Nic na tom nemění fakt, že si letos plno závodů pokazil a těch vítězství mohlo být víc. Ale monument Paříž - Roubaix mu jarní sezónu pořádně vylepšil. Vyhrál monument a ještě jednu velkou klasiku. To je skvělé jaro. 

Šel do sólového úniku odvážně, možná se zdálo, že až příliš brzo, ale byl to ten nejlepší moment, kdy soupeři ještě váhali nad vážností situace. Zaváhal především nejlepší tým jara Quick-Step Floors a nástupem Sagana ztratil výhodu početní převahy. Sagan tentokrát hodně brzo zasadil soupeřům šach mat. Ti se z toho už nevzpamatovali, nedokázali sebrat síly, nedokázali najít odpověď. Přitom zde bylo několik týmů s více jezdci v popředí.

Quick-Step měl sice ve stíhací skupině Nikiho Terpstru a Philippa Gilberta, ale Belgičan zde dlouho nevydržel. Ukázalo se, že zkušenosti jsou na Roubaix opravdu potřeba a v závěru úplně ztratil síly. Terpstra byl vynikající, ale sám a celá skupina, včetně Grega Van Avermaeta, Sepa Vanmarckeho a dalších brzo pochopila, že vítězství je pryč a zbývá poslední místo na pódiu.

V cíli nakonec byli všichni spokojení s výsledkem závodu. Terpstra uznal, že Sagan byl nejlepší, Van Avermaet uznal, že na víc neměl, stejně jako Vanmarcke. 

Nespokojený byl Zdeněk Štybar, sice opět dojel v Top 10, ale zmeškal rozhodující okamžik. Sám v cíli přiznal, že síly mu nechyběly, ale nebyl na správné pozici. Jeho únik 75 kilometrů před cílem nebyl nejlepší nápad, ale příliš mnoho sil v něm nejspíš neztratil. Bohužel stačil krátký okamžik a zůstal až ve třetí skupině. 

Závod po úniku Petra Sagana trochu ztratil napětí. Velmi brzo bylo jasné, že je o vítězství rozhodnuto. Slavné sektory Carrefour de l'Arbre, Moulin de Vertain a další ztratily svou výjimečnost, ale tak to prostě někdy je. Sagan byl silný a chytrý a závěr závodu ovládl.

Silvan Dillier dokázal dojezd na velodromu zdramatizovat, ale dopadlo to podle předpokladů. Už Kolem Flander bylo o něco méně dramatické, než předcházející ročníky. Z monumentů byl letos zatím nejnapínavější závod Milán - Sanremo. A to je pořádné překvapení. Snad nám Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski, Julian Alaphilippe a další předvedou velmi zajímavé závody v Ardenách. 

Podívejme se na cestu Petra Sagana k vítězství ve fotogalerii Sirottiho

loading...

Foto Sirotti