20 dlážděných úseků čeká na závodníky Dwars door Vlaanderen na pouze 184 kilometrech trati. Závodníci se podívají i na některé velmi známů hellingy, například Steenbeekdries, Taaienberg a Nokereberg. Závod tradičně končí buď sólovým únikem, nebo spurtem malé skupiny. Je dostatečně selektivní, aby se nedojíždělo v hromadném sprintu.

Loni se závod kvůli pandemii koronaviru vůbec nejel a obhájcem vítězství je Mathieu van der Poel, vítěz ročníku 2019. Van der Poel před dvěma lety porazil ve spurtu Anthonyho Turgise a Boba Jungelse. Tehdejší i současný nizozemský mistr byl jednoznačně nejlepší, tvořil závod a ve spurtu byl neporazitelný. Dobré vzpomínky ho předsvědčily ke startu i v letošním roce. Po E3 Classic vynechal Gent - Wevelgem a počkal si na Dward door Vlaanderen. Volí tedy jiný způsob přípravy než Wout van Aert, který po triumfu na Gent - Wevelgem bude do neděle už jen odpočívat a trénovat.

Zcela jinak k přípravě na Ronde přistoupil Julian Alaphilippe. Mistr světa nejel ani E3, ani Gent - Wevelgem a počkal si až na Dwars door Vlaanderen. Jeho další cíle jsou totiž odlišné, nepojede Paříž - Roubaix (ani pokud se nakonec přece jen bude konat) a pokusí se vyhrát co nejvíce z ardenských klasik. Hlavním cílem je Lutych - Bastogne - Lutych. 

Na Dwars door Vlaanderen se chystá poprvé v kariéře, ale v Deceuninck - Quick-Step nemá ambice pouze pouze on, startuje také dvojnásobný vítěz Yves Lampaert, vítěz E3 Kasper Asgreen a dále Florian Sénéchal, Davide Ballerini a domestici Dries Devenyns, Tim Declercq a Stijn Steels. "Ve středu máme další schůzku s kostkami a těšíme se na to. Pro Juliana to bude důležitý poslední závod před Ronde. Kombinace krátkých stoupání, úzkých cest a nervozity je přesně to, co potřebuje, aby se dostal do správné nálady před velkým nedělním rendez-vous. Všichni naši závodníci jsou v dobré formě, v týmu je několik závodníků, kteří mohou útočit daleko před cílem, zatímco Davide Ballerini bude čekat na spurt. Takže věříme, že můžeme získat další dobrý výsledek," komentuje výběr sestavy sportovní ředitel Tom Steels. 

Více taktických možností bude mít také tým Alpecin - Fenix. Lídrem je Mathieu van der Poel, ale kdyby dojížděla do spurtuv ětší skupina, vyvoleným by byl Tim Merlier. Belgičan už letos vyhrál dvě menší jednorázovky Le Samyn a Bredene Koksijde Classic. V rychlosti se mu málokdo vyrovná a zdá se, že letos udělal další krok vpřed. A startuje i druhý sprinter Jasper Philipsen. "Mathieu je naším lídrem, jako vždy, když startuje. Ale počkáme si na vývoj závodu. Máme silný tým a pokud jde o případný sprint, můžeme vytáhnout další trumfy. Jedou Philipsen i Merlier. To jsou naši dva rychlí jezdci. Může to být skvělý závod. Uvidíme, kde zaútočí Mathieu, on prostě nedokáže udržet nohy v klidu. Rozhodující budou opět úseky Kortekeer, Taaienberg a Stationsberg. Ale scénář závodu nepíšeme sami," říká sportovní ředitel Alpecinu Bart Leysen. 

Po několik negativních testech na koronavirus se vrací Jasper Stuyven a tým Trek - Segafredo. Ale ne celý, například Mads Pedersen nesmí startovat ani ve středu a  v ohrožení je dokonce i účast na Kolem Flander. Trek pojede Dwars door Vlaanderen pouze v šesti lidech, kromě Stuyvena startují i Quinn Simmons a Edward Theuns. Zúčastní se také BORA - hansgrohe, po nuceném výpadku z E3 a Gent - Wevelgem jsou zpět Nils Politt, Pascal Ackermann, Daniel Oss a další závodníci. Ale zatím bez Petra Sagana, který po Okolo Katalánska naskočí přímo na Flandry.

Mezi černé koně závodu nepochybně patří Anthony Turgis. Druhý muž posledního ročníku byl silný už na Gent - Wevelgem a je nejlepším jezdcem Total Direct Energie, zkušený Niki Terpstra v tak dobré formě není. Opět závodí Oliver Naesen a Greg Van Avermaet z AG2R Citroen. Belgičané jeli všechny poslední klasiky a mají nejnabitější program. Jejich spolupráce funguje dobře, ale mají na vítězství? Na Dwars door Vlaanderen ano, na Kolem Flander už to bude o dost těžší. 

Závodit budou také lídři UAE Emirates Alexander Kristoff a Matteo Trentin, dále Tiesj Benoot a Soren Kragh Andersen z DSM, Giacomo Nizzolo z Qhubeka Assos, Tim Wellens z Lotto Soudal, Tom Pidcock z Ineos Grenadiers, Dylan Teuns a Sonny Colbrelli z Bahrain Victorious nebo Arnaud Démare z Groupama - FDJ.