Byl to odvážný plán a možná ne až tak myšlený od samého začátku. Riccardo Zoidl je zkušený závodník, tři roky oblékal dres týmu Trek - Segafredo, je vítězem domácího Kolem Rakouska a dvojnásobným mistrem své země. U nás doma jsme ho v dlouhém úniku viděli zvítězit na jarní klasice Brno - Velká Bíteš - Brno, tuším v roce 2012.

Včera se vydal do úniku na patnáctém kilometru a vydržel v něm víc než 180 kilometrů, odvážný únik přetavil do zisku žlutého trikotu. Nyní vede s náskokem 55 vteřin. Přitom on po týmové časovce ztrácel téměř minutu a půl. A když se nad jeho jízdou zamyslíme, tak to byl jediný možný způsob, jak se vrátit do hry o celkové vítězství. Dnes bude zajímavé sledovat, jak se podepíše jeho únava z pátku v těžké jesenické etapě. A jak budou aktivní soupeři.

Riccardo se pustil do boje se svým kolegou Danielem Lehnerem a německým cyklistou Sebastianem Baldaufem, ti bojovali především o nejlepšího vrchaře a také ho Lehner získal. Zoidl sbíral především rychlostní prémie a bonifikační vteřiny. A systematicky šetřil síly na závěr etapy. Jeho výkon byl v závěru opravdu obdivuhodný. Když mu odpadli kolegové z úniku, Riccardo za to vzal a během několika kilometrů zvýšil svůj náskok na peloton ze dvou minut na více než pět. Peloton situaci podcenil, nečekal, že Rakušan bude mít ještě tolik sil a Zoidlovi určitě pomohla i bouřka, kdy se v dešti peloton tolik nesoustředil na stahování jeho náskoku.

Dvě minuty náskoku v cíli a bonifikační vteřiny mu zajistily slušný náskok, ale dnešní etapa rozhodne, ostatní musí útočit a bude to zajímavé.

Třetí etapa je považována za královskou

Profil sobotní etapy je vražedný, ale většinou rozhodují závěrečné okruhy, na trati se asi budou lídři snažit šetřit síly.

Živou fotoreportáž můžete sledovat na twitter.com/CyclingphotoLIV

Foto Jan Brychta / Czech Cycling Tour