V posledních šesti ročnících se závodilo na celkem 184 kilometrů dlouhé trati s jedenácti úseky na prašných cestách, trať se od roku 2018 nezměnila a upřednostňovala útočící závodníky, ve čtyřech ročnících z šesti dojížděl do cílového stoupání v Sieně osamocený cyklista. Doposud nejdelší závod se konal v roce 2015, který měřil rovných 200 kilometrů (deset prašných sektorů) a vyhrál ho Zdeněk Štybar.

UwOyI0YszQohb2lhdhk9_290124-021219.jpg

V porovnání s ročníkem 2015 se letos bude více závodit na typických bílých cestách, to znamená, že místo jedenácti úseků s celkovou délkou 63 kilometrů, si pořadatelé připravili patnáct úseků a 71,5 kilometru. Nechybí nejslavnější úsek Monte Sante Marie dlouhý 11,5 kilometru. Závod se prodlouží o okruh v okolí Sieny, takže závěrečné prašné úseky Colle Pinzuto a Le Tolfe se pojedou dvakrát. Poprvé se sektory na bílých cestách budou opakovat. Z druhého výjezdu Le Tolfe zbývá do cíle na Piazza del Campo v centru Sieny 12 kilometrů. Opět se bude dojíždět na jednom z nejkrásnějších náměstí světa a závodníci se sem dostanou strmým stoupání po dlažbě na Via Santa Caterina. 

_FF68570.JPG

Strade Bianche tak nejspíš bude ještě selektivnější závod, ačkoliv je také možné, že závodníci se budou víc hlídat a méně útočit, protože po 200 kilometrech dochází síly mnohem častěji, než na kratších distancích. Vítězství obhajuje Tom Pidcock a neměl by v sestavě Ineosu Grenadiers chybět. Doprovodí ho dvojnásobný vítěz Michal Kwiatkowski a třetí z ročníku 2021, Kolumbie Egan Bernal.

JMshwm2JIJDxsFerK0wv_290124-021304.jpg

Sezonu zde zahájí Tadej Pogačar, který se na Strade Bianche vrátí poprvé od svého zdrcujícího triumfu v roce 2022. Bez závodních kilometrů v nohách to však ani pro něj nebude snadné. Závodit bude vítěz ročníku 2019 Julian Alaphilippe a vyloučen není ani start Mathieu van der Poela, ačkoliv start 2. března je pravděpodobně příliš brzo po skončení cyklokrosové sezony.

Stoprocentně bude chybět Wout van Aert, vítěz ročníku 2020, který kvůli dlážděným klasikám a novému přístupu k přípravě vynechá Strade Bianche i Milán-Sanremo. Jistý zatím není ani start Tiesje Benoota, Van Aertův kolega vyhrál v roce 2018. Z českých cyklistů se v Toskánsku představí minimálně Petr Kelemen ze švýcarského Tudoru.