Julian Alaphilippe a celý francouzský národní tým předvedli mimořádně bojovný výkon. Zatímco Belgičané chtěli mít nad závodem kontrolu a díky Remcovi Evenepoelovi se jim to většinu závodu dařilo, Francouzi chtěli chaos a opakovaně útočili. „Madouas a Sénéchal jeli skvěle. Bylo to strašně těžké, ale dopadlo to úžasně. Nohy jsem měl silné, tvrdě jsem na nich pracoval. Ale nečekalo se to. Bylo hrozné odjet už 18 kilometrů před cílem, ale věděl jsem, že musím, a poté jsem do toho dal všechno. Nemám slov, jsem prostě šťastný," řekl v cíli staronový mistr světa. 

Trať byla obsypána domácími fanoušky, kteří si přáli oslavit titul světového šampiona a pro Alaphilippův útok v předposledním okruhu v Lovani neměli moc pochopení: „Na trati bylo mnoho fanoušků, kteří nechtěli, abych tady vyhrál. Chtěli abych zpomalil. Nebylo to zrovna příjemné, hodně mi nadávali, ale nakonec mi dodali energii navíc. Loni jsem si splnil sen a letos jsem také chtěl vyhrát, ale byl jsem trochu uvolněnější."

Alaphilippe se sice před závěrečnými okruhy v Lovani poradil s Thomasem Voecklerem, trenérem francouzského národního týmu, ale na jeho rady a pokyny nedal. Zvolil vlastní taktiku. V cíli se Voecklerovi za to omluvil, ale ten se samozřejmě nezlobil. To je instinkt," okomentoval to bývalý úspěšný závodník.

Van Aert: „Jsem jenom člověk“

Zatímco Francouzi slavili druhý titul po sobě, Belgičané budou čekat minimálně deset let. Posledním belgickým mistrem světa se stal vr oce 2012 Philippe Gilbert, letos měl zvítězit Wout van Aert, ale roli favorita nezvládl a skončil jedenáctý.

„Jsem jenom člověk. Nebyl jsem samozřejmě nějak hrozně špatný, ale prostě jsem neměl super nohy, které potřebuješ, aby ses stal mistrem světa. Když Alaphilippe zaútočil na Smeysbergu, už jsem to cítil. Nedokázal jsem s ním jet, i když jsem chtěl reagovat na jejich únik s Colbrellim. To bylo první varování. Možná jsem už tehdy měl říct, že dnes nejsem dost dobrý. Poté se závod trochu zklidnil a doufal jsem, že to zvládneme, ale na okruhu v Lovani byly moje nohy pořád špatné. Potom jsem Jasperovi Stuyvenovi řekl, že může ujíždět a závodit, protože jsem se necítil dost silný. Doufal jsem, že ještě může získat medaili, ale bohužel to nevyšlo. Byla by to příjemná cena útěchy pro něj i pro nás. Mrzí mě to,” řekl Van Aert deníku Het Nieuwsblad.

„Alaphilippe byl dnes prostě nejsilnější.Útočil, dokud nikdo nedokázal udržet krok. Nečekal jsem, že na nás budou tlačit tak brzy. Když jsme poprvé najeli na flanderský okruh, 200 kilometrů před cílem, začalo se závodit. To jsem nikdy nezažil.Byl na nás velký tlak, ale nikdo nezklamal.Všichni si zachovali chladnou hlavu.Taktiku jsme splnili. Vedli jsme závod, ale chyběly mi dobré nohy," dodal Van Aert.

Největší díl práce odvedl Remco Evenepoel. Musel naskakovat do úniků a pracoval na čele první skupiny do předposledního okruhu. "Francouzi zahájili závod velmi ofenzivně a bylo na mně, abych pokaždé zareagoval. Nakonec jsem šel dvakrát do úniku a pak k nám přijeli favorité, což byl perfektní vývoj závodu. Cestou do Lovaně jsem se úplně zničil pro Wouta a Jaspera. Prostě jsem udělal svou práci a odolal co největšímu počtu útoků.“

Stuyven: „Jsem opravdu smutný“

Čtvrté místo je i proto pro Belgičany velké zklamání. Měli získat titul, ale nemají ani medaili. „Je mi z toho zle. Jsme opravdu smutný. Myslím, že jsme všichni zajeli dobrý závod. Wout mi po Alaphilippově útoku řekl, že nemá nejlepší den. Jeli jsme na něj a proto mi možná něco chybělo v dojezdu. Ale v závěru jsme se spíš plazili než sprintovali. A já si vytáhl nejkratší sirku. Chtěl jsem získal medaili,“ říká zklamaný Stuyven, který většinu svého života bydlel pouze 300 metrů daleko od cílové pásky. 

Největším překvapením závodu byl druhý Dylan van Baarle. Nizozemci patřili k favoritům, ale především kvůli Mathieu van der Poelovi. ten však musel uznat, že jeho kondice na větší úspěch nestačila. V první části závodu jsem nebyl dobrý. Poté jsem se trochu rozjel, ale viděl jsem, že Dylan je lepší a že dokáže ujíždět. Ne že by mě nějak trápila záda. Se závodem jsem spokojený. Samozřejmě bych si přál víc, ale jsem docela spokojený. Rád bych tu závodil v nejlepší formě, ale i tak to byl díky fanouškům zážitek. Jen doufám, že se mi na Roubaix bude dařit o něco lépe,“ řekl Van der Poel pro Het Nieuwsblad.