V deštivém 12. ročníku Grand Prix Cycliste de Montréal jsme viděli několik obdivuhodných výkonů. Ten první předvedl Florian vermeersch (Lotto Dstny), který strávil většinu závodu v sólovém úniku. Belgičan ujel na začátku závodu a dostižen byl až 54 km před cílem. Částečnou zásluhu na tom měl i český mistr Mathias Vacek, který pracoval pro lídry týmu Lidl-Trek a objevil se i na čele pelotonu.

V posledních 40 km převzal kontrolu nad závodem tým UAE Emirates. Především Rafal Majka odvedl skvělou práci, držel vysoké tempo, pomalu zmenšoval v každém stoupání peloton a nedovolil žádnému soupeři uniknout. Po Majkovi převzal směnu na čele Brandon McNulty a dovedl peloton do posledního okruhu. V nejdelším stoupání na začátku okruhu se za McNultyho schoval Adam Yates a dal Američanovi pokyn, aby ještě zrychlil. Z tohoto vysokého tempa vzápětí nastoupil. 

Yates se vzdaloval soupeřům, pouze Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers) se dokázal chvíli udržet, ale ne až na vrchol. Po pár kilometrech se k Yatesovi vrátil a nově vzniklé duo začalo spolupracovat. Za nimi se vytvořila skupina zbylých favoritů, byli zde například Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Simone Velasco (Astana Qazaqstan), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Alex Aranburu (Movistar), Marc Hirschi (UAE Emirates), Ben O'Connor (AG2R Citroen), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Simon Yates (Jayco AlUla) a další. Ale nedokázali efektivně spolupracovat, naopak na sebe útočili a byli neustále několik sekund za prvními dvěma.

Yates a Sivakov dotáhli spolupráci až na stoupavou cílovou rovinku. Sivakov jel na první pozici a neměl šanci zachytit nástup mnohem výbušnějšího Yatese. Angličan si dojel pro své letošní už páté vítězství v závodech WorldTour a první vítězství v jednorázovce po dlouhých šesti letech. Sivakov skončil druhý a s odstupem 12 sekund odjížděli nejbližší pronásledovatelé, třetí skončil Aranburu, čtvrtý Madouas, pátý Velasco a šestý Simon Yates.

Sezóna podzimních jednorázových klasik se nyní vrací do Evropy, už ve středu se jede Velká cena Valonska (závodit bude také mistr světa Mathieu van der Poel) v Belgii a Okolo Toskánska. V Itálii se bude závodit i ve čtvrtek, pojede se Coppa Sabatini, kde by se měl ukázat Tadej Pogačar.