Rozhodujícím okamžikem byl útok Michaela Valgrena (Astana) dva kilometry před cílem. Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) ho jako jediný dokázal dojet, opožděně reagoval Enrico Gasparotto (Bahrain Merida). V cílové rovince byl jednoznačně rychlejší Valgren a český cyklista se musel smířit s druhým místem. Předvedl však mimořádně dobrý a aktivní výkon. Pro třetí místo si dojel Gasparotto, ve spurtu další skupiny byl nejlepší Peter Sagan (BORA-hansgrohe), pátý dojel Alejandro Valverde (Movistar). 

Roman Kreuziger byl jedním z nejaktivnějších mužů v závodě. Už 35 kilometrů před cílem zkoušel odjet z hlavního pole, ale byl dostižen. Favorité nechali uprchlíkům spoustu času a na závěr museli početnou skupinu uprchlíků rychle stíhat. 30 kilometrů před cílem vyrazil do úniku Ion Izagirre (Bahrain Merida), ale ani on dlouho před soupeři vepředu nevydržel. Následovaly útoky Jakoba Fuglsanga (Astana), ale Alejandro Valverde ho dostihl a poté opět odjel Roman Kreuziger. S ním pokračoval Enrico Gasparotto a dvojice dobře spolupracovala a v posledním výjezdu Caubergu dostihla skupinu uprchlíků. 

Na Caubergu odjeli Greg Van Avermaet (BMC) a Rudy Molard (Groupama-FDJ) a stíhali Kreuzigerovu skupinu, ale až k ní se nedostali. Netrvalo dlouho a na Geulhemmerbergu zaútočil z hlavní skupiny Alejandro Valverde. Utrhl Philippa Gilberta (Quick-Step Floors), Michala Kwiatkowského (Sky), Van Avermaeta a další a dotáhl se s několika dalšími závodníky na čelo závodu. 

Tím začala taktická hra. Sagan si všechny pečlivě hlídal, snažil se šetřit síly a čekal na spurt. Další závodníci ale chtěli útočit. 11 kilometrů před cílem to zkusil Tim Wellens (Lotto Soudal), ale nedokázal uniknout. Několikrát zaútočil Jakob Fuglsang (Astana), zatímco Michael Valgren čekal na později. Roman Kreuziger musel sám dotahovat některé útoky. 7 kilometrů před cílem opět zaútočil Fuglsang, skupinu na jeho záda přivezl Valverde, který se sice snažil útočit ve stoupáních, ale Julianu Alaphilippovi (Quick-Step Floors) a dalším soupeřům ujet nedokázal. 

Únik se podařil až 2 kilometry před cílem. Michael Valgren nastoupil a jako první zareagoval Roman Kreuziger. Dokázal se k Dánovi připojit a dvojice začala spolupracovat. Enrico Gasparotto si byl vědom nebezpečí, odjel z váhající skupiny, kterou vedl Peter Sagan a rychle se přibližoval k vedoucí dvojici. 

Jenže už je nedostihl. Roman Kreuziger začal spurt na první pozici a na Valgrena ve sprintu nestačil. Gasparotto projel cílem třetí. Ve spurtu skupiny byl nejrychlejší Peter Sagan, za ním Valverde, Wellens a Alaphilippe. Osmý skončil Jakob Fuglsang. Zvláštní ocenění zaslouží devátý Lawson Craddock (EF Drapac), který strávil celý den v úniku a udržel se v popředí závodu. První desítku uzavřel Jelle Vanendert (Lotto Soudal). 

,,S Darylem Impeym jsme měli úkol chodit do úniků v posledních 45 kilometrech, což se mi povedlo, vždy jsem tam byl. Měl jsem trochu strach, po dlouhé době bez závodění, jak bude moje tělo reagovat, ale myslím, že můžu být velmi spokojený.", řekl k závodu Kreuziger. A dodal k průběhu: ,,Nejdřív jsme odjeli s Gasparotto a měli jsme hodně silný protivítr, ale spolupracovali jsme velmi dobře a následně nás dojel skupina s Valverdem, Alaphilippem, Wellensem a Petrem. Valgren a Fuglsang měli ve dvou převahu. Valgren když nastoupil před cílem, tak jsem chvíli zaváhal, ale naštěstí se mi podařilo k němu doskočit a když jsem zhodnotil situaci 800 metrů před cílem a viděl jsem, že k nám začínají doskakovat další, tak jsem preferoval tahat, protože naším cílem bylo mít někoho na pódiu. Ale jsem spokojený s druhým místem a klobouk dolů před Valgrenem, který jel i kostkový klasiky a má skvělou sezónu." 

Foto Sirotti