Před pěti lety se v kategorii U23 radovali z medailí současní profesionální závodníci. Zvítězil Belgičan Sean De Bie (dnes závodník týmu Vérandas Willems Crelan), druhý skončil Petr Vakoč (Quick-Step Floors) a třetí Toms Skujinš (ten je v současnosti jezdcem Trek-Segafredo). Na čtvrtém místě dokončil Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors). On a Skujinš se letos potkají i na Tour de France a Alaphilippe patří mezi největší francouzské hvězdy. 
Julian Alaphilippe letos vyhrál klasiku Valonský šíp 
V první desítce dokončili šampionát v Olomouci Ital Alberto Bettiol (BMC), současný rakouský mistr Lukas Pöstlberger (BORA-hansgrohe) a Ital Davide Villella (Astana). Za první desítkou dokončili například současný belgický mistr Yves Lampaert (Quick-Step Floors), vítěz Strade Bianche Tiesj Benoot (Lotto Soudal) a britské hvězdy Adam a Simon Yatesovi (oba Mitchelton-Scott). 

V kategorii juniorů v Olomouci zvítězil Francouz Franck Bonnamour, profesionál týmu Fortuneo - Samsic. Jeho současný týmový kolega Elie Gesbert dokončil na druhém místě. Také třetí Belgičan Mathias Van Gompel našel uplatnění v profesionálním kontinentálním týmu, v belgickém celku Sport Vlaanderen - Baloise. 

Mezi ženami do 23 let zvítězila Italka Susanna Zorzi a na pátém místě dojela současná špičková vrchařka Katarzyna Niewiadomová z Polska. Juniorskou mistryní se stala Francouzka Greta Richioudová, cyklistka profesionálního týmu FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope. Na 14. místě dojela elitní mistryně světa Amalie Dideriksenová, závodnice nejúspěšnějšího týmu současnosti Boels Dolmans. 
Amalie Dideriksenová získala v Kataru světový titul 
I letos se v Brně a ve Zlíně objeví cyklisté, které nepochybně čeká úspěšná profesionální kariéra a kterým brzo budeme fandit na nejslavnějších závodech světa. Mezi juniory patří k nejvíce nadějným cyklistům Belgičan Remco Evenepoel, Čech Karel Vacek, Nor Søren Waerenskjold a další. 
Karel Vacek a Remco Evenepoel (ve žlutém) patří k největším favoritům mezi juniory
V kategorii U23 jsou známými osobnostmi dánský časovkář a mistr světa Mikkel Bjerg, belgický sprinter Jasper Philipsen, či vítěz Závodu míru U23 slovinský vrchař Tadej Pogačar. 
Ale uvidíme v Brně a ve Zlíně další hvězdy budoucnosti, jen potřebují čas k prosazení se v nejvyšších patrech světové cyklistiky. Výsledky z Olomouce a dalších měst Moravy, před pěti lety jsou toho důkazem.

Oficiální stránky šampionátu:

www.echroad2018.com

Foto Sirotti a Josef Vaishar