Peter Sagan předvedl skvělý výkon, zaútočil už 55 kilometrů před cílem, mezi úseky na kostkách. Soupeři nechali mistra světa trestuhodně snadno odjet a Sagan příležitost využil dokonale. Nejdříve dojel uprchlíky Jelle Wallayse (Lotto Soudal) a Silvana Dilliera (AG2R La Mondiale) a navýšil náskok až na jeden a půl minuty nad skupinou pronásledovatelů. Wallays tempo nevydržel, ale Dillier se udržel až na velodrom v Roubaix a jako závodník s bohatými dráhovými zkušenostmi byl nebezpečný. Sagan však byl rychlejší a zvítězil. 

Pro třetí místo si sólově dojel Niki Terpstra (Quick-Step Floors), který nedaleko před cílem zaútočil z druhé skupiny. O čtvrté místo sprintovali Belgičané, nejrychlejší byl Greg Van Avermaet (BMC), pátý skončil Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) a šestý Sep Vanmarcke (EF-Drapac). Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors) finišoval ve třetí skupině a dojel na devatém místě. 

Sagan zaútočil bez zájmu soupeřů

Rozhodujícím momentem závodu byl útok Petra Sagana 55 kilometrů před cílem. Nejdříve nastoupil Greg Van Avermaet, jehož pokus soupeři ještě zachytili, ale následný útok Sagana už nikdo pokrýt nechtěl. V této chvíli zásadně selhali jezdci Quick-Step Floors. Ti chtěli mít závod pod kontrolou, ale nepodařilo se skoro nic. 

Quick-Step byl aktivní, ale bez efektu. Za sektorem Arenberg, téměř sto kilometrů před cílem, odjel Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) s Mikem Teunissenem (Sunweb), ale do početné čelní skupiny se nedostali. 75 kilometrů před cílem sám nastoupil Zdeněk Štybar, jenže jeho pokus také nevyšel, první skupinu nedojel a pouze utratil spoustu sil a po 15 kilometrech se vrátil zpět. Při útoku Petra Sagana naopak jezdci belgického celku vepředu chyběli a nemohli reagovat. A přesně toto zaváhání rozhodlo.

Niki Terpstra se následně snažil skupinu rozpohybovat, ale už bylo pozdě, skupina neměla sílu, ani vůli Sagana dostihnout. Terpstra akorát utrhl Philippa Gilberta, který se viditelně trápil a propadl do třetí skupiny ke Zdeňku Štybarovi. Sep Vanmarcke a Greg Van Avermaet také nebyli v ideální kondici a ve stíhání příliš nepomáhali. Daleko před cílem tak bylo jasné, že si Peter Sagan jede pro triumf. Překvapil pouze úžasný výkon Silvana Dilliera. Švýcarský šampión s mistrem světa pravidelně střídal, nenechal se utrhnout a přijel první až na velodrom, kde se seriózně pokusil Sagana porazit. Na první pozici si hlídal okamžik nástupu Petra Sagana a dokázal okamžitě zapadnout do závětří, ale Sagan měl více sil. Dillier strávil skoro celý závod v úniku a je jednoznačným hrdinou závodu. 

Terpstra byl v druhé skupině jasně nejlepší, na kostkách své soupeře trápil a dokázal sám uniknout. Třetí příčkou uzavřel výbornou sezónu na kostkách, ze specialistů na severské klasiky byl letos nejlepší. Na Belgičany zbyly jen pozice pod stupni vítězů. Dobrým výkonem a výsledkem překvapili Nils Politt (Katusha Alpecin) a Taylor Phinney (EF-Drapac), kteří ve spurtu porazili Zdeňka Štybara. První desítku uzavřel Jens Debusschere (Lotto Soudal). 

Peter Sagan je prvním vítězem Paříž - Roubaix v duhovém trikotu od roku 1981, kdy se to podařilo Bernardu Hinaultovi. Za zmínku také stojí fakt, že Sagan už čtvrtý rok v řadě dokázal vyhrát nějaký ze závodů nejvyšší prestiže, po třech titulech mistra světa a jednom vítězství na Kolem Flander. 

,,Klíčové bylo, že jsem ujel sám. Foukalo do zad, mohl jsem si nastavit své vlastní tempo a držet ho. Věděl jsem, že kluci za mnou jedou jeden proti druhému. Jsem rád, že jsem měl štěstí a nepostihl mě žádný defekt, žádný pád.", řekl v cíli velmi spokojený Sagan. 

Slova chvály měl pro Silvana Dilliera: ,,Byl jediný, kdo se mnou zůstal, takže jsem věděl, že ho nesmím podcenit. Zeptal jsem ho, jestli budeme spolupracovat a on řekl ano. Dokonce pracoval víc, než já na kostkách a bylo pro mě nemožné ho utrhnout. Měl jsem v závěru křeče, ale stále jsem měl dost sil na vítězství ve spurtu." 

Když jsem byl mladý, snil jsem o vítězství na Paříž - Roubaix, až poté o vítězství na Mistrovství světa a Kolem Flander. Teď jsem vyhrál všechny tři. Jsem moc šťastný.", dodal Sagan. 

Foto Bettini Photo