Valverde, kterému bude v dubnu příštího roku 42 let, se chce vedle dvou nejvýznamnějších etapových závodů soustředit i na své oblíbené ardenské klasiky Amstel Gold Race, Valonský šíp a Lutych-Bastogne-Lutych. Šíp vyhrál 4x a Lutych 5x, oboje však naposledy v roce 2017. Vítězství na Amstelu mu chybí, dojel tu 2x druhý a jednou třetí. V tomto roce absolvoval opět všechny tři a připsal si postupně 5., 3. a 4. místo.

Letos jel také dvě Grand Tours. Tour de France dokončil na 24. místě, když se v 15. etapě dostal v podobě 2. místa na podium. Vueltu musel předčasně opustit kvůli pádu v 7. etapě.

"Chci si užít každý závod a být konkurenceschopný," řekl Valverde pro Ciclismo a Fondo.

Pokud udrží minimálně letošní výkonnost, o konkurenceschopnost nemusí mít obavy. V průběhu 73 závodních dnů najel 11.700 km a 27x se umístil do desítky nejlepších, z toho 10x stanul na podiu.

Vyhrál Velkou cenu Miguela Induraina (1.Pro), 6. etapu na Critériu du Dauphiné (2.UWT) a 3. etapu na Giro di Sicilia (2.1). V závěru sezóny na špičkově obsazené Lombardii dojel 5. za Pogačarem, Masnadou, Yatesem a Rogličem a před Alaphilippem, Gauduem, Bardetem, Woodsem, Higuitou, Quintanou i Nibalim. V žebříčku UCI ukončil sezónu na 11. místě.

Valverde i po čtyřicítce dokazuje, že je jedním z nejlepších cyklistů celé historie silniční cyklistiky. A nic na tom nemění ani fakt, že byl nucen skoro dva roky stát za účast ve vyšetřování krevního dopingu v tzv. Operacion Puerto.

Má totiž za sebou 30 Grand Tours, z toho 20x v top ten. 9x stál na podiu v konečném pořadí, na nejvyšším stupni ale jen jednou, a to v roce 2009 na domácí Vueltě. Z oněch 30 účastí jen jedna připadá na Giro: v roce 2016 ho dokončil na 3. místě.

33x jel některý z pěti klasikářských monumentů, ale nikdy se nepostavil na start Paris-Roubaix. I tady je jeho statistika dech beroucí: 16x do deseti, z toho 9x na podiu a z toho čtyři vítězství na zmíněném Liége-Bastogne-Liége.

Za dobu své dosavadní kariéry, kterou načal v roce 2002 v týmu Kelme-Costa Blanca, zvedl 133x vítězně ruce nad hlavu!

Tým Movistaru pošle v příštím roce na Tour de France jako jedničku Enrica Mase, který v posledních dvou ročnících skončil celkově pátý a šestý. K tomu přidal letošní 2. místo na Vueltě za vítězným Rogličem.

Tým po sezóně opouští osm lidí, ze známějších López do Astany, Cataldo do Treku, Soler do UAE a Villella do Cofidisu. Nahradí je jiná osmička, jíž vévodí jména španělských cyklistů Gorky Izagirra (34), Aranbura (26) a Rodrigueze (26), kteří přicházejí z Astany, a Kolumbijce Sósy (24), jenž strávil tři roky v Ineosu.

Vypadá to, že Movistar touto rošádou neoslabil a že má potenciál na to, aby vylepšil své postavení v rankingu UCI, v němž letos skončil na 13. místě.