnější, což se není čemu divit, Karel je hlavně vrchařem, bojoval ale až do konce a ukázal, že jde za úspěchem nehledě na profil trati. Musím také pochválit pokrok, který tým jako celek udělal. Závod od závodu se zlepšují v týmové spolupráci, komunikaci, za tento závod jim nemám co vytknout,“ chválí si letošní reprezentační sestavu reprezentační trenér.

Foto ČSC a ilustrační Josef Vaishar