Už více než rok Mathieu van der Poel neprohrál žádný cyklokros. Vyhrát 33 závody v řadě je opravdu výjimečný počin. Důvody Van der Poelovy dominance jsou dva. Prvním důvodem jsou jeho schopnosti, druhým důvodem je slabá konkurence.

Mathieu van der Poel je nejlepší cyklokrosař všech dob. Vítězí častěji, než kdokoliv před ním. Určit jednoho nejlepšího cyklokrosaře všech dob nebylo před Van der Poelem snadné, teď už je. Myslí si to i trojnásobný mistr Niels Albert: "Neváhám říct, že Mathieu van der Poel je nejlepší cyklokrosař, který kdy byl. Někdy si říkám, jaké by to bylo, kdybych v nejlepší formě závodil proti Van der Poelovi. A nejlépe na trati, kde jsem byl vždy nejlepší, jako je Oostmalle nebo Koksijde. Porazil bych ho? Bylo by to zajímavé? Ve většině případů by asi vyhrál on. Nelze porovnávat generace, ale neváhám říct, že Mathieu van der Poel je nejlepší cyklokrosař všech dob." 

Van der Poel v neděli vyhrál Světový pohár v Koksijde, ačkoliv startoval ze třetí řady a hned na začátku se kvůli pádu propadl ještě hlouběji. Zanedlouho byl na čele a zbytek závodu kroužil sám s velkým náskokem před ostatními. Ani na jedinou sekundu nebylo pochyb, kdo je nejlepší a jestli někdo může Nizozemci konkurovat. V prvních závodech říkal televizním reportérům po dojezdu to samé, že není v dobré formě a nemůže ze sebe dostat vše. A přesto vyhrával. V Táboře byl závod poměrně dramatický, ale mistru světa nakonec stačilo jedno nevýrazné zrychlení v posledním okruhu a zvítězil. Do cíle ani nemusel šlapat a ani se mu nechtělo zvedat ruce.  

Tím se dostáváme ke druhému důvodu jeho dominance. Konkurence je slabá. Cyklokrosu chybí osobnosti. Kdo je jakkoliv zajímavý po Van der Poelovi? Pouze Wout van Aert, který se také tlačí na silnici a navíc je zraněný a o vekou část sezóny už přišel. Bez Van Aerta závody nemají napětí. A to už loni byl Van der Poel mnohem lepší než Van Aert a zajímavé to většinou nebylo ani tehdy. Statisticky řečeno, Van Aert dojel druhý za Van der Poelem už v 51 závodech v kariéře. Ani mezi těmito dvěma není pochyb o tom lepším. 

Eli Iserbyt byl nejlepší na začátku sezóny, vyhrával všechny závody a zdálo se, že by mohl soupeřit s Van der Poelem. Ale to nehrozí. Iserbyt závodí s ostatními o druhé místo, s Laurensem Sweeckem, Larsem van der Haarem, Toonem Aertsem, Timem Merlierem a dalšími. Nedaří se nepochybně velmi talentovanému Tomu Pidcockovi, čekali jsme od něj víc, zejména v porovnání s Iserbytem, kterého dříve poražel. 

Mathieu van der Poelovi se často vyčítá, že dělá závody nudné. Ale není to jeho chyba. Je to chyba jeho soupeřů, je to chyba především Belgičanů, kteří na něj nestačí. Van der Poel je pro cyklokros už příliš velkou osobností, příliš silným závodníkem. Občas vypadá, že ho závodění v terénu moc nebaví. Sebere sice bohaté startovné, na Světových pohárech získá peníze za první místo v cíli, takže je to pro něj stále lukrativní, ale sportovní výzva to není. Je načase zkusit celou silniční sezónu a porovnávat se s největšími talenty cyklistiky.