Velmi těžká horská etapa z Tolmezza do Sappady měla napínavý průběh a ještě napínavější závěr. Rozhodující okamžik závodu přišel v předposledním stoupání Costalissoio. 18 kilometrů před cílem zaútočil Simon Yates (Mitchelton-Scott), ale první pokus zneutralizoval Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida). Yates se nevzdal a o pár set metrů později opět nastoupil a v prudkém stoupání okamžitě získal velký náskok. 

Za Yatesem se vytvořila silná skupina ve složení Domenico Pozzovivo, Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Miguel Angel Lopez (Astana), Richard Carapaz (Movistar) a Tom Dumoulin (Sunweb). Chris Froome (Sky) měl zase špatný den, už na začátku předposledního stoupání odpadl a rychle nabíral ztrátu. Jenže ani druhá skupina nespolupracovala dobře. Carapaz a Lopez se hlídali navzájem a nechtěli střídat a Pinot, Dumoulin a Pozzovivo se nechtěli obětovat při stíhání. Yates si tak vytvořil až 50sekundový náskok a jel si pro vítězství. Skvěle zvládl sjezd, krátký rovinatý úsek i cílový výjezd do Sappady a získal 10 sekund za první místo v cíli. 

Yatesovi soupeři si ve druhé skupině nastupovali a snažili se domluvit na střídání, ale neúspěšně. 4 kilometry před cílem zaútočil Richard Carapaz a Tom Dumoulin odpadl. Ale dokázal se vrátit a ještě spurtoval pro třetí místo a 4 sekundy bonifikace za Lopezem. Skupina ztratila 41 sekundu. 

Simon Yates už dříve slíbil, že bude útočit, aby navýšil náskok v celkové klasifikaci a dnes svůj slib splnil: ,,Použil jsem instinkt, viděl jsem malý odstup a vsadil do druhého nástupu vše. Už od Izraele bojuji a snažím se vybudovat náskok. Jsem spokojený s náskokem, který teď mám, ale ještě je daleko do cíle. Všechno se může ztratit během 35 kilometrů." 

Thibaut Pinot nebyl v cíli spokojený se spoluprací ve stíhací skupině: ,,Měli jsme na to Yatese dojet, ale Carapaz a Lopez nestřídali a zajímali se jen o bílý dres. Kdybychom spolupracovali, tak bychom Yatese asi dostihli. Ale je rozhodně velmi silný, to dokazuje stále. Ani já jsem se necítil špatně, oproti Zoncolanu jsem na to byl lépe." 

Domenico Pozzovivo našel více pozitiv: ,,Najeli jsme čas na Chrise Frooma a to je dobré, ale neudrželi jsme se Yatese v růžovém. Byl opravdu silný a udržel svůj náskok, zaslouží si vést. Jsem teď na pódiu a udělám všechno pro to, abych se tam udržel." 

Tom Dumoulin zůstává velmi skeptický: ,,Muselo by se stát něco šíleného, abych ještě mohl vyhrát Giro. Řeknu, co jsem tvrdil od začátku: Budu bojovat a uvidíme v Římě." 

Chris Froome se v závěru etapy neudržel ani ve třetí skupině a projel cílem společně s Woutem Poelsem (Sky) se ztrátou 1:32. 

Yates si opět zásadně pomohl v celkové klasifikaci. Před úterní časovkou navýšil svůj náskok o 47 sekund před Tomem Dumoulinem. Ten zůstal druhý celkově, ale ztrácí už 2:11. Třetí Domenico Pozzovivo má odstup 2:28 a čtvrtý Thibaut Pinot 2:37. 

Miguel Angel Lopez a Richard Carapaz přeskočili Chrise Frooma, jehož ztráta na 7. místě narostla na 4:52. George Bennett (LottoNL Jumbo), Pello Bilbao (Astana) a Patrick Konrad (BORA-hansgrohe) doplňují první desítku. 

