Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe) patřil k favoritům druhé etapy Giro d´Italia s cílem v toskánském Fucecchiu. V posledních kilometrech etapy měl největší týmovou podporu, závodníci německého celku drželi Ackermanna neustále v popředí a německý šampión se jim odvděčil etapovým triumfem. 

Velmi brzo začal spurtovat Caleb Ewan (Lotto Soudal), za něhož se zahákl Fernando Gaviria (UAE Emirates), ale nevyvinul dostatečnou rychlost a nebojoval o vítězství. Kolem Ewana se nejdříve prohnal Ackermann, za kterým vyrazil Elia Viviani (Deceuninck - Quick-Step), ale italský mistr už nedokázal Ackermanna předjet.   

Jan Hirt (Astana) na 70. příčce ztratil 5 sekund, Josef Černý (CCC) dokončil na 164. místě se ztrátou 12:59. 


Průběh etapy

Vývoj etapy nebyl nijak zvlášť dramatický. Unikla početná skupina, kterou 53 kilometry před cílem roztrhal Giulio Ciccone (Trek - Segafredo) útokem ve stoupání Il Castra. S lídrem vrchařské soutěže se udrželi pouze Lukasz Owsian (CCC) a Francois Bidard (AG2 La Mondiale). Ciccone vyhrál vrchařskou prémii a pojistil si modrý dres i do další etapy.   

K první trojici se vrátil Marco Frapporti (Androni - Sidermec) a na čele pokračovala čtveřice cyklistů, kteří ale dobře věděli, že v boji o etapu nemají proti pelotonu a týmům sprinterů šanci. Ciccone vyhrál také další vrchařskou prémii San Baronto a uprchlíci byli dostiženi pár kilometrů před cílem. 

10 kilometrů před cílem měl defekt Giacomo Nizzolo (Dimension Data) a vypadl z boje o vítězství, technické prolbmy měl také Manuel Belletti (Androni - Sidermec) o několik kilometrů později. Před finišem byly na čele hlavního pole aktivní zejména týmy BORA - hansgrohe, Groupama - FDJ, Lotto Soudal a UAE Emirates. Lotto Soudal rozjel spurt pro Ewana až příliš brzo a před Australana se dostali jak Ackermann, tak i Viviani. 

Primož Roglič (Jumbo - Visma) udržel růžový trikot i do třetí etapy. Giulio Ciccone pokračuje v modrém dresu nejlepšího vrchaře a má ho jistý nejméně do čtvrtku. Miguel Angel Lopez (Astana) je nejlepším závodníkem do 25 let a Pascal Ackermann oblékl fialový dres lídra bodovací soutěže. 

Foto Sirotti