Etapa byla mimořádně dramatická. Nečekalo se jen na cílové stoupání, protože 114 kilometrů před cílem se vytvořil početný únik 28 závodníků, ve kterém byl i Esteban Chaves (Mitchelton-Scott). Pro toho zde tvrdě pracoval Jack Haig (Mitchelton-Scott) a dokázal udržet únik až pod cílové stoupání na Etnu. 

Mezi hlavními favority se v cílovém výjezdu hodně nastupovalo, několikrát to zkusil Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida), George Bennett (LottoNL Jumbo), Miguel Angel Lopez (Astana), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) a samozřejmě i Yates. Naopak trpěli Chris Froome (Sky) a Fabio Aru (UAE Emirates), ale v hlavní skupině se nakonec udrželi. 

Simon Yates nastoupil v mírnější pasáži stoupání 1,5 kilometru před cílem, dojel Chavese a nechal ho přejet cílovou pásku na prvním místě. 26 sekund za nimi dojela skupina, kterou přivedl Thibaut Pinot. V ní však chyběl Rohan Dennis (BMC) a ztratil růžový trikot. Ten převzal Simon Yates, druhý Dumoulin ztrácí 16 sekund a třetí Chaves 26 sekund. Čtvrtý Pozzovivo ztrácí už 43 sekundy a pátý Pinot 45 sekund. 

Průběh etapy

Velký únik se od pelotonu uvolnil až po padesáti kilometrech a způsobil hodně starostí týmu BMC. Americká sestava dlouho pracovala sama na čele pelotonu a později pomohla jen Astana. Ve skupině byla spousta zajímavých závodníků, především Chaves, ale také týmoví kolegové dalších favoritů, například Sam Oomen (Sunweb), Sébastien Reichenbach (Groupama-FDJ), Sergio Henao (Sky) a Davide de la Cruz (Sky), Diego Ulissi (UAE Emirates), Jan Polanc (UAE Emirates), Robert Gesink (LottoNL Jumbo) a další. 

Pod cílovým stoupáním měla skupina náskok už jen minutu a půl. Práci v pelotonu měl na starosti Jan Hirt (Astana), který dlouho táhnul hlavní skupinu a stahoval ztrátu. V čelní skupině byl nejaktivnější Giulio Ciccone (Bardiani CSF), který několikrát nastoupil, ale vždy byl dalšími vrchaři dostižen. 

10 kilometrů před cílem začali z hlavní skupiny odpadávat první lídři. Davide Formolo (BORA-hansgrohe) nestačil, také Louis Meintjes (Dimension Data), Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) a problémy měl i Rohan Dennis. Tempo stále udávala Astana, konkrétně Luis Leon Sánchez. Naopak Chrisi Froomovi se tým rozpadl, odpadl Wout Poels (Sky) a zbyl u něj jen Kenny Elissonde (Sky). 

5 kilometrů před cílem odjel sám Esteban Chaves. První útok z hlavní skupiny předvedl Miguel Angel Lopez, ale Tom Dumoulin ho pokryl. Favorité se hlídali a taktizovali a nechali Chavesovi čas. Velmi silní byli Yates, Bennett, Lopez, Pinot a Pozzovivo. Špatné chvíle si museli vytrpět Chris Froome a Fabio Aru. Tom Dumoulin jel většinu stoupání dobře, ale i jemu na konci etapy docházely síly. 

Pinot vyprovokoval nadějný únik, ve kterém byli i Yates, Bennett a Pozzovivo. Tom Dumoulin je musel sám dojíždět a dotáhl i další závodníky. Až Simon Yates se v mírnější pasáži, 1,5 kilometru před cílem zvedl a okamžitě nechal za sebou všechny soupeře. Velmi rychle dojel Chavese, ale nechtěl unaveného kolegu připravit o vítězství a na cílové pásce pustil Chavese před sebe. 

Thibaut Pinot vyhrál spurtu o třetí místo se ztrátou 26 sekund. Ve skupině dojelo osm cyklistů, malým překvapením byl výkon sedmého Richarda Carapaze (Movistar). Z favoritů ztratil Michael Woods (EF Drapac), který dojel s odstupem 57 sekund. Louis Meintjes ztratil 3:30, Formolo 5:09. 

Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) tentokrát nejlepším nestačil, dojel na 37. místě, +5:09. Jan Hirt (Astana) skončil 91., +17:10 a Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors) 111., +19:43. Roman Kreuziger slaví týmové vítězství, ačkoliv sám vepředu nevydržel: ,,Super show, vidět ty dva, jak dojíždějí do cíle. Kluci ukázali, že jsou na tom velmi dobře. Já se deset kilometrů před cílem kousnul, tempo Astany bylo opravdu vysoké. Pak jsem se v závěru trochu rozjel, ale každopádně mě čeká hodně práce v dalších dnech." 

V celkovém pořadí velké rozdíly nejsou. Ještě šestý Rohan Dennis ztrácí jen 53 sekundy. 

Převlékaly se i další dresy. Richard Carapaz je novým lídrem soutěže do 25 let, vede o 26 sekund před Benem O'Connorem (Dimension Data). Nejlepším vrchařem je nově Esteban Chaves a v bodovací soutěži stále vede Elia Viviani (Quick-Step Floors)

Páteční etapa z Pizza do Praia a Mare bude opět příležitostí pro sprintery. V samotném závěru 159 kilometrů dlouhé etapy sice jsou malé kopce, ale ty by neměly zabránit spurtu. Uspět však může i i dlouhý únik. Po třech náročných etapách na Sicílii bude peloton unavený. 

Foto Sirotti