V sezóně 2018 máme za sebou jen pár etapových závodů, proto je ještě brzo dělat závěry, ale vedení Quick-Stepu bylo sebevědomé už před startem nové sezóny. Quick-Step Floors nebyl příliš aktivní ve snaze německého sprintera udržet, rozhodně neměl v plánu navýšit Kittelovi plat, ani omezovat v rozletu Fernanda Gaviriu. Bylo jen rozumné, že Kittel odešel. Pro obě strany. 

Patrick Lefevere, generální manažer týmu Quick-Step Floors, věděl, jak odchod Marcela Kittela vyvážit. Už před dvěma lety využil nespokojenosti Marcela Kittela v Giantu a nečekaně s ním podepsal smlouvu. Lefevere někoho potřeboval, protože Mark Cavendish odešel do Dimension Data. A po dvou letech se situace opakovala, jen s jedním rozdílem, Lefevere pro letošek už svou sprinterskou jedničku měl, ale sháněl druhého rychlého spurtera. A našel ho v Eliu Vivianim. 

Viviani již několik let patří mezi nejlepší sprintery, ale ve Sky měl omezené možnosti. Prosadit se do sestavy na Tour de France bylo nemožné a když v roce 2017 chyběl i na startu Giro ďItalia, byl rozhodnutý odejít. Zájem o něj měli v UAE Emirates, ale Viviani si počkal na sportovně lepší nabídku od Patricka Lefevera. 

Zkušený manažer slíbil Vivianimu start na Giro ďItalia a dalších závodech a přihodil něco, co musí lákat každého rychlého závodníka - zkušený sprinterský vlak. Například v Dubaji Viviani ze spolupráce se svými kolegy hodně těží. Výbornou práci odvedli už v první etapě, ale Ital se nechal zavřít u bariéry a po etapě také přiznal svou chybu. Ani třetí etapa nebyla perfektní, Quick-Step sice dovezl Vivianiho na první pozici, ale příliš brzo, Viviani po dlouhém spurtu ztuhnul a dojel šestý. Ve druhé etapě to bylo lepší, vlak Quick-Stepu v sestavě Tim Declercq, Yves Lampaert, Niki Terpstra, Maximilian Schachmann, Fabio Jakobsen a Fabio Sabatini dovezl Vivianiho na výbornou pozici a Ital si s tím poradil. 

Vše fungovalo přesně a efektivně, narozdíl od týmu Katusha Alpecin, který sice odvedl nejvíce práce, ale s Marcelem Kittelem se zatím vůbec nesžil. Němec se nedokázal zapojit do prvních dvou spurtů a skončil v první a druhé etapě za první desítkou. Kittel si z toho hlavu zatím nedělá, protože ví, že Dubai Tour je teprve prvním závodem sezóny a s týmem se musí nejdříve lépe poznat a zlepšení bylo zřejmé už v další etapě.

Katusha Alpecin má pro rozjíždění spurtů vhodné typy závodníků, velmi silné cyklisty. Marco Haller a Rick Zabel jsou velmi rychlí, Nils Politt, Marco Mathis a Alex Dowsett jsou zase velmi pracovití, ale taktika týmu Kittelovi zatím moc nevyhovuje.

V Quick-Stepu si Kittel zvykl pohybovat se až do posledních kilometrů docela daleko od špice pelotonu. Poté ho dopředu vytáhli Fabio Sabatini a Matteo Trentin. Na Tour de France to fungovalo, ale v Katusha Alpecin žádné tak silné, rychlé a zkušené rozjížděče, jako jsou Sabatini a Trentin, nemají. Aspoň zatím. Kittel asi bude muset změnit taktiku. A pokusil se o to už ve třetí etapě Dubai Tour, kdy se držel mnohem více vepředu, ale opět byl na posledním kilometru sám a stačilo to na třetí místo za Markem Cavendishem a Nacerem Bouhannim. Opravdu je co zlepšovat. 

Quick-Step Floors mezitím i bez něj sbírá vítězství. Jsme na začátku února a už jich má šest. Elia Viviani zvítězil v Austrálii a Dubaji a Fernando Gaviria vítězí v Jižní Americe. Právě Gaviria je jedničkou belgického týmu pro hromadné dojezdy. To on pojede Tour de France a má na výběr i v dalších závodech. V plánu má Milán - Sanremo (to by měl jet i Viviani), Kolem Flander, Paříž - Roubaix, Kolem Kalifornie, Kolem Švýcarska a Tour de France. Viviani se objeví na Abu Dhabi Tour, Paříž - Nice, Sanremu a Gent - Wevelgem. Je poznat, že Viviani si vybral tradiční sprinterský program, zatímco Gaviria více klasikářský. Věří totiž, že v budoucnu uspěje i v nejtěžších klasikách. A věří tomu i Patrick Lefevere.

Pro Gaviriu je letošní rok stěžejní, poprvé bude startovat na Tour de France a velkých jednorázových závodech. A musí dokázat, že má kvality lídra pro tak ambiciózní tým. Gaviria má své vlastní oblíbené domestiky, především se opírá o vynikající práci Argentince Maxe Richezeho a v Jižní Americe jsou s ním i jeho krajan Álvaro Hodeg a Iljo Keisse, vynikající pomocník s obrovskými zkušenostmi z dráhových závodů. A pokud bude mít na největších závodech podporu Fabia Sabatiniho, Yvese Lampaerta, Nikiho Terpstry a dalších, bude těžko k poražení. Převezme žezlo nejlepšího sprintera po Marcelu Kittelovi? 

Foto Sirotti, Colombia Oro y Paz