Průběh etapy

Etapa měla na programu hned pět těžkých stoupání a závodníkům den znepříjemnil i déšť. Dlouho se nemohl vytvořit stabilní únik, odjet zkoušel například Fabio Aru (UAE Emirates), ale marně. Nakonec se vytvořila početná skupina, ve které byl i Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors). Ten vyhrál rychlostní prémii 200 kilometrů před cílem, ale osud úniku zpečetil celek EF-Drapac. Americká sestava chtěla mít v úniku Michaela Woodse, jenže se mu to nepodařilo a proto začali jezdci v růžových dresech sjíždět uprchlíky.

Ve stoupání Tre Croci zaútočil z pelotonu sám Michael Woods. Na čelo závodu, které vedl Giulio Ciccone (Bardiani CSF), ztrácel jednu minutu. Ciccone vyhrál vrchařskou prémii, ale ze sjezdu ho utrhli Mickael Cherel (AG2R La Mondiale) a Nico Denz (AG2R La Mondiale). Woods ve sjezdu ztrácel, nepodařilo se mu dojet na čelo a radši se vrátil do pelotonu. 

Při nájezdu do stoupání Passo di Sant'Antonio byla na čele pětičlenná skupina s Denzem, Cherelem, Cicconem, Giovannim Viscontim (Bahrain Merida) a Dayerem Quintanou (Movistar). V pelotonu pracoval Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) a stahoval ztrátu. 

Ciccone ve výjezdu postupně utrhl všechny kromě Nica Denze. 33 kilometry před cílem si z hlavního pole vystoupil Fabio Aru a chtěl závod vzdát, ale sportovní ředitel v doprovodném autě mu nařídil pokračovat do cíle. Už nyní je jasné, že tým UAE Emirates čekají velké změny, nejen mezi jezdci, ale také v managementu týmu. Letošní sezóna je totiž velmi neúspěšná. 

Nico Denz v technickém sjezdu z Passo di Sant'Antonio opět utrhl Cicconeho. Ale nebylo to už podstatné. O vítězství v etapě měli závodit lídři na celkové pořadí. Ve sjezdu zaútočil Miguel Angel Lopez z hlavní skupiny a při nájezdu do předposledního stoupání odpadl Chris Froome. A už se nedokázal vrátit, protože nedlouho poté zaútočil Simon Yates. 

Yates dotáhl únik do úspěšného konce a před časovkou má velmi dobrý náskok. Z českých cyklistů byl v cíli nejdřív Jan Hirt (Astana). Dojel na 33. místě se ztrátou 7:30. Zdeněk Štybar a Roman Kreuziger dokončili ve skupině Fabia Arua s odstupem 19:31. 

Pro Romana to byl další náročný den v sedle: ,,Byl to opět hodně těžký den. Neustále se závodilo, nebyla schopná ujet skupina, utratili jsme spoustu energie a trochu jsem za to zaplatil. Když jsme stoupali z Cortiny, tak jsem měl trochu problémy, ale pak jsem se vrátil a svoje jsem si odvedl dobře. Kluci byli kolem Yatese, což bylo důležité."

Výkon Simona Yatese opět zlepšil náladu v týmu Mitchelton-Scott: ,,To, co udělal v závěru, to tedy opravdu klobouk dolů. Dokazuje, že v kopcích je tady nejsilnější. Samozřejmě víme, že nás čeká ještě velmi dlouhá cesta, týden je ještě dlouhá doba, ale dnes udělal velký krok dopředu a zvýšil rozestupy."

,,Volný den přijde vhod. V časovce se budeme všichni snažit pošetřit co nejvíc, kromě Yatese samozřejmě. Ve čtvrtek, pátek a sobotu to bude ještě hodně výživné. Můžeme čekat nástupy od Sky a Sunwebu, ale i od Bahrainu a Astany, protože Lopez je každý den silnější. Určitě nás čeká těžký závod.", dodal Roman Kreuziger. 

16. etapa Trento - Roveretto (34,2 km)

Zvlněná individuální časovka vyvolává ohromný zájem. Všichni čekají excelentní výkon od Toma Dumoulina, ale je mistr světa v takové formě, aby stáhnul odstup 2:11? Simon Yates není špičkový časovkář, ale je ve skvělé formě. Udržet růžový dres nepochybně může. 

Foto Sirotti