Deceuninck - Quick-Step se dlouhodobě soustředí na jednorázové klasiky a hromadné dojezdy, ale na Giro d’Italia dal dohromady mimořádně talentovanou sestavu vrchařů. Kromě lídrů, který by měli být Joao Almeida a Remco Evenepoel, jsou nominováni Fausto Masnada, Mikkel Honoré, James Knox a Pieter Serry. A k nim se přidávají tempaři Rémi Cavagna a Iljo Keisse. 

Deceuninck - Quick-Step poměrně nezvykle nevzal žádného sprintera. Cílem opravdu je celkové pořadí a teoreticky vzato na něj mohou jet hned tři jezdci, protože kromě Almeidy a Evenepoela je v mimořádně dobré kondici i Fausto Masnada. Na Kolem Romandie skončil celkově třetí a silný byl v kopcích i v časovce. Přesto se většina pozornosti upíná na jedenadvacetiletého wunderkinda Remca Evenepoela. A není divu, jeho příběh je zajímavý z mnoha pohledů.

Především se vrací po vážném a dlouhém zranění. Evenepoel nezávodil téměř devět měsíců a léčba mu zabrala největší část této pauzy. Intenzivnímu tréninku se nevěnuje příliš dlouho, ještě na začátku roku se musel držet od kola dál. A bez závodních kilometrů v nohách jen stěží bude v dobré formě. Jenže je to také nejtalentovanější cyklista své generace a očekává se od něj hodně. 

Deceuninck - Quick-Step po něm nechce nic zvláštního, pouze doufá, že bude schopný objet celé tři týdny. Fanoušci chtějí víc, ale pro Evenepoela bude Giro především testovacím závodem. Potřebuje si zvyknout na závodní tempo, vyzkoušet si třítýdenní nasazení a také dlouhá stoupání. Sice už loni patřil k vynikající vrchařům, ale opravdu dlouhé etapy s mnoha dlouhými kopci si ještě nevyzkoušel. Těžko říct, co s ním udělá například výjezd na Stelvio. Nebo stoupání na Monte Zoncolan.

"Jsem rád, že se vracím po tak douhé době. Tvrdě jsem pracoval, abych byl připraven na svou první Grand Tour. je to můj první závod od loňského srpna, takže nejdřív musím zjistit, jak bude moje tělo reagovat. Budeme to brát den za dnem a uvidíme, jak to půjde. Nejdůležitější je, že jsem opět se svými týmovými kolegy a jsem šťastný," říká sám Evenepoel. 

Zatímco u Evenepoela je možné, že Giro vyhraje, stejně jako je možné, že se ani nedostane do cíle, Joao Almeida je sázkou na jistotu. Jisté je, že Giro nevyhraje, ale mohl by zopakovat umístění v první pětce konečného pořadí. Loni vezl růžový dres 15 dní a skončil na čtvrtém místě. Almeida na Giru překvapil a docela se mu daří od začátku letošní sezóny. Stále pouze 22letý Portugalec nepatří k nejlepším vrchařů světa, ale umí bojovat a tři závodní týdny mu problém nedělají. Původně Giro jet neměl, to bylo vyhrazeno pro Evenepoela a Almeida se měl soustředit na Vueltu. Jenže nejistota okolo belgického cyklisty donutila vedení Deceunincku nominovat i Almeidu. 

"Loňské Giro bylo neuvěřitelné. Tým odvedl skvělou práci ve třech úžasných, ale také těžkých týdnech. Bojovali jsme o dobrý výsledek a nakonec jsem skončil čtvrtý. Rád bych byl opět mezi nejlepšími, bojoval o přední umístění a cítil se dobře, což je nejdůležitější. Snad se nám bude dařit a zajedem dobrý výsledek. Letos budou na konci závodu důležitější hory, takže klíčová bude spolehlivost," vysvětluje Almeida. 

Davide Bramati, zkušený sportovní ředitel, který má Giro d´Italia na starosti, připomíná i další důležité etapy: "Už v prvním týdnu jsou těžké etapy a nesmíme zapomenout na etapu do Montalcina (vedoucí po úsecích Strade Bianche, pozn. redakce). Jako na každé Grand Tour, nejtěžší bude poslední týden a taky nejdůležitější, s mnoha brutálními stoupáními. Celkově očekáváme náročný závod, ale těšíme se na to."